Widelec ma nietypowe zastosowanie. Mało kto o nim wie

Wszyscy wiemy, do czego służy widelec. Ale czy na pewno? Okazuje się, że ten przyrząd kuchenny ma wiele zastosowań, które chcemy ci dzisiaj przedstawić. Wyjaśnimy też, dlaczego niektóre kobiety noszą widelec w... torebce.

ObrazekWidelec i jego funkcje - Pyszności; foto: Canva
Obrazek
Pyszności - Fod Adobe Stock

Widelec ma naprawdę wiele obliczy. Pomijamy już fakt, że stał się swego czasu przyczyną (a właściwie to nie on, a słowa polskiego ministra) do dyplomatycznego zawirowania na płaszczyźnie relacji polsko-francuskich. Nie będziemy się też zagłębiać w to, czy to Polacy uczyli Francuzów posługiwać się tym sztućcem, czy odwrotnie. Jedno jest pewne: ten przyrząd ma rzeczywiście więcej "twarzy", niż się zwykłemu zjadaczowi chleba może wydawać.

Ile opinii, tyle widelców

O wyjątkowości widelca można powiedzieć choćby wtedy, kiedy dowiemy się, jak wiele rodzajów tego sztućca istnieje. I nie mówimy tu wcale o materiale, z jakiego zostały wykonane, lecz o ich konkretnym przeznaczeniu kulinarnym.

To nie miejsce, by opisywać funkcje danych widelców, ale chcemy krótko zaznaczyć skalę ich mnogości. Istnieje bowiem widelec startowy, do ryb, do sałatek, do owoców, do deserów, do skorupiaków,  ślimaków i jeszcze kilku innych. Jeśli kiedyś myślałeś, że to, czy widelec ma dwa, trzy czy cztery ząbki, to czysty przypadek — byłeś w błędzie. To samo dotyczy jego zakończenia: stępiona końcówka niekoniecznie jest skutkiem długiego używania.

Obrazek
Widelec i jego funkcje - Pyszności; foto: Canva

Jednak funkcji nawet zwykłych widelców jest więcej. Niektóre mogą zadziwić.

Do czego jeszcze służy widelec?

Sztućce w kuchennej szufladzie to rzecz ważna i warto po nie sięgać nie tylko po zakończeniu gotowania. A już na pewno nie po widelec. Może on ci posłużyć już wcześniej, na takie sposoby:

  • Mieszanie. Budowa sprawia, że nadaje się on o wiele lepiej niż łyżka do mieszania sosów. Ząbki ułatwiają usuwanie z sosu grudek nie gorzej niż rózga.
  • Odcedzanie ryżu. Jeśli zdarza ci się korzystać z ryżu z torebki,to wiesz doskonale, że zanim ją otworzysz, musisz pozbyć się nadmiaru wody po gotowaniu. Do tego może posłużyć ci stabilnie położony nad zlewem widelec, o który zaczepisz torebkę.
  • Kluski i purée. Jeśli nie jesteś akurat w posiadaniu praski do ziemniaków, z pomocą może przyjść ci widelec. Doskonale nadaje się do rozgniatania ugotowanych warzyw.

Być może doszły cię też słuchy, że niektóre kobiety noszą widelec w... torebce. Pędzimy z wyjaśnieniem tej pozornej ekstrawagancji. Może on posłużyć do dokładnego rysowania kresek eyelinerem. To popularny trik z TikToka, który znalazł swoje zastosowanie przede wszystkim w erze mody na styl "cat eye".

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody