Jak zrobić sos do spaghetti, czyli pomysł na klasyczny obiad

Myślisz spaghetti i widzisz Bolonese. Jest sposobem na prosty, szybki i przede wszystkim smaczny obiad, a jego podstawą jest sos. Jak zrobić sos do spaghetti? Oto odpowiedź!

Obrazekpixabay.com
Anna

Jak zrobić sos do spaghetti?

Spaghetti jest rodzajem długiego i cienkiego makaronu, który doskonale kojarzycie z kuchni włoskiej. Ten rodzaj makaronu produkuje się z twardych odmian mąki pszenicznej o nazwie durum. Jego cechą charakterystyczną jest długość, która może sięgać nawet 80 cm. Makaron stopniowo wkładamy do gotującej się wody, uważamy by się nie połamał i gotujemy do 8 do 12 minut. Uwaga, spaghetti nie należy polewać zimną wodą, powinno być za to al dente, ale nigdy nie rozgotowane. Rozgotowanie makaronu jest błędem, którego nie wybaczy żaden Włoch.

Obrazek
pixabay.com

Spaghetti przepis

Choć spaghetti kojarzymy głównie z sosem bolognese, często podawane jest także z innymi sosami. Jaki sos do spaghetti jest najlepszy? To już indywidualna kwestia gustu, my zaprezentujemy Wam dwa najpopularniejsze – bolognese i carbonara.

Przepis na spaghetti bolognese. Bolognese to klasyczny sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Można przyrządzać go na bazie wielu rodzajów mięs, zwykle jednak używa się wieprzowiny i wołowiny. Oryginalny sos powstawał na bazie mielonego mięsa, włoszczyzny, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Dzisiaj jednak istnieje wiele sposobów na jego przyrządzenie. Jak zrobić spaghetti bolognese? Przygotuj opakowanie makaronu spaghetti, koncentrat pomidorowy, opakowanie passaty albo pomidorów w zalewie, średnią marchewkę, pół selera, 400 gramów mielonego mięsa wieprzowego, szczyptę soli, pieprzu, kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobania), oregano, parmezan, oliwę z oliwek i cebulę.

Jak zrobić spaghetti

Zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek, na której rumienimy cebulkę i dodajemy mięso. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Selera i marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do mięsa. Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu i passaty oraz odrobiny oliwy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Zajmie to nam około 20 minut. Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym al dente, podajemy z odrobioną parmezanu, oregano i dekorujemy liściem bazylii.

Spaghetti przepis runda druga, czyli carbonara. Sos pochodzi z Rzymu i wymyślili go alianccy żołnierze, którzy połączyli włoski makaron z włoskim boczkiem i sproszkowanymi jajkami. Oryginalna carbonara powstała na bazie pancetty, czyli włoskiego boczku, żółtek, parmezanu, sera pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Dzisiaj istnieje wiele wariacji na temat carbonary. Znajdziecie multum przepisów z udziałem śmietany i wiedzcie, że prawdziwy Włoch nigdy nie dodałby jej do tego dania, podobnie jakby nie przystroił go pietruszką. Jak zrobić spaghetti carbonara? Przygotuj opakowanie spaghetti, 200 gramów boczku, 3 żółtka, 100 g startego parmezanu, oliwę z oliwek, sól, pieprz i czosnek. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy boczek, dodajemy do niego czosnek i łyżkę wody z makaronu. Dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy makaron i dodajemy roztrzepane żółtka, sól, pieprz i starty ser. Wyłączamy ogień i mieszamy. Jajko nie może się ściąć – oto największy grzech carbonary.

Obrazek
Przygotowanie spaghetti - Pyszności; Foto pixabay.com

Który przepis na spaghetti wybieracie?

Na sam koniec złe wiadomości na temat kaloryczności dań, niestety ale makaron nie należy do fit zestawów. Porcja spaghetti bolognese albo carbonara będzie mieć około 500 kcal, w czym 30 gramów będzie stanowił tłuszcz. Jednak, jeśli nie będziecie jeść pasty „every day”, nie macie się czym przejmować, natomiast jeśli jesteście stałymi bywalcami na siłowni i budujecie masę, pełen węglowodanów makaron może być Waszym przyjacielem.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło