Jeden błąd może zrujnować kopytka, wyjdą twarde jak podeszwa. Z tym składnikiem nie można przesadzić

Kopytka z sosem to wspaniałe połączenie, które często serwujemy na obiad. Te pyszne ziemniaczane kluski są wyjątkowo proste w wykonaniu. Jednak niekiedy zdarza się, że wychodzą twarde jak podeszwa. Dlaczego tak się dzieje? Jak możemy temu zapobiec? Poniżej zdradzamy więcej szczegółów na ten temat.

ObrazekJeden błąd może zrujnować kopytka, wyjdą twarde jak podeszwa - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Dlaczego kopytka wychodzą twarde?

Obrazek
Robienie kopytek - Pyszności

Idealne kopytka powinny być miękkie i delikatne. Niestety niekiedy wychodzą wyjątkowo twarde oraz gumowate. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tutaj obecność mąki ziemniaczanej. Zbyt duża ilość tego składnika negatywnie wpłynie na konsystencję potrawy. W związku z tym polecamy dodawać mąkę ziemniaczaną pod koniec zagniatania ciasta. Jeśli okaże się, że jest ono zwarte - w takiej sytuacji możemy odłożyć mąkę na bok.

Poza tym podczas przygotowywania kopytek ważne jest również użycie odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki typu C). Należą do nich m.in. Ibis, czy Gustaw. Dodatkowo ważne jest również trzymanie się odpowiednich proporcji. Zbyt duża ilość mąki pszennej może również negatywnie wpłynąć na kopytka.

Obrazek
Kluski ziemniaczane - Pyszności

Z czym je podawać?

Kopytka to wyjątkowo smaczne kluski ziemniaczane, które możemy podawać w wielu różnych odsłonach. Danie często serwujemy  z dodatkiem masła, podsmażonej cebulki oraz skwarek. Niektórzy polewają je sosem pomidorowym bądź grzybowym np. pieczarkowym. Poza tym, te kultowe kluski ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie duszonego lub pieczonego mięsa.

Wielu z nas uwielbia kopytka w wersji na słodko. W związku z tym często podajemy je z masłem oraz cukrem. Aby nieco podkręcić ich smak, niektórzy dodają do nich również cynamon. Wspaniale sprawdzi się tutaj również sos owocowy np. truskawkowy. Tak podane kopytka idealnie smakują zarówno na obiad, jak i na deser.

Obrazek
Gotowe danie - Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kolorowe kopytka krok po kroku. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Aby ją zrobić, wystarczy przygotować tylko kilka składników. 

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀