Powstał wegański "łosoś" z drukarki 3D. Ma być zdrowszy niż hodowlany!

Szukanie roślinnych zamienników mięsa jest coraz silniejszym trendem. I nic w tym dziwnego- zainteresowanie rośnie, a dietę wegańską deklaruje coraz więcej osób.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Revo Foods ogłosili nowy produkt

Revo Foods, wiedeński startup, ujawnił, że wkrótce zadebiutuje z łososiem roślinnym drukowanym w 3D. We współpracy z wiedeńską kawiarnią, przeprowadzą w marcu degustację. Firma obecnie rozdaje trzy bezpłatne bilety na to wydarzenie, które zostaną losowo wybrane z internetowego formularza rejestracyjnego na ich stronie internetowej.

Obrazek

Nowy "łosoś" ma być zdrowszą alternatywą dla ryb z hodowli przemysłowej

Wydrukowany "łosoś" składa się z 11 składników i ma być wysokobiałkowym i bogatym w kwasy tłuszczowe omega 3 produktem. Jest też źródłem błonnika pokarmowego i witaminy B12.
W przeciwieństwie do przemysłowych hodowli roślinna wersja nie zawiera metali ciężkich, antybiotyków, nie przyczynia się do zanieczyszczenia plastikiem i jest znacznie mniej emisyjna w produkcji.

Obrazek

Łosoś to tylko początek

W ofercie Revo Foods znajdziemy również pastę "łososiową". Produkty opierają się na takich składnikach jak: białko grochu, algi, oleje roślinne i włókna cytrusowe.

Obrazek

To nie pierwsze analogi mięsa

Podczas gdy Revo Foods wykorzystuje druk 3D do produkcji owoców morza na bazie roślin, inne startupy stworzyły inne analogi mięsa w całości przy użyciu tej samej technologii.
Na przykład hiszpańska firma Novameat opracowała drukowany w 3D wegański „stek”, a Israel's Redefine Meat wkrótce wprowadzi na rynek pierwsze produkty mięsne na bazie roślinnej drukowane w 3D.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler