Chleb bez użycia piekarnika jest prawdziwą rewolucją. Dzięki niemu żadne śniadanie nie będzie już takie samo
Odkrywczość i kreatywność kulinarna nie przestaje nas zaskakiwać. Nasze najnowsze odkrycie: chleb bez piekarnika, jeszcze do niedawna mógłby, nawet dla nas, zabrzmieć jak nonsens. Niemożliwe? A jednak. Sprawdź ten sposób i sama się przekonaj.
08.12.2022 17:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli kiedykolwiek znalazłaś się w sytuacji, w której piekarnik spotkała niespodziewana awaria i tym samym popsuła twoje plany na pieczenie chleba, możemy cię uspokoić. I nie, nie sprawimy tym artykułem, że staniesz się ekspertką od sprzętu AGD i naprawisz piekarnik na własną rękę. Po prostu nie będziesz go chwilowo potrzebowała.
Czy chleb bez piekarnika jest w ogóle możliwy do zrobienia? Cóż, jeszcze do niedawna ciasta bez pieczenia były czymś mocno nietypowym, a dziś każdy się do nich przekonuje. Dlaczego więc nie zastosować podobnego patentu w kwestii chleba? Nie tylko jest to możliwe, lecz również daje fenomenalny efekt.
A więc do rzeczy: jak taką magię wcielić w życie? Nic prostszego. Oto przepis.
Chleb bez piekarnika
Składniki:
- 400 g maki pszennej typ 650
- 220 ml ciepłej wody
- 8 g suchych lub 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wlej wodę. Pamiętaj, że istotna jest tu jej temperatura. Powinna mieć około 30 - 40 stopni. Teraz dodaj do niej drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszaj i pozostaw na kilka minut, by rozczyn zaczął pracować.
Teraz zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieć ciasto, aż stanie się lepkie i elastyczne.
Drugą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na co najmniej 4o - 60 minut, do wyrośnięcia. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Teraz przygotuj głęboką patelnię. Jej dno wysmaruj olejem i rozprowadź po nim wyrośnięte ciasto, formując chleb. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
Po tym czasie zacznij smażyć chleb na najmniejszej mocy palnika. Po 20 minutach delikatnie przewróć go na drugą stronę i smaż kolejne 20 minut. Następnie zdejmij chleb i pozostaw do wystygnięcia.
Tak oto powstaje chleb bez piekarnika. Inny przepis, tym razem na chlebek czosnkowy, znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.