10 podstawowych zasad perfekcyjnego risotto. Nie popełnisz gafy!

Jeśli zastanawiałaś się kiedykolwiek jak zrobić risotto, aby było perfekcyjne pod każdym względem, ten artykuł powstał z myślą o Tobie.

Obrazek
Frania

Już za chwilę dowiesz się, co trzeba zrobić, aby przygotować idealny posiłek za każdym razem. Bierzemy się do pracy!

#1 Upewnij się, że kupiłaś właściwy ryż

Obrazek

Składniki to podstawa, dlatego powinnaś kupić odpowiedni ryż, który nadaje się do tego typu dania. Na szczęście na rynku jest wiele marek, które oferują swoim klientom właśnie ryż do risotto.

Ryż do risotto powinien być krótkoziarnisty, owalny lub podłużny, z wysoką zawartością skrobi. Dzięki tym czynnikom otrzymasz kremową kompozycję!

#2 Użyj dużego garnka

Obrazek

Podczas gotowania risotto, ryż podwoi swoją objętość, dlatego pamiętaj, że musisz zapewnić mu odpowiednie warunki do wzrostu. W tym przypadku podstawą jest duży garnek.

#3 Porządek jest kluczowy

Obrazek

Aby risotto wyszło idealne, musisz działać etapowo. Po pierwsze, zacznij od podsmażenia na oliwie cebulki, aby była zarumieniona. Następnie dodaj czosnek oraz przyprawy. Dopiero po kilku minutach kiedy smaki i aromaty się ze sobą zmiksują, dodaj ryż.

#4 Ryż masz opiekać, a nie spalić

Opiekanie ryżu powinno trwać 1-2 minuty. Pamiętaj, aby nie przesadzić w tym przypadku, bo możesz spalić ryż i wyjdzie totalna klapa.

#5 Odrobina wina wzbogaci smak risotto

Obrazek

Nie ma tu co przedłużać, ważne abyś pamiętała, że wino należy dodać przed bulionem. Jeśli nie lubisz tego typu trunków, zawsze możesz dodać sok z cytryny.

#6 Zamiast wody postaw na bulion

Obrazek

I w tym przypadku możesz użyć zarówno bulionu drobiowego, jak i warzywnego. Doda on potrawie cudownych smaków, które z pewnością wzbogacą i podkręcą efekt końcowy.

#7 Proporcje mają ogromne znaczenie

Obrazek

Jak w każdym przepisie powinnaś przestrzegać określonych proporcji. I tu na jedną szklankę ryżu, powinnaś użyć 3-4 szklanki bulionu.

Oczywiście bulion dodawaj stopniowomieszaj całość co jakiś czas.

#8 Bulion musi być gorący

Nie możesz dodać do rozgrzanego garnka zimnego bulionu. Jeśli tak zrobisz, schłodzisz wszystkie składniki, przez co spowolnisz proces gotowania.

Dlatego dodając bulion do ryżu, pamiętaj, aby miał on odpowiednią temperaturę.

#9 Ryż powinien być al dente

Obrazek

Cały proces gotowania risotto powinien trwać ok. 20-25 minut. Konsystencja potrawy powinna być kremowa.

I tu możesz wykorzystać małą sztuczkę. Przeciągnij przez dno garnka drewnianą łyżkę. Jeśli potrwa powoli zapełnia powstałą lukę i wraca "na swoje miejsce", to znak, że jest gotowa.

#10 Nie zapomnij o parmezanie

Obrazek

Ser w tym przypadku to taka "wisienka na torcie", dlatego zawsze o niej pamiętaj.

I to wszystko! Już wiesz jak zrobić risotto, aby było perfekcyjne!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość