PoradyDlaczego warto dodać ocet do masy na placki ziemniaczane? Trik naszych babć działa za każdym razem

Dlaczego warto dodać ocet do masy na placki ziemniaczane? Trik naszych babć działa za każdym razem

Placki ziemniaczane to pyszna potrawa, która świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Idealne placki odznaczają się pięknym złotym kolorem, są chrupiące i nie ociekają tłuszczem. Niestety niekiedy wychodzą nam wyjątkowo tłuste. Jak w takim razie temu zaradzić? Okazuje się, że wystarczy dodać ocet!

Dodaj ocet do placków ziemniaczanych, nie będą piły tłuszczu - Pyszności; Foto: Canva.com
Dodaj ocet do placków ziemniaczanych, nie będą piły tłuszczu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

17.08.2022 07:31

Dlaczego warto dodać ocet?

Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli zależy ci na pysznych plackach ziemniaczanych, które nie ociekają tłuszczem- użyj octu. Wystarczy, że do masy ziemniaczanej, dodasz jedną łyżkę octu. Dzięki temu podczas smażenia twoja potrawa nie wchłonie dużej ilości tłuszczu.

Należy również zaznaczyć, że dodatek octu nie wpłynie negatywnie na smak placków. Jeśli nie masz przy sobie tego składnika, równie dobrze sprawdzi się tutaj spirytus. Produkt ten, tak jak ocet - pozytywnie wpłynie na konsystencję gotowych placków.

Smażenie placków ziemniaczanych

Smażenie placków - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie placków - Pyszności; Foto: Canva.com

Przed przygotowaniem placków ziemniaczanych, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza potrawa wyjdzie smaczna i chrupiąca.

  • Odpowiednia patelnia

Placki ziemniaczane polecamy smażyć na teflonowej lub ceramicznej patelni. Najlepiej jeśli wyróżnia się ona nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu masz pewność, że twoja potrawa się nie przypali. Do smażenia nie używaj starych, porysowanych patelni. Takie naczynie jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

  • Odpowiednia ilość tłuszczu

Placki powinny być smażone na odpowiedniej ilości tłuszczu. Zbyt mała ilość oleju może doprowadzić do przypalenia się placków. Do smażenia placków najlepiej wybrać olej odznaczający się wysoką temperaturą dymienia. 

Poza tym warto pamiętać, aby placki smażyć na średnim ogniu. Nie przewracaj ich za często na patelni. Polecamy smażyć je około 3 - 5 minut z każdej strony. Dzięki temu nasza potrawa wyjdzie idealnie.

Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami. Placki ziemniaczane wspaniale smakują z łososiem oraz kwaśną śmietaną. Potrawa ta świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika chrupiące i lekkostrawne krok po kroku. 

poradydomowe poradyplacki ziemniaczane