Pod żadnym pozorem nie zalewaj gorącej patelni wodą. Ten błąd może cię kosztować fortunę

Po usmażeniu potrawy zdarza się, że często wrzucamy patelnię do zlewu i zalewamy ją  wodą. W ten sposób chcemy ułatwić sobie późniejsze czyszczenie naczynia. Okazuje się jednak, że zalewanie gorącej patelni zimną wodą to nie najlepszy pomysł. Dlaczego? Poniżej podajemy więcej informacji.

ObrazekDlaczego nie należy zalewać gorącej patelni wodą? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Zalewanie gorącej patelni wodą

Obrazek
Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Patelnia to uniwersalne naczynie kuchenne, które większość z nas używa na co dzień. Dzięki niej możemy przygotować pyszne potrawy w ekspresowym tempie. Po usmażeniu dania, naczynie to zazwyczaj ląduje w zlewie. Następnie zalewamy je zimną wodą. Okazuje się jednak, że ma to wyjątkowo negatywny wpływ na naszą patelnię. Dlaczego?

Zalewanie gorącej patelni zimną wodą może doprowadzić do uszkodzenia naczynia. Warto zaznaczyć, że dotyczy to głównie patelni teflonowych. Nagła zmiana temperatury negatywnie wpływa na powierzchnię naczynia. W konsekwencji jej powłoka może się zniekształcić oraz zacząć się ścierać.

W związku z tym po przygotowaniu potrawy, warto odstawić patelnię na bok, aż się ostudzi. Następnie można przystąpić do mycia naczynia. Jak najlepiej to zrobić?

Co jeszcze niszczy patelnię teflonową?

Obrazek
Mycie patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Zalewanie gorącej patelni wodą to nie jedyny problem, który często prowadzi do uszkodzenia naczynia. Okazuje się, że nieprawidłowe czyszczenie patelni teflonowej również może skrócić jej żywotność.

W związku z tym patelnię teflonową polecamy wyczyścić za pomocą miękkiej gąbki i płynu do mycia naczynia. Naczynie myjemy w ciepłe wodzie. Nie należy używać tutaj drucianych zmywaków. W przeciwnym razie doprowadzimy do uszkodzenia powierzchni naczynia.

Po umyciu patelni należy ją wysuszyć za pomocą suchej ściereczki lub ręcznika papierowego. Niektórzy, aby zabezpieczyć jej powłokę przed uszkodzeniem, pokrywają czyste naczynie cienką warstwą oleju.

Odpowiednio zadbana patelnia teflonowa może służyć nam przez lata. Warto w takim razie wiedzieć, jak odpowiednio ją czyścić.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować prawdziwy holenderski kapsalon krok po kroku. Ta wspaniała potrawa idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej