PrzepisJeśli tradycyjny żur, to tylko z tego przepisu. Niebo w gębie

Jeśli tradycyjny żur, to tylko z tego przepisu. Niebo w gębie

Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva
Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva
28.02.2023 18:08

Żurek to dobre rozwiązanie na wiele różnych sytuacji. Sprawdzi się zarówno podczas dużych rodzinnych zjazdów, jak i zwykłego, niedzielnego obiadu. A ponieważ zbliża się Wielkanoc, nie można w tym momencie nie wspomnieć o tradycyjnym charakterze tej zupy. Tak się złożyło, że wpadł nam w ręce przepis na doskonały tradycyjny żur, którym na pewno zachwycicie swoich gości podczas świąt wielkanocnych. 

Jeśli tak samo, jak my uwielbiasz ciekawostki kulinarne, to na pewno zainteresuje cię fakt, że historia żuru sięga aż... średniowiecza. W XV wieku to słowo oznaczało jednak nie tyle zupę, co każde danie stworzone przy użyciu zakwaszanej mąki. Za miejsce narodzin żuru uznaje się Górny Śląsk, chociaż tradycyjne zakopywania gara po gotowaniu zupy odbywało się przede wszystkim w Wielkopolsce.

Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva
Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na tradycyjny żur, który na pewno usatysfakcjonuje nawet najstarszych i najbardziej konserwatywnych gości na rodzinnym zjeździe wielkanocnym. Wykonanie jest proste, a z naszymi wskazówkami na pewno wszystko pójdzie ci jak z płatka.

Tradycyjny żur

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki zakwasu z mąki żytniej
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 150 g śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka mąki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Bulion przelej do garnka i zagotuj. Dorzuć do niego białą kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Trzymaj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę z zupy, a zamiast niej wlej do garnka zakwas. Całość zagotuj.

Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva
Tradycyjny żur - Pyszności; foto: Canva

Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do bulionu. Dorzuć jeszcze majeranek, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz chrzan. Gotuj przez kolejne 5 minut. To optymalny czas i po dodaniu zakwasu staraj się go nie przekraczać.

Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojoną białą kiełbasą. Smacznego!

Skoro o zupach mowa, zobacz naszą wersję domowych kostek rosołowych. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także