PrzepisJak zrobić gofry na słono? Wyjdą za każdym razem
Jak zrobić gofry na słono? Wyjdą za każdym razem
Jak zrobić gofry na słono? To prostsze niż myślisz i zaraz się o tym przekonasz. Z dzisiejszym przepisem przygotujesz idealne gofry za każdym razem!
Frania
16.02.2020 08:07
Nasza receptura doskonale sprawdzi się zarówno jako propozycja na śniadanie, kolację, czy też smaczna przekąska. Ślinka cieknie od samego patrzenia ? Nie ma więc co zwlekać i zabieramy się pracy ?
Do przygotowania gofrów na słono będzie potrzebować:
- 300 g mąki
- 350 ml mleka
- 2 jajka (z podziałem na żółtka i białka)
- 80 ml oleju
- łyżeczkę oregano
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczkę cukru
- łyżeczkę soli
- łyżeczkę słodkiej papryki
- szynkę
- ser
Jak zrobić gofry na słono?
- Cały proces rozpocznij od połączenia wszystkich składników poza białkami, mąką, szynką i serem. Na tym etapie użyj mieszadełka.
- Kiedy składniki ładnie się połączą, zacznij dodawać stopniowo mąkę. W międzyczasie uruchom gofrownicę, aby się nagrzała.
- Odstaw mieszankę na bok. W suchej i czystej misceubij białka.
- Teraz dodaj białka do wcześniej przygotowanej mieszanki.
- Na rozgrzanej gofrownicy rozprowadź pędzelkiem odrobinę oleju.
- Następnie umieść w urządzeniu cienką warstwę mieszanki na gofry, dodaj szynkę oraz ser i ponownie kolejną mieszanki na gofry.
- Kiedy na urządzeniu pojawi się zielona lampka, gofry są gotowe!
- Smacznego!