Joanna Opozda robi genialny chleb bez mąki. Pokazała, że wystarczą tylko cztery składniki

Joanna Opozda w swoich mediach społecznościowych pokazała, jak piecze chleb bez mąki. Gwiazda podzieliła się bardzo prostym przepisem na bezglutenowy wypiek. Wystarczą tylko cztery składniki, by przygotować aromatyczny chlebek, którym możemy zajadać się o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzi się jako baza do zdrowych kanapek, na przykład z łososiem i twarożkiem lub warzywami.

Chleb bez mąkiChleb bez mąki według przepisu Joanny Opozdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram | Joanna Opozda
Paulina Hermann

Dieta bezglutenowa świeci teraz swoje tryumfy. Coraz częściej diagnozuje się celiakię i alergię na pszenicę, co chorym uniemożliwia jedzenie wielu produktów. Trzeba wtedy wprowadzić drastyczne zmiany w jadłospisie. Jednak też zdrowi ludzie starają się wyeliminować gluten z diety. Na ten temat krążą najróżniejsze opinie. Czasem jednak z czystej ciekawości możemy sięgnąć po produkty pozbawione tego składnika i przygotować np. chleb bez mąki. Przepis na ten wypiek opublikowała Joanna Opozda w swojej relacji na Instagramie. Gwiazda wychwalała go pod niebiosa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Aromatyczny chleb bez mąki. Użyj tylko 4 składników

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 g twarogu,
  • szklanka siemienia lnianego (mielony, możesz też samodzielnie zmielić ziarenka),
  • pół łyżeczki soli.
Chleb bez mąki
Chleb bez mąki © flickr

Sposób wykonania:

  1. Siemię lniane możesz zmielić w młynku do kawy i takiego użyć. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnego produktu. Połącz go z rozgniecionym twarogiem.
  2. Wbij jajka i dopraw wszystko solą. Wymieszaj składniki ze sobą. Powinna powstać gładka i lepka masa. Ciasto będzie też ciężkie.
  3. Przenieś masę na blaszkę lub do keksówki (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia).
  4. Chleb bez mąki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Zanim wyciągniesz wypiek, sprawdź stopień jego wypieczenia. Zrób to za pomocą drewnianego patyczka.
  5. Wystudź chleb na kratce. Po kilku godzinach będziesz mógł przygotowywać sobie zdrowe i pożywne kanapki.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji