Jamie Oliver zdradził sekret idealnego jajka sadzonego. Wystarczy jedna łyżka tego produktu

Jajka to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Można je łatwo i szybko przekształcić w smaczny posiłek. Jamie Oliver podzieli się prostym trikiem na idealne jajka sadzone. Białko się zetnie, żółtko pozostanie cudownie płynne i kremowe.

Jajko sadzoneJajko sadzone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
SKOMENTUJ

Jajka są nieodłącznym elementem wielu dań, od śniadań po desery. Jednym z najprostszych sposobów na ich przygotowanie jest usmażenie i podanie na toście. Choć może się to wydawać proste, uzyskanie idealnie miękkiego jajka sadzonego bywa wyzwaniem. Wystarczy chwila nieuwagi, a brzegi zaczną się przypalać, a żółtko się zetnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Sekret Jamie'ego Olivera na idealne jajka sadzone

Jamie Oliver, znany kucharz, podkreśla, że kluczem do sukcesu jest użycie oliwy z oliwek. Wystarczy jedna łyżka stołowa, aby lekko pokryć dno dużej, nieprzywierającej patelni. Ważne jest, aby oliwa nie była zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować przypalenie jajek.

Ustaw patelnię na średnim do niskiego ognia i dodaj tyle oliwy, aby lekko pokryła dno dużej nieprzywierającej patelni - około jednej łyżki stołowej. Wbij jajka na patelnię. Gdy oliwa zacznie się rozgrzewać, zobaczysz, jak zmienia się kolor jajek. Jeśli oliwa zacznie pryskać, to znak, że jest zbyt gorąca, więc zmniejsz ogień - tłumaczy Jamie Oliver.

Gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, jajka są gotowe. Należy je delikatnie wyjąć z patelni za pomocą łopatki, aby nie uszkodzić żółtek, i podać na talerzu.

Dodatkowe wskazówki

Przed podaniem Jamie zaleca delikatne osuszenie jajek ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oliwy. Następnie można je podać na toście z odrobiną soli morskiej i świeżo zmielonym czarnym pieprzem dla podkręcenia smaku.

Aby zrobić jajko sadzone z obu stron, delikatnie wsuwaj łopatkę pod jajko i szybkim ruchem nadgarstka przewróć je na drugą stronę. Nie podnoś jajka zbyt wysoko nad patelnię, a nie będziesz mieć problemu z przewracaniem jajek bez uszkodzenia żółtek. Do tego przepisu łatwiej jest użyć patelni nieprzywierającej - dodaje Oliver.

Dzięki tym prostym wskazówkom od Jamie'ego Olivera, każdy może cieszyć się idealnie miękkimi i delikatnymi jajkami sadzonymi w zaledwie kilka minut.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu