NewsyJedzenie na studniówkach kiedyś i dziś. Menu bardzo zmieniło się przez lata

Jedzenie na studniówkach kiedyś i dziś. Menu bardzo zmieniło się przez lata

Jedzenie na studniówkach- Pyszności/ żródło: Canva,  Narodowe Archiwum Cyfrowe
Jedzenie na studniówkach- Pyszności/ żródło: Canva, Narodowe Archiwum Cyfrowe
Ewa
29.01.2023 10:00

Jedzenie na studniówkach od lat ma stałe elementy. Przechodzi jednak pewne zmiany i udoskonalenia. Jak dawniej wyglądało menu i co można zjeść dzisiaj?

Początek roku to nie tyko karnawał, ale również sezon na studniówki. Ten pierwszy "dorosły" bal to duże wydarzenie w życiu licealistów. Wielu z nich od lat czeka na tę okazję, poświęcając całe dnie na poszukiwania odpowiedniej kreacji. Po godzinach prób poloneza na sali gimnastycznej, licealiści wychodzą na bal i oczarowują swoich rodziców. Poza dekoracjami warto zerknąć też na studniówkowe stoły i znajdujące się na nich smakołyki.

Jak wyglądała kiedyś studniówka?

Studniówka to trochę jak wesele - każdy sezon ma nieco inne trendy. Rodzice nastolatków często wspominają sale gimnastyczne ustrojone balonami i serpentynami. Młodsze pokolenie z kolei coraz częściej stawia na imprezę poza szkołą, w restauracji lub sali balowej w hotelu. Zmienia się również menu. W trudnych latach 80. przygotowaniem jedzenia zajmowali się rodzice. Przygotowywali tony kanapek, ustawiali butelki oranżady i polo coctę (PRLowski zamiennik coca coli). W latach 90. królowało menu weselne. W przyszkolnych stołówkach powstawały kotlety i zrazy, a na ogniu pyrkał rosół z makaronem. Na stół wjeżdżał także król wszystkich imprez - bigos.

Jedzenie na studniówkach

Obecnie menu jest jeszcze bardziej rozbudowane, przez co cała impreza coraz bardziej upodabnia się do współczesnego wesela. Z sali znikają serpentyny, królują motywy tematyczne, a stoły uginają się od frykasów. Najczęściej rozpoczyna się klasycznie rosołem. Na drugie danie wjeżdżają półmiski mięs, później przychodzi pora na deser. W trakcie imprezy na stołach pojawiają się liczne przekąski i słodki bufet.

Nietypową atrakcją, która zyskuje coraz większą popularność są z kolei kebaby. Stoją w kontrze do dań kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, których nie może zabraknąć na stołach. Fontanny czekoladowe, okazałe torty, fotobudki, stacje z live cookingiem, sushi i pizza - rodzice prześcigają się w pomysłach na atrakcje.

Pamiętasz swoje studniówkowe menu?

Przepisy na imprezę w stylu PRL znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także