Jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu? Możesz z nich zrobić cały obiad

Rosół to popularne polskie danie obiadowe. Wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że potrawa ta bardzo często gości na naszych stołach.Na dodatek warzywa i mięso z rosołu można ponownie wykorzystać!

Obrazek
Paulina

Co zrobić z warzywami z rosołu?

Przecież tak dużo ich zostaje i szkoda to wszystko wyrzucić! Nasze warzywa prawie nigdy nie idą do kosza, czysto szykujemy z nich pyszne dania takie jak pasztety, sałatkę warzywną, kotlety lub potrawkę z kurczaka i warzyw. Na tą ostatnia z wymienionych pozycji mamy sprawdzony przepis.

Obrazek

Składniki na potrawkę z warzyw i mięsa z rosołu:

  • 3 ugotowane udka z kurczaka
  • włoszczyzna z rosołu ( 3 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera )
  • mała puszka groszku konserwowego ( 200 g )
  • 1 cebula
  • 300 ml zimnego rosołu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • sól
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania potrawki warzywnej:

Wyjmujemy z rosołu ugotowane mięso, następnie drobno je kroimy na mniejsze części. Następnie sięgamy po włoszczyznę i siekamy w niewielką kostkę selera, marchew i pietruszkę. Sięgamy po cebulę, obieramy ją i siekamy na małą kostkę. Tak pokrojoną cebulę, wrzucamy na rozgrzane masło i delikatnie szklimy. Całość często mieszamy. Do cebuli dodajemy mąkę i tworzymy na jednolitą masę bez grudek. Tak powstałą masę łączymy z zimnym rosołem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Jeśli mamy już gotowy sos, możemy go przyprawić do smaku, najlepiej pieprzem i solą. Na końcu do sosu dodajemy pokrojone mięso, warzywa oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem łączymy i podgrzewamy, aż zawartość patelni będzie gorąca, po czym zdejmujemy z ognia. Przygotowaną potrawkę możemy podać z kaszą lub ziemniakami, ulubioną surówką i zieleniną, najlepiej sprawdzi się natka pietruszki.

Obrazek

Na jakim mięsie gotować rosół?

Okazuje się, że idealne mięso do rosołu może dla każdego z nas oznaczać coś innego. Rosół drobiowy jest bardziej delikatny w smaku, natomiast wołowy ma mocny i wyrazisty smak.Powszechnie uważa się, że najlepszy rosół robi się na kościach. W szczególności tłuszcz zawarty w szpiku kostnym jest rewelacyjnym nośnikiem smaku. Jeśli chcesz przygotować taką potrawkę, to najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę