Jamie Oliver zdradził sekret idealnego jajka sadzonego. Wystarczy jedna łyżka tego produktu

Jajka to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Można je łatwo i szybko przekształcić w smaczny posiłek. Jamie Oliver podzieli się prostym trikiem na idealne jajka sadzone. Białko się zetnie, żółtko pozostanie cudownie płynne i kremowe.

Jajko sadzoneJajko sadzone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Jajka są nieodłącznym elementem wielu dań, od śniadań po desery. Jednym z najprostszych sposobów na ich przygotowanie jest usmażenie i podanie na toście. Choć może się to wydawać proste, uzyskanie idealnie miękkiego jajka sadzonego bywa wyzwaniem. Wystarczy chwila nieuwagi, a brzegi zaczną się przypalać, a żółtko się zetnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Sekret Jamie'ego Olivera na idealne jajka sadzone

Jamie Oliver, znany kucharz, podkreśla, że kluczem do sukcesu jest użycie oliwy z oliwek. Wystarczy jedna łyżka stołowa, aby lekko pokryć dno dużej, nieprzywierającej patelni. Ważne jest, aby oliwa nie była zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować przypalenie jajek.

Ustaw patelnię na średnim do niskiego ognia i dodaj tyle oliwy, aby lekko pokryła dno dużej nieprzywierającej patelni - około jednej łyżki stołowej. Wbij jajka na patelnię. Gdy oliwa zacznie się rozgrzewać, zobaczysz, jak zmienia się kolor jajek. Jeśli oliwa zacznie pryskać, to znak, że jest zbyt gorąca, więc zmniejsz ogień - tłumaczy Jamie Oliver.

Gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, jajka są gotowe. Należy je delikatnie wyjąć z patelni za pomocą łopatki, aby nie uszkodzić żółtek, i podać na talerzu.

Dodatkowe wskazówki

Przed podaniem Jamie zaleca delikatne osuszenie jajek ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oliwy. Następnie można je podać na toście z odrobiną soli morskiej i świeżo zmielonym czarnym pieprzem dla podkręcenia smaku.

Aby zrobić jajko sadzone z obu stron, delikatnie wsuwaj łopatkę pod jajko i szybkim ruchem nadgarstka przewróć je na drugą stronę. Nie podnoś jajka zbyt wysoko nad patelnię, a nie będziesz mieć problemu z przewracaniem jajek bez uszkodzenia żółtek. Do tego przepisu łatwiej jest użyć patelni nieprzywierającej - dodaje Oliver.

Dzięki tym prostym wskazówkom od Jamie'ego Olivera, każdy może cieszyć się idealnie miękkimi i delikatnymi jajkami sadzonymi w zaledwie kilka minut.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥