Jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu? Możesz z nich zrobić cały obiad

Rosół to popularne polskie danie obiadowe. Wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że potrawa ta bardzo często gości na naszych stołach.Na dodatek warzywa i mięso z rosołu można ponownie wykorzystać!

Obrazek
Paulina

Co zrobić z warzywami z rosołu?

Przecież tak dużo ich zostaje i szkoda to wszystko wyrzucić! Nasze warzywa prawie nigdy nie idą do kosza, czysto szykujemy z nich pyszne dania takie jak pasztety, sałatkę warzywną, kotlety lub potrawkę z kurczaka i warzyw. Na tą ostatnia z wymienionych pozycji mamy sprawdzony przepis.

Obrazek

Składniki na potrawkę z warzyw i mięsa z rosołu:

  • 3 ugotowane udka z kurczaka
  • włoszczyzna z rosołu ( 3 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera )
  • mała puszka groszku konserwowego ( 200 g )
  • 1 cebula
  • 300 ml zimnego rosołu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • sól
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania potrawki warzywnej:

Wyjmujemy z rosołu ugotowane mięso, następnie drobno je kroimy na mniejsze części. Następnie sięgamy po włoszczyznę i siekamy w niewielką kostkę selera, marchew i pietruszkę. Sięgamy po cebulę, obieramy ją i siekamy na małą kostkę. Tak pokrojoną cebulę, wrzucamy na rozgrzane masło i delikatnie szklimy. Całość często mieszamy. Do cebuli dodajemy mąkę i tworzymy na jednolitą masę bez grudek. Tak powstałą masę łączymy z zimnym rosołem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Jeśli mamy już gotowy sos, możemy go przyprawić do smaku, najlepiej pieprzem i solą. Na końcu do sosu dodajemy pokrojone mięso, warzywa oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem łączymy i podgrzewamy, aż zawartość patelni będzie gorąca, po czym zdejmujemy z ognia. Przygotowaną potrawkę możemy podać z kaszą lub ziemniakami, ulubioną surówką i zieleniną, najlepiej sprawdzi się natka pietruszki.

Obrazek

Na jakim mięsie gotować rosół?

Okazuje się, że idealne mięso do rosołu może dla każdego z nas oznaczać coś innego. Rosół drobiowy jest bardziej delikatny w smaku, natomiast wołowy ma mocny i wyrazisty smak.Powszechnie uważa się, że najlepszy rosół robi się na kościach. W szczególności tłuszcz zawarty w szpiku kostnym jest rewelacyjnym nośnikiem smaku. Jeśli chcesz przygotować taką potrawkę, to najlepiej sprawdzi się mięso drobiowe.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥