Puszysty japoński naleśnik. Smakuje jak delikatny sernik

Japoński, niesamowicie puszysty i delikatny naleśnik z serka kremowego to przepis na słodki deser w mgnieniu oka. Proste fluffy pancakes sprawdzą się idealnie na śniadanie.

Japoński naleśnik- PysznościJapoński naleśnik- Pyszności
Ewa

Japońska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z sushi i owocami morza, chociaż ma o wiele więcej do zaoferowania. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam fluffy pancakes, czyli puszyste naleśniki, od razu wiedziałam, że muszę je odtworzyć w swojej kuchni. Metodą prób i błędów stworzyłam idealne, lekkie jak chmurka placuszki z serka kremowego. Mają delikatny, śmietankowo-maślany smak i przypominają miniaturowe serniczki. Z dodatkiem cukru pudru wyglądają po prostu nieziemsko, a ich przygotowanie  nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Japoński naleśnik

Składniki:

            
  • 200 g serka kremowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 ml mleka - gorącego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam wrzątek i umieszam na górze drugą miskę, tworząc kąpiel wodną. Dodaję serek kremowy, ekstrakt waniliowy oraz gorące mleko i dokładnie mieszam.

Japoński naleśnik- Pyszności
Japoński naleśnik- Pyszności

2. Następnie dodaję żółtka, skrobię oraz mąkę i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę odkładam na 15 minut do lodówki.

3. Białka ubijam mikserem na sztywną pianę, dodając na koniec cukier. Do schłodzonej masy dodaję białka i mieszam łyżką, aby składniki się połączyły. Robię to delikatnie, aby nie stracić puszystości.

Obrazek
Japoński naleśnik- Pyszności

4. Powstałą masę wlewam do niedużej tortownicy. Tortownicę umieszczam w blaszce z wodą. Wstawiam do piekarnika. Piekę przez 20 minut w 210 st. Celsjusza. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110 st. Celsjusza i piekę jeszcze przez godzinę.

Obrazek
Japoński naleśnik- Pyszności

5. Po upieczeniu wyciągam naleśniko-sernik z blaszki. Gdy wystygnie, dekoruję go cukrem pudrem. Idealny na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser.

Obrazek
Japoński naleśnik- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane