UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Poprawka została odrzucona

W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione miało być używanie słów takich jak "w stylu", "alternatywa", "zamiennik", "smak" czy "o smaku" wraz z nazwami wyrobów mlecznych.

Obrazek

W głównej mierze dotyczyć to miało roślinnych zamienników, jak np. "mleko" sojowe", "roślinny zamiennik masła" etc. Miało to ułatwić konsumentom wybór, bo produkty miały nie wprowadzać nas w błąd.

Eksperci jednak odrzucili pomysł poprawki, argumentując to tym, że zmiana ta "jest nieprzyjazna dla klimatu i sektora żywnościowego".

Napój sojowy może być mlekiem sojowym

W związku z odrzuceniem poprawki napoje roślinne mogą być nazywane mlekami. Podobnie jak "wegańskie sery". To duży ukłon w stronę osób na diecie roślinnej. Tworzenie takich zamienników ma pomóc przejść na weganizm, bez całkowitej rezygnacji z tego, co lubiło się w diecie tradycyjnej.
Na szczęście, wegańskie zamienniki nikogo nie krzywdzą, chociaż dyskusje na ich temat są często zażarte i pełne niewybrednych komentarzy ze strony osób na klasycznej diecie.

Obrazek

Tak samo, wegańskie zamienniki mięsa mogą być nazywane tak, jak było do tej pory: wegańskie kiełbaski, roślinne mielone, roślinna kaszanka itp.

Nazywanie produktów roślinnych produktami o smaku śmietankowym czy maślanym, nie wprowadza w błąd. A zakaz to cenzura i ograniczenie branży, która jest branżą przyszłościmówi Sylwia Spurek, eurodeputowana Zielonych
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus