Przyklej wykałaczkę do boku noża. Nie wierzyłam, że to zadziała, a teraz robię tak za każdy razem

Krojenie ogórka może być niekiedy bardzo uciążliwe. Kawałki warzywa często przyklejają się do noża. W konsekwencji tracimy czas oraz nerwy. Jak możemy temu zaradzić? Okazuje się, że jest na to jeden wyjątkowo skuteczny i prosty sposób. Wystarczy, że masz przy sobie wykałaczkę. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekCo zrobić, aby warzywa nie przyklejały się do noża podczas krojenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Co zrobić, aby kawałki warzyw nie przyklejały się do noża?

Obrazek
Krojenie ogórka - Pyszności

Ogórek to smaczny składnik wielu sałatek. Przed dodaniem ogórka do reszty warzyw, zazwyczaj myjemy go, a następnie kroimy. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego. Jednak często podczas krojenia warzywa, jego kawałki przyklejają się do noża. Jak możemy temu zaradzić? 

Aby zapobiec przyklejaniu się ogórka do noża, wystarczy, że użyjesz jednej wykałaczki. W związku z tym przyłóż ją do noża, a następnie przyklej za pomocą taśmy klejącej. Wykałaczka powinna znajdować się w pozycji poziomej. W ten sposób kawałki ogórka po ukrojeniu będą opadać na dół, a nie przyklejać się do noża. Ten prosty trik możesz zastosować również w przypadku innych warzyw.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Obrazek
Krojenie pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas przygotowywania sałatek, warto znać kilka prostych technik krojenia ogórka, czy innych warzyw. W ten sposób ułatwimy sobie pracę w kuchni oraz szybko przygotujemy swoją ulubioną potrawę. Poniżej podajemy kilka z nich.

  • Tap chopping

Technika ta oparta jest na szybkich ruchach nożem w górę i w dół. Świetnie sprawdzi się podczas krojenia produktów o małej średnicy. W związku z tym używamy jej głównie w przypadku takich warzyw jak marchewka, czy ogórek.

  • Rock chopping

Technika ta oparta jest na płynnych ruchach. Podczas krojenia należy pamiętać, aby czubka noża nie odrywać od deski. Metoda ta zwana jest również " krojeniem kołyskowym". Stosujemy ją w przypadku warzyw odznaczających się wyjątkowo delikatnym miąższem.

Od dzisiaj profesjonalne krojenie ogórka oraz innych warzyw nie będzie miało przed tobą tajemnic!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę szwedzką w słoiku krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako pyszny dodatek do dań obiadowych.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników