Jak zrobić gofry w domowym zaciszu? Pyszne i proste!
02.09.2019 11:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić gofry w domowym zaciszu, aby smakowały jak te z wakacji? To pytanie zadaje sobie każdy miłośnik tego typu pyszności. I już za chwilę poznasz przepis, dzięki któremu bez problemu przyrządzisz genialne smakołyki swoim bliskim o każdej porze dnia i nocy. Ślinka cieknie już na samą myśl!
Dlaczego domowe gofry?
Wszystko, co zostało przygotowywane w domu, jest nie tylko zdrowsze od produktów kupowanych na mieście czy gotowców, ale jest też o wiele smaczniejsze. Dodatkowym atutem jest o wiele niższa cena, a także dostępność ulubionej przekąski w każdej chwili, bez wychodzenia z domu.
Nawet, jeśli nie jesteś wytrawnym kucharzem, a spośród rzeczy, które potrafisz ugotować bez przypalenia ich, wymienić możesz wodę i parówki, nic straconego. Jeśli zastanawiasz się: "Czy dam radę przygotować domowe gofry?" Uwierz mi, na pewno sobie poradzisz. Zrobienie gofra jest bowiem bardzo proste i rzadko kończy się niepowodzeniem.
Jeśli więc chcesz cieszyć się wspaniałym smakiem, przywodzącym na myśl wakacyjne spacery, naucz się sam przygotowywać pyszne przekąski – chrupiące na zewnątrz i aksamitnie miękkie w środku.
Jak zrobić gofry we własnym domu?
Do przygotowania gofrów potrzebować będziesz zaledwie kilku składników. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Przepis krok po kroku:
- Wszystkie składniki połącz ze sobą. Mieszaj do chwili, aż powstanie jednolita masa.
- Gofrownicę posmaruj olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka).
- Umieść powstałą mieszankę w urządzeniu i piecz ok. 5 minut.
- Domowe gofry możesz podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego!