PoradyJak zrobić kruche ciasto? Sprawdzony przepis!

Jak zrobić kruche ciasto? Sprawdzony przepis!

Jak zrobić kruche ciasto? Sprawdzony przepis!
Frania

28.02.2020 12:00, aktual.: 19.03.2024 14:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zrobić kruche ciasto, aby wyszło idealne za każdy razem? To nic trudnego i już za moment sama się o tym przekonasz. Dlatego znajdź kilka minut, zrób sobie kawę lub herbatę i obejrzyj poniższy film instruktażowy ?

Gwarantuję Ci, że ten czas na pewno nie będzie zmarnowany. W końcu będziesz mieć pod ręką sprawdzony przepis na pyszne kruche ciasto. A jak wiadomo, istnieje cała masa receptur z jego udziałem. Nie ma więc co przedłużać i przechodzimy do sedna ?

Potrzebne składniki:

Podstawa zasada w przypadku kruchego ciasta głosi, że na 3 części mąki powinniśmy dodać 2 części tłuszczu i 1 części cukru.

Obraz
        
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • żółtko
  • 200 g masła (prosto z lodówki)
  • 100 g cukru pudru
  • szczyptę soli

Jak zrobić kruche ciasto?

         
  1. Na desce do krojenia połącz ze sobą dwa rodzaje mąki, cukier puderszczyptę soli. W tym przepisie polecam używać cukru pudru, ponieważ łatwiej łączy się z pozostałymi produktamilepiej rozpuszcza się podczas pieczenia.
  2. Następnie dodaj masło (min. 82% tłuszczu) i zacznij łączyć składniki przy pomocy noża. Dlaczego w taki sposób? Otóż ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego powinniśmy do minimum skrócić czas wyrabiania go przy pomocy samych rąk.
  3. Na koniec dodaj żółtko, dzięki czemu ciasto będzie bardziej kruche.
  4. Zacznij ugniatać ciasto przy pomocy rąk. Kiedy będzie już gotowe, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45-60 minut.
  5. Przed rozwałkowaniem ciasta, ułóż na blacie papier do pieczenia. Dopiero teraz połóż ciasto i przykryj kolejnym papiere do pieczenia. Dzięki tej sztucce w szybki i łatwy sposób rozwałkujesz ciasto i przeniesiesz je do formy.
  6. Teraz nakłuj ciasto przy pomocy widelca. W ten sposób wypiek nie będzie miał żadnych wybrzuszeń.
  7. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wstaw je jeszcze do lodówki (minimum na godzinę). I to wszystko!

Teraz już wiesz jak zrobić kruche ciasto. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym przepisie ?