Niektóre z przepisów mają zaskakujące nazwy i ta zdecydowanie do nich należy. Utarło się, że tytułowe języki bywają ostre jak użyte w recepturze papryczki, które kojarzą się z dosadnymi komentarzami niejednej wybrednej teściowej. Bez uogólnień - tak zakręcone cukinie mogą być pysznym zapasem na zimę. Pełna lista składników poniżej, a wykonanie na wideo.
Składniki:
- 1 średnia marchewka,
- 2 mniejsze cukinie,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 2 zielone papryczki chili.
Dodatkowo na 1 słoik:
- 2 gałązki świeżego koperku,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- ⅓ łyżeczki ziaren pieprzu,
- 2 - 3 ziela angielskiego,
- 50 ml octu 10 proc.
Zalewa:
- 500 ml wody,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru.
Pasteryzować przez 15 minut od momentu zagotowania.