Ciasto na naleśniki mieszasz taką trzepaczką? Lepiej przestań, jesteś o krok od kulinarnej wpadki
Naleśniki wspaniale sprawdzą się na szybki obiad, czy deser. Poza tym smakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Idealne naleśniki powinny być puszyste oraz elastyczne. Okazuje się, że sekretem takiej potrawy jest dobrze przygotowane ciasto na naleśniki. Poniżej zdradzamy, na co należy zwrócić uwagę.
19.09.2022 16:59
Puszyste naleśniki
Naleśniki to potrawa, która towarzyszy nam od dzieciństwa. Wspaniale smakuje z dodatkiem białego sera, owoców, czy czekolady. Niektórzy spożywają ją posypaną cukrem, a inni na słono ze szpinakiem. Należy jednak zaznaczyć, że oprócz nadzienia, bardzo dużą rolę odgrywa samo ciasto na naleśniki. Dzięki temu potrawa wychodzi wspaniale. Naleśniki są puszyste, elastyczne oraz nie mają dziur. Jak je prawidłowo przygotować?
Jak przygotować idealne ciasto na naleśniki ?
Idealne naleśniki nie są takie trudne do przygotowania. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Poniżej podajemy jak przygotować to kultowe danie krok po kroku.
Na początku warto zaznaczyć, że podczas łączenia składników najlepiej użyć miksera bądź trzepaczki. Nie polecamy jednak łączyć składników za pomocą trzepaczki z kulką - ta lepiej sprawdzi się podczas przygotowywania sosów. Kulka w trzepaczce drastycznie zwiększa ilość powietrza wtłaczanego do masy, co może wywoływać dziury w cieście. Poza tym niektórzy mieszają składniki za pomocą blendera. Dzięki temu mają pewność, że masa będzie odznaczać się idealną, jednolitą konsystencją bez grudek.
Następnie ważne jest, aby tak przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na co najmniej 30 minut. W tym czasie mąka pęcznieje, a następnie tworzy się siatka glutenowa. Poza tym ciasto wypuszcza z siebie nadmiar powietrza. W konsekwencji gotowe naleśniki odznaczają się idealną, elastyczną konsystencją.
Jak uzyskać puszyste naleśniki?
Niektórzy dodają do ciasta na naleśniki wodę gazowaną. Produkt ten nadaje potrawie delikatnej, puszystej konsystencji. Poza tym, aby ułatwić sobie smażenie naleśników - można dodać do ciasta niewielką ilość tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj olej lub rozpuszczone masło.
Jak smażyć naleśniki?
Naleśniki polecamy smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Zazwyczaj pokrywamy ją cienką warstwą oleju. Naleśniki smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowy naleśnik powinien być cienki, puszysty oraz elastyczny.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku.