Nie na słońcu, ani nie w suszarce. Suszone śliwki zrobisz jeszcze prościej

Suszone śliwki to wspaniały dodatek do owsianki, czy sałatek. Poza tym stanowią zdrową przekąskę między posiłkami. Sklepy oferują duży wybór gotowych suszonych śliwek. Jednak w składzie takich produktów oprócz owoców, niekiedy znajdziemy również zbędne substancje. Warto w takim razie przygotować je samemu w domu. Jak to zrobić? Okazuje się, że suszenie śliwek nie jest takie trudne.

ObrazekJak skutecznie suszyć śliwki w domowych warunkach? - Pyszności; Foto: https://youtu.be/CqGIvFeJb-Q ; Canva.com
Agnieszka

Śliwki - wartości odżywcze

Obrazek
Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com

Śliwki nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Okazuje się, że owoce te bogate są w takie witaminy jak A, C, B, E, czy K. Poza tym stanowią wspaniałe źródło soli mineralnych m.in. potasu, wapnia, manganu. W związku z tym spożywanie śliwek wpływa pozytywnie na naszą skórę, układ nerwowy, czy samopoczucie. Warto więc włączyć je do swojej diety.

Jeśli chcesz cieszyć się śliwkami przez dłuższy czas, warto w takim razie je wysuszyć. Okazuje się, że suszenie śliwek nie jest takie trudne. Poniżej podajemy jak je przygotować w domowych warunkach.

Suszenie śliwek w domowych warunkach

Obrazek
Suszone śliwki - Pyszności ; Foto: Canva.com

Śliwki możemy skutecznie wysuszyć w piekarniku. Jednak uprzednio należy owoce odpowiednio przygotować. W związku z tym na początku śliwki najlepiej zblanszować. Dzięki temu w łatwy sposób pozbędziemy się skórki. Następnie należy osuszyć owoce, przekroić na pół i usunąć z nich pestki.

Tak przygotowane śliwki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 50 - 60 stopni Celsjusza. Następnie wstawiamy blachę ze śliwkami do piekarnika. Suszymy je przez około 24 godziny. Jeśli zależy nam na tym, aby cały proces przebiegł sprawniej - polecamy suszyć je w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.

Poza tym warto zaznaczyć, że śliwki równie dobrze możemy wysuszyć za pomocą specjalnej suszarki. Niektórzy również suszą je na słońcu. Wysuszone owoce najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu np. słoiku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab ze śliwką krok po kroku. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje, ale również świetnie się prezentuje.

Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟