×

Izraelscy naukowcy stworzyli wegańskie steki. Wydrukowali je za pomocą drukarki 3D!

Dieta roślinna staje się coraz bardziej popularna. Większość osób, która żywi się wegańsko, rezygnuje z mięsa z troski o środowisko i zwierzęta, więc naturalnie poszukują smaków, które znali jako mięsożercy. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzi izraelski start up, który chce produkować wegańskiej steki przy pomocy…drukarki!

Firma gwarantuje podobny smak

Redefine Meat twierdzi, że może tworzyć steki, które wyglądają, smakują i pachną jak prawdziwe. Nie zawierają ani grama wołowiny, a do ich wytworzenia wykorzystuje się całkowicie naturalne i zrównoważone dla środowiska składniki.

Pełna lista składników jest utrzymywana w tajemnicy. Wiadomo jednak, że obejmuje ona białko sojowe i grochowe, tłuszcz kokosowy i olej słonecznikowy.

redefinemeat

Do produkcji steków wykorzystuje się drukarkę 3D

Innowacyjne steki tworzone są przy pomocy „zastrzeżonego modelowania mięsa w 3D, receptur żywności i technologii drukowania żywności, aby dostarczyć nową kategorię mięsa złożonej matrycy w opłacalny i skalowalny sposób”.

redefinemeat

Drukowane „steki” generują o wiele niższe koszty niż klasyczna produkcja mięsa. Przede wszystkim odchodzą koszty utrzymania hodowli, zapotrzebowanie na wodę i paszę, oraz koszty pracowników.

Dyrektor generalny Redefine Meat, Eshchar Ben-Shitrit, zdradził, że drukarki mają pracować z efektywnością 20 kg mięsa na godzinę. I to są jedynie początkowe założenia, bo ostatecznym celem jest stworzenie maszyn, które produkować będą setki kilogramów na godzinę.

redefinemeat

Wegański rynek to bardzo przyszłościowy biznes

Eksperci szacują, że do 2029 roku rynek alternatywnego mięsa będzie wart ponad 140 miliardów dolarów. Z jednej strony, jest to ogromna kwota, ale wciąż stanowi jedyni 10% wartości rynku klasycznego mięsa. Liczba ta może rosnąć lub maleć, w zależności od tego, jak kształtować się będzie dieta ludzi na całym świecie.

Chociaż na rynku burgerów i mielonego mięsa w wegańskiej wersji jest dużo, to nisza związana z mięsem, które strukturą przypomina kawałek prawdziwego, nieprzetworzonego mięsa wciąż czeka na zapełnienie.

Spróbowałbyś takiej alternatywy dla mięsa?

 

Wybrane dla Ciebie

Wegański tuńczyk na liście największych innowacji. Ma zmienić świat!

Wegańskie zamienniki budzą wiele kontrowersji. Są jednak dużym odkryciem i przełomowym krokiem w żywieniu. Potwierdza to fakt, że zostały umieszczone na liście 100 najciekawszych wynalazków 2021 r. Wegański tuńcztk ma zmienić świat. Wegańskie zamienniki coraz popularniejsze Dlaczego ludzie sięgają po wegańskie zamienniki? Najczęściej chcą urozmaicić swoją dietę, wiele osób robi to z troski o środowisko, […]

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka! Coraz większe zapotrzebowanie Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i […]

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów. Dlaczego powstają roślinne zamienniki? Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą […]

Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają

Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas. Zacznij od dokładnego umycia Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj […]

UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter. Poprawka została odrzucona W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione […]

zamknij