PoradyJak zrobić kruche ciasto? Sprawdzony przepis!
Jak zrobić kruche ciasto? Sprawdzony przepis!
Jak zrobić kruche ciasto, aby wyszło idealne za każdy razem? To nic trudnego i już za moment sama się o tym przekonasz. Dlatego znajdź kilka minut, zrób sobie kawę lub herbatę i obejrzyj poniższy film instruktażowy ?
Frania
28.02.2020 | aktual.: 19.03.2024 14:43
Gwarantuję Ci, że ten czas na pewno nie będzie zmarnowany. W końcu będziesz mieć pod ręką sprawdzony przepis na pyszne kruche ciasto. A jak wiadomo, istnieje cała masa receptur z jego udziałem. Nie ma więc co przedłużać i przechodzimy do sedna ?
Potrzebne składniki:
Podstawa zasada w przypadku kruchego ciasta głosi, że na 3 części mąki powinniśmy dodać 2 części tłuszczu i 1 części cukru.
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- żółtko
- 200 g masła (prosto z lodówki)
- 100 g cukru pudru
- szczyptę soli
Jak zrobić kruche ciasto?
- Na desce do krojenia połącz ze sobą dwa rodzaje mąki, cukier puder i szczyptę soli. W tym przepisie polecam używać cukru pudru, ponieważ łatwiej łączy się z pozostałymi produktami i lepiej rozpuszcza się podczas pieczenia.
- Następnie dodaj masło (min. 82% tłuszczu) i zacznij łączyć składniki przy pomocy noża. Dlaczego w taki sposób? Otóż ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego powinniśmy do minimum skrócić czas wyrabiania go przy pomocy samych rąk.
- Na koniec dodaj żółtko, dzięki czemu ciasto będzie bardziej kruche.
- Zacznij ugniatać ciasto przy pomocy rąk. Kiedy będzie już gotowe, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45-60 minut.
- Przed rozwałkowaniem ciasta, ułóż na blacie papier do pieczenia. Dopiero teraz połóż ciasto i przykryj kolejnym papiere do pieczenia. Dzięki tej sztucce w szybki i łatwy sposób rozwałkujesz ciasto i przeniesiesz je do formy.
- Teraz nakłuj ciasto przy pomocy widelca. W ten sposób wypiek nie będzie miał żadnych wybrzuszeń.
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wstaw je jeszcze do lodówki (minimum na godzinę). I to wszystko!
Teraz już wiesz jak zrobić kruche ciasto. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym przepisie ?
Zobacz także