Puszysty japoński naleśnik. Smakuje jak delikatny sernik
Japoński, niesamowicie puszysty i delikatny naleśnik z serka kremowego to przepis na słodki deser w mgnieniu oka. Proste fluffy pancakes sprawdzą się idealnie na śniadanie.
20.04.2023 | aktual.: 19.03.2024 10:11
Japońska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z sushi i owocami morza, chociaż ma o wiele więcej do zaoferowania. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam fluffy pancakes, czyli puszyste naleśniki, od razu wiedziałam, że muszę je odtworzyć w swojej kuchni. Metodą prób i błędów stworzyłam idealne, lekkie jak chmurka placuszki z serka kremowego. Mają delikatny, śmietankowo-maślany smak i przypominają miniaturowe serniczki. Z dodatkiem cukru pudru wyglądają po prostu nieziemsko, a ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Japoński naleśnik
Składniki:
- 200 g serka kremowego
- 30 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 ml mleka - gorącego
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 3 białka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewam wrzątek i umieszam na górze drugą miskę, tworząc kąpiel wodną. Dodaję serek kremowy, ekstrakt waniliowy oraz gorące mleko i dokładnie mieszam.
2. Następnie dodaję żółtka, skrobię oraz mąkę i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę odkładam na 15 minut do lodówki.