To ciasto zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Wszyscy się nim zachwycają
Lubisz mak, jednak chcesz spróbować czegoś innego niż tradycyjny polski makowiec? Wypróbuj nasz przepis na makowiec japoński, który jest banalnie prosty w wykonaniu.
19.03.2023 19:03
Czym jest makowiec japoński?
Makowiec japoński, zwany też "kłosem makowym" lub "makowcem kokosowym", to rodzaj słodkiego wypieku pochodzącego z Japonii. Składa się z cienkich warstw biszkoptu przekładanych makiem z dodatkiem mleka kokosowego, cukru i ziaren sezamu. Całość zawija się w formie wałka, a następnie kroi na plasterki.
Makowiec japoński jest bardzo popularny w Japonii i można go tam kupić w wielu sklepach i cukierniach. W ostatnich latach zyskał również popularność w innych krajach, w tym w Polsce, gdzie stał się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego makowca.
Sprawdź przepis na kłos makowy
Składniki:
- 500 g masy makowej
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- mleko, jeśli masa jest zbyt gęsta
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Jak przygotować makowiec japoński? Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, a następnie rozpuść masło oraz dodaj je do suchych składników i wymieszaj. Dodaj jajka i mieszaj do połączenia składników, a gdy masa będzie połączona, dodaj masę makową oraz cukier puder i mieszaj, aż składniki się połączą. Aby masa nie była zbyt gęsta, możesz dodać trochę mleka.
Podziel ciasto na dwie części, a każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 10 cm, aby zmieściły się w blaszce.
Nałóż masę makową na jedną część ciasta, zostawiając niewielki margines wokół brzegów.
Przykryj drugą częścią ciasta, a następnie delikatnie dociskaj brzegi, aby się połączyły.
Przełóż kłos na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem, a w tym czasie nastaw piekarnik na temperaturę 180°C. Piecz kłos w temperaturze przez około 35-40 minut, aż będzie pięknie zrumieniony.
Podaj na ciepło lub na zimno, pokrojony w plastry.
Smacznego!