Jeśli tradycyjny żur, to tylko z tego przepisu. Niebo w gębie

Żurek to dobre rozwiązanie na wiele różnych sytuacji. Sprawdzi się zarówno podczas dużych rodzinnych zjazdów, jak i zwykłego, niedzielnego obiadu. A ponieważ zbliża się Wielkanoc, nie można w tym momencie nie wspomnieć o tradycyjnym charakterze tej zupy. Tak się złożyło, że wpadł nam w ręce przepis na doskonały tradycyjny żur, którym na pewno zachwycicie swoich gości podczas świąt wielkanocnych. 

ObrazekTradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva

Jeśli tak samo, jak my uwielbiasz ciekawostki kulinarne, to na pewno zainteresuje cię fakt, że historia żuru sięga aż... średniowiecza. W XV wieku to słowo oznaczało jednak nie tyle zupę, co każde danie stworzone przy użyciu zakwaszanej mąki. Za miejsce narodzin żuru uznaje się Górny Śląsk, chociaż tradycyjne zakopywania gara po gotowaniu zupy odbywało się przede wszystkim w Wielkopolsce.

Obrazek
Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na tradycyjny żur, który na pewno usatysfakcjonuje nawet najstarszych i najbardziej konserwatywnych gości na rodzinnym zjeździe wielkanocnym. Wykonanie jest proste, a z naszymi wskazówkami na pewno wszystko pójdzie ci jak z płatka.

Tradycyjny żur

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki zakwasu z mąki żytniej
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 150 g śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka mąki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Bulion przelej do garnka i zagotuj. Dorzuć do niego białą kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Trzymaj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę z zupy, a zamiast niej wlej do garnka zakwas. Całość zagotuj.

Obrazek
Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva

Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do bulionu. Dorzuć jeszcze majeranek, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz chrzan. Gotuj przez kolejne 5 minut. To optymalny czas i po dodaniu zakwasu staraj się go nie przekraczać.

Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojoną białą kiełbasą. Smacznego!

Skoro o zupach mowa, zobacz naszą wersję domowych kostek rosołowych. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę