Jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu? Możesz z nich zrobić cały obiad
Rosół to popularne polskie danie obiadowe. Wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że potrawa ta bardzo często gości na naszych stołach.Na dodatek warzywa i mięso z rosołu można ponownie wykorzystać!
14.07.2022 11:23
Co zrobić z warzywami z rosołu?
Przecież tak dużo ich zostaje i szkoda to wszystko wyrzucić! Nasze warzywa prawie nigdy nie idą do kosza, czysto szykujemy z nich pyszne dania takie jak pasztety, sałatkę warzywną, kotlety lub potrawkę z kurczaka i warzyw. Na tą ostatnia z wymienionych pozycji mamy sprawdzony przepis.
Składniki na potrawkę z warzyw i mięsa z rosołu:
- 3 ugotowane udka z kurczaka
- włoszczyzna z rosołu ( 3 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera )
- mała puszka groszku konserwowego ( 200 g )
- 1 cebula
- 300 ml zimnego rosołu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki masła
- czarny pieprz
- sól
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania potrawki warzywnej:
Wyjmujemy z rosołu ugotowane mięso, następnie drobno je kroimy na mniejsze części. Następnie sięgamy po włoszczyznę i siekamy w niewielką kostkę selera, marchew i pietruszkę. Sięgamy po cebulę, obieramy ją i siekamy na małą kostkę. Tak pokrojoną cebulę, wrzucamy na rozgrzane masło i delikatnie szklimy. Całość często mieszamy. Do cebuli dodajemy mąkę i tworzymy na jednolitą masę bez grudek. Tak powstałą masę łączymy z zimnym rosołem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Jeśli mamy już gotowy sos, możemy go przyprawić do smaku, najlepiej pieprzem i solą. Na końcu do sosu dodajemy pokrojone mięso, warzywa oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem łączymy i podgrzewamy, aż zawartość patelni będzie gorąca, po czym zdejmujemy z ognia. Przygotowaną potrawkę możemy podać z kaszą lub ziemniakami, ulubioną surówką i zieleniną, najlepiej sprawdzi się natka pietruszki.
Na jakim mięsie gotować rosół?
Okazuje się, że idealne mięso do rosołu może dla każdego z nas oznaczać coś innego. Rosół drobiowy jest bardziej delikatny w smaku, natomiast wołowy ma mocny i wyrazisty smak.Powszechnie uważa się, że najlepszy rosół robi się na kościach. W szczególności tłuszcz zawarty w szpiku kostnym jest rewelacyjnym nośnikiem smaku. Jeśli chcesz przygotować taką potrawkę, to najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe.