Joanna Opozda robi genialny chleb bez mąki. Pokazała, że wystarczą tylko cztery składniki
Joanna Opozda w swoich mediach społecznościowych pokazała, jak piecze chleb bez mąki. Gwiazda podzieliła się bardzo prostym przepisem na bezglutenowy wypiek. Wystarczą tylko cztery składniki, by przygotować aromatyczny chlebek, którym możemy zajadać się o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzi się jako baza do zdrowych kanapek, na przykład z łososiem i twarożkiem lub warzywami.
11.10.2023 | aktual.: 11.10.2023 13:47
Dieta bezglutenowa świeci teraz swoje tryumfy. Coraz częściej diagnozuje się celiakię i alergię na pszenicę, co chorym uniemożliwia jedzenie wielu produktów. Trzeba wtedy wprowadzić drastyczne zmiany w jadłospisie. Jednak też zdrowi ludzie starają się wyeliminować gluten z diety. Na ten temat krążą najróżniejsze opinie. Czasem jednak z czystej ciekawości możemy sięgnąć po produkty pozbawione tego składnika i przygotować np. chleb bez mąki. Przepis na ten wypiek opublikowała Joanna Opozda w swojej relacji na Instagramie. Gwiazda wychwalała go pod niebiosa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aromatyczny chleb bez mąki. Użyj tylko 4 składników
Składniki:
- 3 jajka,
- 500 g twarogu,
- szklanka siemienia lnianego (mielony, możesz też samodzielnie zmielić ziarenka),
- pół łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
- Siemię lniane możesz zmielić w młynku do kawy i takiego użyć. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnego produktu. Połącz go z rozgniecionym twarogiem.
- Wbij jajka i dopraw wszystko solą. Wymieszaj składniki ze sobą. Powinna powstać gładka i lepka masa. Ciasto będzie też ciężkie.
- Przenieś masę na blaszkę lub do keksówki (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia).
- Chleb bez mąki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Zanim wyciągniesz wypiek, sprawdź stopień jego wypieczenia. Zrób to za pomocą drewnianego patyczka.
- Wystudź chleb na kratce. Po kilku godzinach będziesz mógł przygotowywać sobie zdrowe i pożywne kanapki.