Nigdy nie wyrzucam skorupek po jajkach, zawsze miele je w blenderze. Patent działa cuda

Gdybyśmy chcieli naprawdę bardzo poważnie podejść do inicjatywy no waste, moglibyśmy rozszerzyć ją z tworzyw sztucznych na... prawie wszystko. Skorupki po jajkach są oczywiście biodegradowalne i można z czystym sumieniem wyrzucić je do kompostownika. Ale czy trzeba to robić tak od razu, skoro istnieje dla nich tyle praktycznych zastosowań? Nadadzą się na przykład do ostrzenia blendera. 

ObrazekSkorupki po jajkach - Pyszności; Foto: Canva, screen z YouTube; konto: Ogrodnicza Obsesja - Permakulturowy Eksperyment Ogrodniczy

Okazuje się, że skorupki po jajkach mają bardzo ciekawy skład. Czy przypuszczaliście, że w tym z pozoru bezużytecznym materiale znajduje się bogactwo składników odżywczych? Magnez, potas, wapń, cynk: to wszystko sprawia, że skorupki można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nie tylko korzystając z minerałów, ale również z innych właściwości skorupek.

Obrazek
Skorupki po jajkach - Pyszności; Foto: Canva

Oto kilka przykładów użycia skorupek po jajkach w łazience, kuchni, a nawet w ogrodzie. Patent z blenderem to prawdziwy hit!

Zastosowanie w łazience

Skorupki po jajkach mają naturalne właściwości wybielające. Chemiczne środki są drażniące? Wsyp skorupki do lnianego worka, a ten do pralki. Biel ubrań będzie jak nowa.

Kamień w kabinie prysznicowej? Skorupki po jajkach wysusz w piekarniku, zmiel, dodaj trzy szklanki sody oczyszczonej i trochę octu. Twój naturalny odkamieniacz jest gotowy, a łazienka będzie lśnić!

Uroda również kojarzy nam się z łazienką, dlatego nie omieszkamy zamieścić tu przepisu na mocne paznokcie. Skorupki po jajkach zmiel w blenderze i dodaj do odżywki. Pomogą na łamiące się paznokcie lepiej niż cokolwiek innego!

Zastosowanie w kuchni

Rozdrobnione skorupki dodaj do płynu do mycia naczyń. Nadadzą mu właściwości ścierających i pomogą w pozbyciu się uporczywego brudu na przykład z garnków.

Skorupki, ze względu na swój zasadowy odczyn, mogą posłużyć również jako pomoc na zbyt kwaśną kawę. Umieść je w zaparzaczu do herbaty, a potem na kilka minut w kawie. Pamiętaj, by wcześniej dokładnie umyć skorupki i poddać je działaniu wysokiej temperatury!

Naostrzysz też nimi blender, a nie jest to przecież proste zadanie. Skorupki schłodź w zamrażalniku, po czym wrzuć do blendera, zalej wodą i uruchom. Ostrza znów staną się ostre niczym brzytwa!

Zastosowanie w ogrodzie

Zmiel skorupki i zalej je gorącą wodą. Po kilku dniach powstanie z tego płynny nawóz, dzięki któremu dostarczysz swoim roślinom substancje odżywcze.

Obrazek
Skorupki po jajkach - Pyszności; Foto: Canva

Skorupki po jajkach to prawdziwy wróg ślimaków. Jeśli atakują twoje grządki, wysyp pokruszone skorupki wokół nich. Te żarłoczne paskudy będą się trzymały z daleka!

Skoro jesteśmy w temacie jajek, zobacz ten film z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥