Sebastian Lubera

Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku

Niektóre z przepisów mają zaskakujące nazwy i ta zdecydowanie do nich należy. Utarło się, że tytułowe języki bywają ostre jak użyte w recepturze papryczki, które kojarzą się z dosadnymi komentarzami niejednej wybrednej teściowej. Bez uogólnień - tak zakręcone cukinie mogą być pysznym zapasem na zimę. Pełna lista składników poniżej, a wykonanie na wideo.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka,
  • 2 mniejsze cukinie,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 2 zielone papryczki chili.

Dodatkowo na 1 słoik:

  • 2 gałązki świeżego koperku,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ⅓ łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 2 - 3 ziela angielskiego,
  • 50 ml octu 10 proc.

Zalewa:

  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru.

Pasteryzować przez 15 minut od momentu zagotowania.

Więcej wideo
Zrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit na zimęZrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit na zimę
Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnieBrzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie
Kolorowe ciasto Bubble Tea. Pyszne warstwowe ciasto do kawyKolorowe ciasto Bubble Tea. Pyszne warstwowe ciasto do kawy
Świętokrzyski placek spod kamieniaŚwiętokrzyski placek spod kamienia
Wuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z krememWuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Kluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobemKluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobem
Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deserWyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata