Jakie wino na romantyczny wieczór? Wybór jest oczywisty

- W tym roku moje winiarskie rekomendacje związane z walentynkową kolacją, dotyczyć będą win musujących – mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina.

Romantyczna kolacjaRomantyczna kolacja
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kathrin Ziegler
Katarzyna Gileta

- W mojej ocenie właśnie wino musujące, jak żaden inny trunek, potrafi przepięknie podkreślić wyjątkowość chwili. A 14 lutego przecież właśnie na tym nam zależy! – dodaje ekspert.

Walentynki są doskonałym pretekstem do sięgnięcia po butelkę bąbelków. Tego dnia chcemy okazać drugiej osobie wyjątkowe zainteresowanie, ale i my sami pragniemy poczuć się wyjątkowo. Wszystkim zależy na mile spędzonym czasie z najbliższymi.

Bąbelki będą zatem idealne, by z jednej strony podkreślić specjalny charakter tego święta, z drugiej – uzupełnić wyjątkową kolację o doskonałe wino.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

Dzięki winom musującym będziemy również trendy. Obecnie w świecie wina nic nie jest bardziej na topie, niż właśnie musiaki! - mówi Tomasz Potrzebowski.

Prosecco - doskonały kompan walentynkowej kolacji

Szczególnej uwadze polecamy oczywiście prosecco. To ulubione wino musujące Polaków bez wątpienia będzie więc dobrym wyborem. Odznacza się delikatnym smakiem, jest bezpretensjonalne oraz wyjątkowo uniwersalne przy łączeniu z jedzeniem, mówiąc krótko: to włoskie wino musujące będzie strzałem w dziesiątkę!

- Lekkie przekąski, makarony, risotto, sałatki czy uchodzące za afrodyzjak owoce morza, będą fantastycznie komponowały się właśnie z prosecco. Zachęcam do wyboru wersji brut, czyli wytrawnej – w najlepszy sposób podkreśli ona smak przygotowanego jedzenia - radzi ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.

Tego wieczoru doskonałym wyborem będzie również hiszpańska cava lub francuski crémant. Wina te charakteryzują się nieco większą złożonością i głębią smaku niż włoski bestseller, ale równie dobrze łączą się z potrawami serwowanymi w trakcie walentynkowej kolacji.

Będą też doskonałym akompaniamentem do delikatnych przekąsek: dojrzewających szynek, krewetek, oliwek czy świeżego pieczywa z oliwą. Ponadto cava i crémant są świetne w połączeniu z pieczonym drobiem oraz rybami o białym mięsie.

Natomiast najbardziej wyrafinowanym wyborem bez wątpienia będzie szampan. To wino stworzone jest do podkreślania wyjątkowych chwil, więc jeśli tego dnia chcemy nieco zaszaleć, zdecydowanie polecamy właśnie szampana.

Bąbelki i słodkości

Wieńczący kolację deser warto zaś podać w towarzystwie asti.

To słodkie wino musujące z północno-zachodniej części Włoch jest idealne, by zestawić je z sałatką owocową, lodami lub kruchymi ciasteczkami. Może być też deserem samym w sobie. Jestem przekonany, że jego wyjątkowy, owocowy charakter doskonale będzie pasował do walentynkowej kolacji.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej