PrzepisTo ciasto zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Wszyscy się nim zachwycają

To ciasto zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Wszyscy się nim zachwycają

Adobe Stock
Adobe Stock
Patrycja Nowak

19.03.2023 19:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubisz mak, jednak chcesz spróbować czegoś innego niż tradycyjny polski makowiec? Wypróbuj nasz przepis na makowiec japoński, który jest banalnie prosty w wykonaniu. 

Czym jest makowiec japoński?

Makowiec japoński, zwany też "kłosem makowym" lub "makowcem kokosowym", to rodzaj słodkiego wypieku pochodzącego z Japonii. Składa się z cienkich warstw biszkoptu przekładanych makiem z dodatkiem mleka kokosowego, cukru i ziaren sezamu. Całość zawija się w formie wałka, a następnie kroi na plasterki.

Makowiec japoński jest bardzo popularny w Japonii i można go tam kupić w wielu sklepach i cukierniach. W ostatnich latach zyskał również popularność w innych krajach, w tym w Polsce, gdzie stał się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego makowca.

Sprawdź przepis na kłos makowy

Składniki:

  • 500 g masy makowej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • mleko, jeśli masa jest zbyt gęsta
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Jak przygotować makowiec japoński? Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, a następnie rozpuść masło oraz dodaj je do suchych składników i wymieszaj. Dodaj jajka i mieszaj do połączenia składników, a gdy masa będzie połączona, dodaj masę makową oraz cukier puder i mieszaj, aż składniki się połączą. Aby masa nie była zbyt gęsta, możesz dodać trochę mleka.

Podziel ciasto na dwie części, a każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 10 cm, aby zmieściły się w blaszce.

Nałóż masę makową na jedną część ciasta, zostawiając niewielki margines wokół brzegów.

Przykryj drugą częścią ciasta, a następnie delikatnie dociskaj brzegi, aby się połączyły.

Przełóż kłos na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem, a w tym czasie nastaw piekarnik na temperaturę 180°C. Piecz kłos w temperaturze przez około 35-40 minut, aż będzie pięknie zrumieniony.

Podaj na ciepło lub na zimno, pokrojony w plastry.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także