Restauratorzy stoją przed dużym wyzwaniem. Przez pandemię brakuje im pracowników

Wszystko wskazuje na to, że już 15 maja restauracje otworzą swoje ogródki. Na ten moment czekali chyba wszyscy. Restauratorzy nie ukrywają radości. Jednak na ich drodze pojawił się nieco inny problem.

Obrazek
Ewa

Obostrzenia przyczyniły się do trudnej sytuacji

203 dni- przez taki okres restauracje mogły działać jedynie na wynos. To był czas zwiększonej kreatywności i prawdziwej burzy mózgów u właścicieli. Różne formy dostaw, promocje, wprowadzenie oferty garmażu, zmiana menu- to tylko kilka zmian na jakie się zdecydowali.

https://www.facebook.com/pomelobistrobar/photos/2901029030223848

Z drugiej strony mamy jednak restauracje, dla których ten czas nie był łaskawy. Lokale świeciły pustkami, menu nie nadawało się w pełni na dowóz i w rezultacie sporo lokali zamknęło swoją działalność czasowo lub na stałe.

To był czas na przebranżowienie

Szacuje się, że nawet 200 tysięcy osób straciło pracę w gastronomii lub po prostu musiało zmienić branżę. Część z nich stanowią studenci, którzy w tym czasie albo całkowicie zrezygnowali z pracy (skupiając się na nauce), albo przeszli do handlu. Pozostałe osoby często poszły w zupełnie innym kierunku: od pracy na stoczni, przez firmy kurierskie po branżę e-commerce.

Personel zatrudniony w restauracjach został ograniczony najczęściej do minimum, żeby jak najbardziej obniżyć koszta utrzymania lokalu.Mniej kucharzy, o wiele mniej barmanów i kelnerek (lub barmanek i kelnerów). I tutaj właśnie pojawił się problem.

Luki w grafiku

Dobrze działająca restauracja jest jak maszyna, w której wszystkie trybiki muszą sprawnie działać. O ile w przypadku zamówień na wynos obsługa kelnerska większej roli nie odkrywa, o tyle przy wizytach w lokalu to w dużej mierze od nich zależy wizerunek i wrażenie, jakie pozostawi po sobie lokal.

Otwarcie ogródków może być problemem, bo... nie ma pracowników! Nie ukrywajmy, 15 maja restauracje zaleje fala stęsknionych za dobrym jedzeniem osób. Ktoś ich musi obsłużyć, a często przez pandemię braki w personalu są naprawdę znaczące.

Coraz więcej ogłoszeń...

Na grupach dla pracowników gastronomii króluje ostatnio jeden rodzaj postów: oferty pracy. Od kucharzy, przez kelnerki, po osoby na zmywak. Rynek otwiera ramiona i chce wciągnąć kolejnych pracowników.

Minus? Zdecydowanie stawki. Przez pandemię oscylują raczej w granicach płacy minimalnej. Z drugiej strony, wiele osób straciło pracę i pojawienie się takich ofert może być ratunkiem dla wielu domowych budżetów.

... i coraz mniej czasu

Wyszkolenie nowego pracownika trwa i kosztuje. A czas ucieka, otwarcie zbliża się wielkimi krokami. To szansa dla osób, które jakieś doświadczenie w gastronomii już mają i żadna "tabaka" jest im niestraszna.

Czy restauracje poradzą sobie w nadchodzącym czasie? Na odpowiedź jeszcze trochę poczekamy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇