Zanim zapłacisz za pomidory spójrz na szypułki. To one zdradzą ci czy są dojrzałe i dobrze smakują

Latem uwielbiamy jeść pomidory. To właśnie wtedy są wyjątkowo słodkie i soczyste. Jednak niekiedy zdarza się, że nieświadomie wybieramy produkt, który jest niesmaczny. Czy wiesz jak wybrać dojrzałe oraz pyszne pomidory? Jeśli nie, to z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekJak wybrać dojrzałe i pyszne pomidory? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Bomba witaminowa

Obrazek
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com

Pomidory stanowią bogate źródło witamin oraz soli mineralnych. Poza tym znajdziemy w nich wyjątkowo cenny likopen. Składnik ten należy do rodziny karotenoidów. Stanowi on naturalny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

Oprócz walorów zdrowotnych pomidory odznaczają się również wyjątkowymi walorami smakowymi. W związku z tym często spożywamy je z pieczywem, czy z dodatkiem innych warzyw w sałatce. Świetnie sprawdzą się  jako składniki różnych sosów, czy zup. 

Jak wybrać dojrzałe pomidory?

Obrazek
Pomidor - Pyszności

Niekiedy zastanawiamy się jak wybrać te najlepsze, czyli dojrzałe pomidory. Należy pamiętać, że powinny odznaczać się one jednolitym, intensywnym kolorem. Skórka pomidora nie powinna być matowa, a lekko połyskująca.

Oprócz tego, warto zwrócić uwagę na szypułki. Jeśli pomidor jest dojrzały, jego szypułka powinna móc łatwo się oderwać w miejscu zgrubienia. Gdy pomidor jest wyjątkowo twardy i nie ma zapachu, mamy do czynienia z niedojrzałym produktem.

Jak rozpoznać zepsutego pomidora?

Dobrej jakości pomidor powinien być świeży. Zepsuty produkt jest z reguły bardzo miękki oraz szklisty. Oprócz tego odznacza się nieprzyjemnym zapachem. Niekiedy po przekrojeniu wycieka z niego duża ilość soku. Jeśli zauważymy na szypułce pleśń, to nie powinniśmy już spożywać takiego produktu.

Jeśli zależy nam na tym, aby nasze produkty nie psuły się szybko, warto wiedzieć jak je przechowywać. W związku z tym pomidory powinniśmy trzymać maksymalnie 5 dni w temperaturze 7 - 10 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzi się tutaj ciemne, chłodne pomieszczenie takie jak piwnica. Pamiętajmy jednak, aby nie przechowywać ich w plastikowych torebkach. W przeciwnym razie mogą szybko ulec zepsuciu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować faszerowane na bogato pomidory zapieczone na ziemniakach krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom