PoradyJeden błąd może zrujnować kopytka, wyjdą twarde jak podeszwa. Z tym składnikiem nie można przesadzić

Jeden błąd może zrujnować kopytka, wyjdą twarde jak podeszwa. Z tym składnikiem nie można przesadzić

Jeden błąd może zrujnować kopytka, wyjdą twarde jak podeszwa - Pyszności; Foto: Canva.com
Jeden błąd może zrujnować kopytka, wyjdą twarde jak podeszwa - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

19.09.2022 09:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kopytka z sosem to wspaniałe połączenie, które często serwujemy na obiad. Te pyszne ziemniaczane kluski są wyjątkowo proste w wykonaniu. Jednak niekiedy zdarza się, że wychodzą twarde jak podeszwa. Dlaczego tak się dzieje? Jak możemy temu zapobiec? Poniżej zdradzamy więcej szczegółów na ten temat.

Dlaczego kopytka wychodzą twarde?

Robienie kopytek - Pyszności
Robienie kopytek - Pyszności

Idealne kopytka powinny być miękkie i delikatne. Niestety niekiedy wychodzą wyjątkowo twarde oraz gumowate. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tutaj obecność mąki ziemniaczanej. Zbyt duża ilość tego składnika negatywnie wpłynie na konsystencję potrawy. W związku z tym polecamy dodawać mąkę ziemniaczaną pod koniec zagniatania ciasta. Jeśli okaże się, że jest ono zwarte - w takiej sytuacji możemy odłożyć mąkę na bok.

Poza tym podczas przygotowywania kopytek ważne jest również użycie odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki typu C). Należą do nich m.in. Ibis, czy Gustaw. Dodatkowo ważne jest również trzymanie się odpowiednich proporcji. Zbyt duża ilość mąki pszennej może również negatywnie wpłynąć na kopytka.

Kluski ziemniaczane - Pyszności
Kluski ziemniaczane - Pyszności

Z czym je podawać?

Kopytka to wyjątkowo smaczne kluski ziemniaczane, które możemy podawać w wielu różnych odsłonach. Danie często serwujemy  z dodatkiem masła, podsmażonej cebulki oraz skwarek. Niektórzy polewają je sosem pomidorowym bądź grzybowym np. pieczarkowym. Poza tym, te kultowe kluski ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie duszonego lub pieczonego mięsa.

Wielu z nas uwielbia kopytka w wersji na słodko. W związku z tym często podajemy je z masłem oraz cukrem. Aby nieco podkręcić ich smak, niektórzy dodają do nich również cynamon. Wspaniale sprawdzi się tutaj również sos owocowy np. truskawkowy. Tak podane kopytka idealnie smakują zarówno na obiad, jak i na deser.

Gotowe danie - Pyszności
Gotowe danie - Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kolorowe kopytka krok po kroku. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Aby ją zrobić, wystarczy przygotować tylko kilka składników.