PrzepisChleb bez użycia piekarnika jest prawdziwą rewolucją. Dzięki niemu żadne śniadanie nie będzie już takie samo

Chleb bez użycia piekarnika jest prawdziwą rewolucją. Dzięki niemu żadne śniadanie nie będzie już takie samo

Odkrywczość i kreatywność kulinarna nie przestaje nas zaskakiwać. Nasze najnowsze odkrycie: chleb bez piekarnika, jeszcze do niedawna mógłby, nawet dla nas, zabrzmieć jak nonsens. Niemożliwe? A jednak. Sprawdź ten sposób i sama się przekonaj.

Chleb bez piekarnika - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Pani M - kuchnia smakowita
Chleb bez piekarnika - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Pani M - kuchnia smakowita

08.12.2022 17:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli kiedykolwiek znalazłaś się w sytuacji, w której piekarnik spotkała niespodziewana awaria i tym samym popsuła twoje plany na pieczenie chleba, możemy cię uspokoić. I nie, nie sprawimy tym artykułem, że staniesz się ekspertką od sprzętu AGD i naprawisz piekarnik na własną rękę. Po prostu nie będziesz go chwilowo potrzebowała.

Czy chleb bez piekarnika jest w ogóle możliwy do zrobienia? Cóż, jeszcze do niedawna ciasta bez pieczenia były czymś mocno nietypowym, a dziś każdy się do nich przekonuje. Dlaczego więc nie zastosować podobnego patentu w kwestii chleba? Nie tylko jest to możliwe, lecz również daje fenomenalny efekt.

Chleb bez piekarnika - Pyszności; foto: Canva
Chleb bez piekarnika - Pyszności; foto: Canva

A więc do rzeczy: jak taką magię wcielić w życie? Nic prostszego. Oto przepis.

Chleb bez piekarnika

Składniki:

  • 400 g maki pszennej typ 650
  • 220 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wlej wodę. Pamiętaj, że istotna jest tu jej temperatura. Powinna mieć około 30 - 40 stopni. Teraz dodaj do niej drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszaj i pozostaw na kilka minut, by rozczyn zaczął pracować.

Teraz zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieć ciasto, aż stanie się lepkie i elastyczne.

Drugą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na co najmniej 4o - 60 minut, do wyrośnięcia. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Chleb bez piekarnika - Pyszności; foto: Canva
Chleb bez piekarnika - Pyszności; foto: Canva

Teraz przygotuj głęboką patelnię. Jej dno wysmaruj olejem i rozprowadź po nim wyrośnięte ciasto, formując chleb. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.

Po tym czasie zacznij smażyć chleb na najmniejszej mocy palnika. Po 20 minutach delikatnie przewróć go na drugą stronę i smaż kolejne 20 minut. Następnie zdejmij chleb i pozostaw do wystygnięcia.

Tak oto powstaje chleb bez piekarnika. Inny przepis, tym razem na chlebek czosnkowy, znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.