UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Poprawka została odrzucona

W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione miało być używanie słów takich jak "w stylu", "alternatywa", "zamiennik", "smak" czy "o smaku" wraz z nazwami wyrobów mlecznych.

Obrazek

W głównej mierze dotyczyć to miało roślinnych zamienników, jak np. "mleko" sojowe", "roślinny zamiennik masła" etc. Miało to ułatwić konsumentom wybór, bo produkty miały nie wprowadzać nas w błąd.

Eksperci jednak odrzucili pomysł poprawki, argumentując to tym, że zmiana ta "jest nieprzyjazna dla klimatu i sektora żywnościowego".

Napój sojowy może być mlekiem sojowym

W związku z odrzuceniem poprawki napoje roślinne mogą być nazywane mlekami. Podobnie jak "wegańskie sery". To duży ukłon w stronę osób na diecie roślinnej. Tworzenie takich zamienników ma pomóc przejść na weganizm, bez całkowitej rezygnacji z tego, co lubiło się w diecie tradycyjnej.
Na szczęście, wegańskie zamienniki nikogo nie krzywdzą, chociaż dyskusje na ich temat są często zażarte i pełne niewybrednych komentarzy ze strony osób na klasycznej diecie.

Obrazek

Tak samo, wegańskie zamienniki mięsa mogą być nazywane tak, jak było do tej pory: wegańskie kiełbaski, roślinne mielone, roślinna kaszanka itp.

Nazywanie produktów roślinnych produktami o smaku śmietankowym czy maślanym, nie wprowadza w błąd. A zakaz to cenzura i ograniczenie branży, która jest branżą przyszłościmówi Sylwia Spurek, eurodeputowana Zielonych
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom