PrzepisPuszysty japoński naleśnik. Smakuje jak delikatny sernik

Puszysty japoński naleśnik. Smakuje jak delikatny sernik

Japoński naleśnik- Pyszności
Japoński naleśnik- Pyszności
Ewa

20.04.2023 14:07, aktual.: 19.03.2024 10:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Japoński, niesamowicie puszysty i delikatny naleśnik z serka kremowego to przepis na słodki deser w mgnieniu oka. Proste fluffy pancakes sprawdzą się idealnie na śniadanie.

Japońska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z sushi i owocami morza, chociaż ma o wiele więcej do zaoferowania. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam fluffy pancakes, czyli puszyste naleśniki, od razu wiedziałam, że muszę je odtworzyć w swojej kuchni. Metodą prób i błędów stworzyłam idealne, lekkie jak chmurka placuszki z serka kremowego. Mają delikatny, śmietankowo-maślany smak i przypominają miniaturowe serniczki. Z dodatkiem cukru pudru wyglądają po prostu nieziemsko, a ich przygotowanie  nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Japoński naleśnik

Składniki:

            
  • 200 g serka kremowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 ml mleka - gorącego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam wrzątek i umieszam na górze drugą miskę, tworząc kąpiel wodną. Dodaję serek kremowy, ekstrakt waniliowy oraz gorące mleko i dokładnie mieszam.

Japoński naleśnik- Pyszności
Japoński naleśnik- Pyszności

2. Następnie dodaję żółtka, skrobię oraz mąkę i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę odkładam na 15 minut do lodówki.

3. Białka ubijam mikserem na sztywną pianę, dodając na koniec cukier. Do schłodzonej masy dodaję białka i mieszam łyżką, aby składniki się połączyły. Robię to delikatnie, aby nie stracić puszystości.

Japoński naleśnik- Pyszności
Japoński naleśnik- Pyszności

4. Powstałą masę wlewam do niedużej tortownicy. Tortownicę umieszczam w blaszce z wodą. Wstawiam do piekarnika. Piekę przez 20 minut w 210 st. Celsjusza. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110 st. Celsjusza i piekę jeszcze przez godzinę.

Japoński naleśnik- Pyszności
Japoński naleśnik- Pyszności

5. Po upieczeniu wyciągam naleśniko-sernik z blaszki. Gdy wystygnie, dekoruję go cukrem pudrem. Idealny na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser.

Japoński naleśnik- Pyszności
Japoński naleśnik- Pyszności