Jak zrobić kruche ciasto? Sprawdzony przepis!

Jak zrobić kruche ciasto, aby wyszło idealne za każdy razem? To nic trudnego i już za moment sama się o tym przekonasz. Dlatego znajdź kilka minut, zrób sobie kawę lub herbatę i obejrzyj poniższy film instruktażowy ?

Obrazek
Frania

Gwarantuję Ci, że ten czas na pewno nie będzie zmarnowany. W końcu będziesz mieć pod ręką sprawdzony przepis na pyszne kruche ciasto. A jak wiadomo, istnieje cała masa receptur z jego udziałem. Nie ma więc co przedłużać i przechodzimy do sedna ?

Potrzebne składniki:

Podstawa zasada w przypadku kruchego ciasta głosi, że na 3 części mąki powinniśmy dodać 2 części tłuszczu i 1 części cukru.

jakie masło do ciasta kruchego
        
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • żółtko
  • 200 g masła (prosto z lodówki)
  • 100 g cukru pudru
  • szczyptę soli

Jak zrobić kruche ciasto?

         
  1. Na desce do krojenia połącz ze sobą dwa rodzaje mąki, cukier puderszczyptę soli. W tym przepisie polecam używać cukru pudru, ponieważ łatwiej łączy się z pozostałymi produktamilepiej rozpuszcza się podczas pieczenia.
  2. Następnie dodaj masło (min. 82% tłuszczu) i zacznij łączyć składniki przy pomocy noża. Dlaczego w taki sposób? Otóż ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego powinniśmy do minimum skrócić czas wyrabiania go przy pomocy samych rąk.
  3. Na koniec dodaj żółtko, dzięki czemu ciasto będzie bardziej kruche.
  4. Zacznij ugniatać ciasto przy pomocy rąk. Kiedy będzie już gotowe, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45-60 minut.
  5. Przed rozwałkowaniem ciasta, ułóż na blacie papier do pieczenia. Dopiero teraz połóż ciasto i przykryj kolejnym papiere do pieczenia. Dzięki tej sztucce w szybki i łatwy sposób rozwałkujesz ciasto i przeniesiesz je do formy.
  6. Teraz nakłuj ciasto przy pomocy widelca. W ten sposób wypiek nie będzie miał żadnych wybrzuszeń.
  7. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wstaw je jeszcze do lodówki (minimum na godzinę). I to wszystko!

Teraz już wiesz jak zrobić kruche ciasto. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym przepisie ?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej