PoradyZanim zapłacisz za pomidory spójrz na szypułki. To one zdradzą ci czy są dojrzałe i dobrze smakują

Zanim zapłacisz za pomidory spójrz na szypułki. To one zdradzą ci czy są dojrzałe i dobrze smakują

Latem uwielbiamy jeść pomidory. To właśnie wtedy są wyjątkowo słodkie i soczyste. Jednak niekiedy zdarza się, że nieświadomie wybieramy produkt, który jest niesmaczny. Czy wiesz jak wybrać dojrzałe oraz pyszne pomidory? Jeśli nie, to z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

Jak wybrać dojrzałe i pyszne pomidory? - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak wybrać dojrzałe i pyszne pomidory? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

07.08.2022 08:59

Bomba witaminowa

Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com

Pomidory stanowią bogate źródło witamin oraz soli mineralnych. Poza tym znajdziemy w nich wyjątkowo cenny likopen. Składnik ten należy do rodziny karotenoidów. Stanowi on naturalny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

Oprócz walorów zdrowotnych pomidory odznaczają się również wyjątkowymi walorami smakowymi. W związku z tym często spożywamy je z pieczywem, czy z dodatkiem innych warzyw w sałatce. Świetnie sprawdzą się  jako składniki różnych sosów, czy zup. 

Jak wybrać dojrzałe pomidory?

Pomidor - Pyszności
Pomidor - Pyszności

Niekiedy zastanawiamy się jak wybrać te najlepsze, czyli dojrzałe pomidory. Należy pamiętać, że powinny odznaczać się one jednolitym, intensywnym kolorem. Skórka pomidora nie powinna być matowa, a lekko połyskująca.

Oprócz tego, warto zwrócić uwagę na szypułki. Jeśli pomidor jest dojrzały, jego szypułka powinna móc łatwo się oderwać w miejscu zgrubienia. Gdy pomidor jest wyjątkowo twardy i nie ma zapachu, mamy do czynienia z niedojrzałym produktem.

Jak rozpoznać zepsutego pomidora?

Dobrej jakości pomidor powinien być świeży. Zepsuty produkt jest z reguły bardzo miękki oraz szklisty. Oprócz tego odznacza się nieprzyjemnym zapachem. Niekiedy po przekrojeniu wycieka z niego duża ilość soku. Jeśli zauważymy na szypułce pleśń, to nie powinniśmy już spożywać takiego produktu.

Jeśli zależy nam na tym, aby nasze produkty nie psuły się szybko, warto wiedzieć jak je przechowywać. W związku z tym pomidory powinniśmy trzymać maksymalnie 5 dni w temperaturze 7 - 10 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzi się tutaj ciemne, chłodne pomieszczenie takie jak piwnica. Pamiętajmy jednak, aby nie przechowywać ich w plastikowych torebkach. W przeciwnym razie mogą szybko ulec zepsuciu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować faszerowane na bogato pomidory zapieczone na ziemniakach krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.

warzywaporadydomowe porady
Wybrane dla Ciebie