Mężczyźni wstydzą się kupować takie wino. Powód może zaskakiwać

- Odpowiadając na pytanie, jakie wino lubią kobiety, bazuję na własnych obserwacjach, a także doświadczeniach z uczestnictwa w licznych degustacjach winiarskich — mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina. Nie ma czegoś takiego jak „wino dla kobiet”, czyli uniwersalnego trunku, który zasmakuje każdej pani. Różnorodność gustów i wybór konkretnego smaku jest tym, co nas tak pięknie od siebie różni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

8 marca. Jakie wino lubią kobiety?

8 marca, czyli dzień kobiet to doskonałą okazja, by podarować butelkę dobrego wina. Tego dnia wielu mężczyzn staje przed dylematem, jakie wino wybrać, by sprostać oczekiwaniom i upodobaniom kobiet. Zapytaliśmy więc eksperta, jakie wina najchętniej wybierają panie.

Panie w winach cenią lekkość, owocowy charakter i przyjemny aromat. W ten opis idealnie wpasowuje się prosecco. Moje obserwacje wskazują na prawidłowość, iż to właśnie przedstawicielki płci pięknej chętniej sięgają po najpopularniejsze, włoskie bąbelki. W każdym razie tak jest w przypadku Mionetto Prosecco – najpopularniejszego prosecco w Polsce

- podkreśla ekspert.

Wina białe i różowe cieszą się dużym zainteresowaniem płci pięknej. Intensywnie aromatyczne, nowozelandzkie sauvignon blanc, a także równie mocno pachnące wina ze szczepów gewürztraminer czy muscat robią dużo większe wrażenie na paniach, niż na panach.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Różowe wino - trunek zarezerwowany jedynie dla kobiet?

W tym miejscu trzeba również wspomnieć o winach różowych. Jednak w tym konkretnym przypadku działa pewnego rodzaju męski mechanizm obronny, gdyż widok mężczyzny zastanawiającego się nad zakupem różowego wina jest niezwykle rzadko spotykany. Jakoś z rosé  panom nie do twarzy.

Ale warto  uwolnić się od stereotypów, bo  z drugiej strony znam mnóstwo kobiet zachwycających się ciężkimi, beczkowymi i ogromnie tanicznymi, czerwonymi winami, którym nie jest w stanie sprostać niejeden mężczyzna.

- mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Wszystko zatem sprowadza się do gustów, upodobań, a także winiarskich doświadczeń.

Jeśli jesteś fanem makaronu, to z pewnością spodoba ci się przepis na spaghetti z zielonym pesto i krewetkami. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione