Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze awokado. Zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów

Awokado to ten owoc, który albo się kocha, albo nienawidzi. Warto jednak pamiętać, że ten owoc ma  wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub składnik wielu popularnych dań. A czym się kierować, jeśli chcesz wybrać ten najlepszy owoc. Katarzyna Bosacka podpowiedziała, na co zwrócić uwagę.

ObrazekAwokado - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube EkoBosacka
Karol Wiak

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to bez wątpienia ten owoc, który dzieli społeczeństwo. Należy tu podkreślić jego charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jest to dość charakterystyczny owoc, który najczęściej podaje się w formie przystawki lub używa się jako składnik wielu popularnych dań, w tym sałatek. Pomimo tego, że jest to owoc, który jedni kochają, a inni nienawidzą, to warto podkreślić, że wyróżnia się ono jednak wieloma wspaniałymi właściwościami.

Obrazek
Awokado - Pyszności; Foto: Canva.com

Miej na uwadze fakt, że awokado stanowi źródło wielu ważnych witamin i minerałów. Zawiera w sobie witaminę A, C, E, K i H oraz witaminy z grupy B, B1 i B2. Owoc ten zawiera również kwas foliowy oraz kwas pantotenowy. Niezwykle ważna jest również obecność takich składników, jak żelazo, wapń, miedź, potas, mangan i fosfor. Awokado wspiera wzrok, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, łagodzi stany zapalne, czy ułatwia trawienie.

Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze awokado

Okazuje się, że wybór najlepszego i dojrzałego awokado, wcale nie jest takie proste. Owoc nie może być zbyt miękki, ani za twardy. Ważne jest również odpowiednie zabarwienie i kilka istotnych szczegółów.

Wspomina o nich Katarzyna Bosacka w krótkim nagraniu, które opublikowała na swoim Instagramie.

- Przede wszystkim powinna to być odmiana hass. Uwierzcie mi, kupowałam różne, inne odmiany i one są zwykle twarde i łykowate. Po drugie, powinno być ono, jeśli chcemy je zjeść szybko - dosyć miękkie, ale nie za miękkie. Jeśli palec nam zdecydowanie wpada do środka, to wtedy będzie już przejrzałe. Awokado ma charakterystyczny korzonek, taką szypułkę. Jeśli ją odczepimy i ona jest brązowa w środku, to awokado w środku jest już przejrzałe, niedobre, będzie niedobre, łykowate i po prostu zgniłe w środku. Gdy szypułka jest zielona, to owoc jest niedojrzały i powinien jeszcze trochę poleżeć - podkreśliła Bosacka w opublikowanym filmie.

Jeśli jesteś fanem tego owocu, to pamiętaj, by zwrócić uwagę na tych kilka istotnych szczegółów. Wówczas awokado będzie najlepsze!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia