Co dodać do racuchów zamiast jabłka? Ten składnik nada im idealnej konsystencji i smaku

Przejadły ci się jabłka, a od dłuższego czasu chodzą za tobą racuchy? Nic straconego - pędzimy z idealnym na taką sytuację patentem. Ten sposób jest prosty, szybki i niezwykle efektowny. I kto wie? Może racuchy bez jabłek przypadną ci do gustu nawet bardziej niż klasyczna wersja?

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: CanvaRacuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Racuchy to niezwykle uniwersalna potrawa. Są dobre zarówno na śniadanie, jak i kolację, a niektórym pasują nawet jako forma obiadu. Co więcej, są tak samo smaczne na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz zabrać je również w podróż. Dzieciaki będą zachwycone, a ty nie będziesz musiała zatrzymywać się przy najbliższym fast foodzie.

Ponadto racuchy nie muszą wcale zawierać jabłek. To dobre rozwiązanie na sytuacje, gdy akurat ci ich zabrakło, albo po prostu nie masz na nie ochoty. Ty albo oczywiście dzieciaki, których kulinarne upodobania są, mówiąc delikatnie, dość zmienne.

Obrazek
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Racuchy bez jabłek z tego przepisu zawierają inny owocowy przysmak - banany. Możesz ich użyć nawet wtedy, gdy zdążyły już nieco przejrzeć. Kolejny dobry sposób na uniknięcie jakiegokolwiek marnotrawstwa, prawda? Do dzieła więc - oto przepis, którego autorem jest portal idealneciasta.com, a w którym my zakochaliśmy się bezpowrotnie.

Bananowe racuchy

Składniki:

          
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średniej wielkości banany
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

W misce zmieszaj przesianą mąkę, cukier, kefir, jajko i sodę oczyszczoną. Całość zmiksuj do nabrania przez ciasto jednolitej konsystencji.

Obrazek
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Banany obierz i rozdrobnij za pomocą widelca. Następnie dodaj je do wcześniej wyrobionej masy. Nie musisz już włączać miksera - wystarczy, że wymieszasz wszystko łyżką.

Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie już gorący, możesz zacząć smażyć racuchy. Nakładaj mniej więcej półtorej łyżki na jednego placuszka. Usmaż racuszki z obu stron na złoty kolor.

Nie zapomnij o odsączeniu racuchów ręcznikiem papierowym. Ostatni etap to posypanie ich cukrem pudrem. Twoje racuchy bez jabłek są już gotowe. Smacznego!

Skoro o bananach mowa, rzuć okiem na ten film z przepisem na deser bananowy. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥