Szybkie sushi. Jak zrobić krok po kroku? Oto prosty patent

Jak zrobić sushi krok po kroku? Dziś pokażemy Ci, jak w prosty i szybki sposób przygotować domowe sushi prosto z foremki. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie. Jak zrobić sushi bez zawijania?

Obrazek
Pyszności

Jak zrobić szybkie sushi? Przepis i wykonanie krok po kroku

Sushi, jedna z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, od lat podbija kubki smakowe ludzi na całym świecie. Chociaż dla wielu kojarzone jest z luksusowym, drogim i ciężko dostępnym daniem, to dziś udowodnimy Ci, że może być inaczej.

Jak zrobić szybkie sushi? Bazą praktycznie każdego sushi jest specjalny ryż gotowany z dodatkiem octu ryżowego. Ryż łączy się z różnymi dodatkami: najczęściej z owocami morza i rybami, ale coraz popularniejsze są też wegetariańskie i wegańskiej wariacje.

Przepis na domowe sushi

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że wiele osób uważa, że przygotowanie domowego sushi jest bardzo trudne i czasochłonne. Z naszym sprawdzonym przepisem zrobisz je w prosty i szybki sposób.

Gotowe sushi oczywiście możesz jeść przy pomocy pałeczek, ale możesz zrobić to również przy pomocy rąk.

Już za kilka dni będziemy obchodzić Walentynki, a dzisiejszy przepis na domowe sushi idealnie sprawdzi się w roli romantycznej kolacji dla drugiej połówki. Gwarantujemy, że Twoja miłość będzie zachwycona prezentem w jadalnym wydaniu. W końcu każdy z nas zna stare powiedzenie "przez żołądek do serca". To naprawdę działa, więc nie zwlekaj i w tym roku zaplanuj coś wyjątkowego z okazji zakochanych.

Jak zrobić sushi krok po kroku? Przepis i wykonanie poniżej.

Składniki

Pasta do sushi – składniki

  1. 300 g upieczonego łososia
  2. 160 g paluszków krabowych
  3. 200 g serka śmietankowego
  4. 3 łyżki majonezu
  5. 1 łyżka sosu sriracha
  6. 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku

Pozostałe składniki do sushi

  1. 450 g ryżu do sushi
  2. 80 g kawioru ze śledzi
  3. 10 liści alg morskich NORI
  4. 60 ml sosu sojowego

Przygotowanie pasty do sushi

Pracę nad dzisiejszym przepisem na szybkie sushi rozpocznij od przygotowania składników na pastę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą przy pomocy pędzelka kuchennego. Włóż do naczynia łososia i piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ryba już się upiecze, przy pomocy dwóch widelców podziel go na mniejsze kawałki. Następnie wyciągnij paluszki krabowe z opakowania i również poszarp widelcami na mniejsze części. Na koniec posiekaj drobno szczypiorek.

fenomenalne sushi z foremki

Na blacie kuchennym umieść dużą miskę, po czym połącz w niej: wcześniej przygotowanego łososia i paluszki rybne, serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, majonez oraz sos sriracha. Sriracha to pikantny, azjatycki sos na bazie ostrych papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli. Świetnie podkręca smak potraw.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby smaki się połączyły.

fenomenalne sushi z foremki

Jak złożyć sushi?

Do złożenia sushi brakuje nam jeszcze jednego składnika, a mianowicie ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do schłodzenia.

Przyjmuje się, że 1 szklankę ryżu zalewa się 1 szklanką wody. W przeciwieństwie do ryżu długoziarnistego, nie dodajemy go do osolonego wrzątku.

Następnie na blacie kuchennym ustaw formę do pieczenia. Na jej dnie rozsmaruj odrobinę oleju przy pomocy pędzelka kuchennego (dzięki czemu bez problemu wyciągniesz później kawałki sushi), po czym dodaj połowę wcześniej ugotowanego ryżu. Bezpośrednio na ryżu rozprowadź pastę na bazie łososia i paluszków krabowych.

fenomenalne sushi z foremki

Kiedy już rozprowadzisz równomiernie całą pastę, dodaj kolejną porcję ugotowanego ryżu. Na wierzchu przygotowanego posiłku rozprowadź kawior ze śledzi, po czym udekoruj danie przy pomocy majonezu, sosu sriracha i świeżego szczypiorku.

fenomenalne sushi z foremki

Chłodzenie i podanie sushi w domu

Tak przygotowane sushi wstaw do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki podziel całe danie na małe kwadraciki. Gotowe sushi wyjmiesz bez problemu z formy przy pomocy kuchennych szczypiec.

fenomenalne sushi z foremki

Danie serwuj z liśćmi alg morskich NORI, dzięki którym nie będziesz potrzebować pałeczek do skonsumowania posiłku. Liście alg zastąpią je w prosty sposób. Wystarczy ułożyć je na wierzchu sushi i wziąć do ręki, aby skosztować domowe sushi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach