PrzepisCo dodać do racuchów zamiast jabłka? Ten składnik nada im idealnej konsystencji i smaku

Co dodać do racuchów zamiast jabłka? Ten składnik nada im idealnej konsystencji i smaku

Przejadły ci się jabłka, a od dłuższego czasu chodzą za tobą racuchy? Nic straconego - pędzimy z idealnym na taką sytuację patentem. Ten sposób jest prosty, szybki i niezwykle efektowny. I kto wie? Może racuchy bez jabłek przypadną ci do gustu nawet bardziej niż klasyczna wersja?

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

11.12.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:18

Racuchy to niezwykle uniwersalna potrawa. Są dobre zarówno na śniadanie, jak i kolację, a niektórym pasują nawet jako forma obiadu. Co więcej, są tak samo smaczne na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz zabrać je również w podróż. Dzieciaki będą zachwycone, a ty nie będziesz musiała zatrzymywać się przy najbliższym fast foodzie.

Ponadto racuchy nie muszą wcale zawierać jabłek. To dobre rozwiązanie na sytuacje, gdy akurat ci ich zabrakło, albo po prostu nie masz na nie ochoty. Ty albo oczywiście dzieciaki, których kulinarne upodobania są, mówiąc delikatnie, dość zmienne.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Racuchy bez jabłek z tego przepisu zawierają inny owocowy przysmak - banany. Możesz ich użyć nawet wtedy, gdy zdążyły już nieco przejrzeć. Kolejny dobry sposób na uniknięcie jakiegokolwiek marnotrawstwa, prawda? Do dzieła więc - oto przepis, którego autorem jest portal idealneciasta.com, a w którym my zakochaliśmy się bezpowrotnie.

Bananowe racuchy

Składniki:

          
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średniej wielkości banany
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

W misce zmieszaj przesianą mąkę, cukier, kefir, jajko i sodę oczyszczoną. Całość zmiksuj do nabrania przez ciasto jednolitej konsystencji.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Banany obierz i rozdrobnij za pomocą widelca. Następnie dodaj je do wcześniej wyrobionej masy. Nie musisz już włączać miksera - wystarczy, że wymieszasz wszystko łyżką.

Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie już gorący, możesz zacząć smażyć racuchy. Nakładaj mniej więcej półtorej łyżki na jednego placuszka. Usmaż racuszki z obu stron na złoty kolor.

Nie zapomnij o odsączeniu racuchów ręcznikiem papierowym. Ostatni etap to posypanie ich cukrem pudrem. Twoje racuchy bez jabłek są już gotowe. Smacznego!

Skoro o bananach mowa, rzuć okiem na ten film z przepisem na deser bananowy. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie