Wegańskie burgery mogą być tańsze niż te z wołowiną! Ma to być zachęta do ograniczenia mięsa

Jeden z liderów na rynku wegańskich odpowiedników mięsa, Impossible Food, poinformował o sporej obniżce cen. Wegańskie burgery staną się bardziej dostępne!

Obrazek
Ewa

Wegańska kuchnia coraz bardziej popularna

Z roku na rok wegańska kuchnia przyciąga coraz więcej osób. Po wegańskie potrawy coraz chętniej sięgają również osoby, które są na tradycyjnej diecie. Niewątpliwe wpływ mają na to roślinne zamienniki mięsa, która wzbudzają ciekawość i po prostu... nieźle smakują.
To świetne rozwiązanie dla osób, które z powodu swoich poglądów i podejścia do zwierząt rezygnują z jedzenia mięsa.

Obrazek

W zeszłym roku sprzedaż produktów roślinnych wzrosła

W Stanach sprzedaż roślinnych zamienników wzrosła prawie 2,5 krotnie! Takie zjawisko nie mogło obejść się bez echa.

Wykorzystanie zwierząt w produkcji żywności to zdecydowanie najważniejszy czynnik wpływający na zmiany klimatyczne i załamanie się globalnej różnorodności biologicznej. Żadna inna branża nie ma nawet porównaniaPatrick Brown, CEO Impossible Foods
Obrazek

W odpowiedzi na zainteresowanie producent obniżył ceny

Wegańskie odpowiedniki mięsa z Impossible Foods staniały nawet o 20%. Ma to być zachęta do przejścia na dietę roślinną. Sprawi to, że będzie ona bardziej dostępna.

W Polsce weganizm dopiero raczkuje, w porównaniu do popularności w innych krajach. Coraz więcej miejsc jednak przygotowuje wegańskie odpowiedniki potraw, a restauracje wegańskie cieszą się powodzeniem. Polacy są otwarci na nowe smaki i chociaż zdecydowana większość deklaruje, że jest na diecie tradycyjnej, to coraz chętniej testują nowe potrawy.

Obrazek

Próbowałeś kiedyś burgerów z wegańskiego "mięsa"?

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni