Newsy8 dziwnych rzeczy, które będziemy jedli w przyszłości. Niektóre są dostępne już dzisiaj

8 dziwnych rzeczy, które będziemy jedli w przyszłości. Niektóre są dostępne już dzisiaj

8 dziwnych rzeczy, które będziemy jedli w przyszłości. Niektóre są dostępne już dzisiaj
Ewa
18.03.2022 10:59, aktualizacja: 22.03.2022 15:03

Jedzenie przyszłości – mięso z drukarki, wegańskie krewetki, owady… Zmieniający się klimat sprawia, że z czasem dostęp do niektórych produktów będzie utrudniony. Z pomocą przyjdzie technologia.

#1 Etyczne mięso

Jeśli lubisz mięso, ale brzydzisz się perspektywą krwawej rzeźni- naukowcy mają rozwiązanie. Czyste mięso jest wynikiem hodowli komórek zwierzęcych in vitro. Firma o nazwie Memphis Meats już produkuje klopsiki hodowane w laboratorium przy użyciu komórek macierzystych zwierząt (uzyskanych w wyniku bezbolesnej biopsji). Cena za wyprodukowanie 450 g mięsa sięgnęła 2400 USD.

Wraz z rozwojem technologii wszystko będzie tańsze, a naukowcy prześcigają się w coraz to nowych pomysłach. Gdzie kupić etyczne mięso? Mamy już próby stworzenia mięsa ze szpinaku, a w Izrealu otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której można zjeść w pełni etyczne, wyhodowane w warunkach laboratoryjnych mięso.

Obraz

#2 Owady

Owady są już konsumowane przez co najmniej 2 miliardy ludzi, głównie z krajów azjatyckich. Chociaż niektórych jedzenie owadów może mocno odpychać, to nie można im odmówić tego, że są bogatym źródłem białka i minerałów. No i do tego jedzenie ich jest przyjazne środowisku.

Obraz

#3 Glony hodowane samemu

Większość alg zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnego składnika odżywczego o wielu korzyściach zdrowotnych. Wykorzystywane są często w daniach kuchni azjatyckiej, jednak coraz więcej glonów będziemy znajdować również na naszych europejskich talerzach.

Wynalazcy i projektanci Michael Burton i Michiko Nitta posunęli się tak daleko, że zasugerowali, że ludzie mogą hodować własne algi podczas oddychania w specjalnej masce. Podczas występu w Muzeum V&A w Londynie zademonstrowali, jak śpiewak operowy może napędzać wzrost glonów w masce.

Obraz

#4 Jedzenie z drukarki

Holenderska projektantka Chloe Rutzerfeld sugeruje łączenie żywienia, ogrodnictwa i drukowania 3D. Najpierw drukowana jest zewnętrzna osłonka na bazie ciasta zawierająca jadalną ziemię i różne nasiona. Po kilku dniach nasiona zaczynają rosnąć i wyrastają z małych otworów w pudełku. O mięsie z drukarki pisaliśmy tutaj.

Obraz

#5 Wegetariańskie krewetki

Startup Finless Foods zademonstrował już filety rybne hodowane w probówce. Podobnie jak hodowane mięso, w przyszłości zobaczymy rewolucję nawet w branży owoców morza. New Wave Foods rozważa wprowadzenie na rynek masowych krewetek wegetariańskich wytwarzanych wyłącznie z alg i roślin.

Obraz

#6 Dieta na bazie DNA

Każdego z nas charakteryzuje jego indywidualny kod genetyczny. Poznanie chociaż części jego sekwencji umożliwi dopasowanie indywidualnej diety do każdego z nas. Obniżyłoby to ryzyko alergii oraz znacząco wpłynęło na wzrost odporności. Wraz z rozwojem technologii koszty zbadanie swojego DNA będą malały.

Obraz

#7 Żywność wzmocniona dźwiękiem

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Oxfordzki dowiodło, że smak, który odczuwamy podczas jedzenia może się różnić od tego, co czujemy, jeśli odpowiednio stymulujemy nasz mózg dźwiękami. W ten sposób można rozpocząć walkę z niezdrowym jedzeniem i wyeliminować złe nawyki żywieniowe.

Obraz

#8 Samorozkładające się opakowania

Koniec z zaśmiecaniem środowiska. Szwedzka firma Tomorrow Machine znalazła rozwiązanie. Oferuje opakowania olejów z karmelizowanego cukru i wosku, opakowania smoothie z wodorostów i wody oraz opakowania ryżu wykonane z biodegradowalnego wosku pszczelego. Opakowania mają taką samą żywotność jak żywność, którą zawierają.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także