Następnym razem nie gotuj ryżu w torebkach. Szkody jakie może wyrządzić porażają

Dlaczego nie wolno gotować ryżu i kaszy w plastikowych torebkach - Pyszności; Foto: https://youtu.be/cGGDdSmBZoc ; Canva.com

Ryż stanowi świetny dodatek do wielu potraw obiadowych. W kuchni na naszych półkach często gości, zapakowany w plastikowe woreczki. Każdy z nich stanowi porcję dla określonej liczby osób. Dzięki temu nie musimy zastanawiać się, jaką ilość ryżu powinniśmy przygotować. Wystarczy wrzucić kilka woreczków do wrzątku i poddać je obróbce termicznej. Okazuje się jednak, że gotowanie ryżu w plastikowych torebkach nie jest dla nas najzdrowsze.

Dodatki do potraw

Gotowanie ryżu

Ryż – Pyszności; Foto: Canva.com

Ryż oraz kasza to uniwersalne produkty, które świetnie wzbogacą nasze potrawy. W związku z tym wielu z nas trzyma je na półkach w szafkach. Składniki te nie tylko dobrze smakują, ale również są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Stanowią wspaniały zamiennik ziemniaków.

Niestety bardzo często korzystamy z kaszy lub ryżu zapakowanych w plastikowe torebki. Podczas przygotowywania produktu, wrzucamy je do wrzątku. Całość gotujemy kilka minut, a następnie wyławiamy woreczki z ryżem lub kaszą. Okazuje się jednak, że gotowanie żywności zapakowanej w woreczek nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Gotowanie ryżu w plastikowych woreczkach

Gotowanie ryżu – Pyszności; Foto: Canva.com

Torebki plastikowe, w których znajdują się takie produkty jak ryż, czy kasza, zawierają związek chemiczny – bisfenol A. Wchodzi on również w skład wielu innych opakowań plastikowych, w których przechowuje się żywność. Okazuje się, że związek ten wydziela się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie zmienia on smaku potrawy, jednak może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Bisfenol A może negatywnie wpływać na pracę serca oraz tarczycy. Poza tym istnieje podejrzenie, że związek ten jest kancerogenny. W związku z tym warto sięgać po produkty niepaczkowane. Dzięki temu zadbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również swoich bliskich.

Gotowanie ryżu jest dziecinnie proste. Wystarczy opłukać go pod bieżącą, zimną wodą i wrzucić do gotującej się wody. Ryż gotujemy pod przykryciem około 10 – 15 minut. 

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia z patelni z marchewką i ryżem krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×