PrzepisBez glutenuJoanna Opozda robi genialny chleb bez mąki. Pokazała, że wystarczą tylko cztery składniki

Joanna Opozda robi genialny chleb bez mąki. Pokazała, że wystarczą tylko cztery składniki

Joanna Opozda w swoich mediach społecznościowych pokazała, jak piecze chleb bez mąki. Gwiazda podzieliła się bardzo prostym przepisem na bezglutenowy wypiek. Wystarczą tylko cztery składniki, by przygotować aromatyczny chlebek, którym możemy zajadać się o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzi się jako baza do zdrowych kanapek, na przykład z łososiem i twarożkiem lub warzywami.

Chleb bez mąki według przepisu Joanny Opozdy
Chleb bez mąki według przepisu Joanny Opozdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram | Joanna Opozda

11.10.2023 | aktual.: 11.10.2023 13:47

Dieta bezglutenowa świeci teraz swoje tryumfy. Coraz częściej diagnozuje się celiakię i alergię na pszenicę, co chorym uniemożliwia jedzenie wielu produktów. Trzeba wtedy wprowadzić drastyczne zmiany w jadłospisie. Jednak też zdrowi ludzie starają się wyeliminować gluten z diety. Na ten temat krążą najróżniejsze opinie. Czasem jednak z czystej ciekawości możemy sięgnąć po produkty pozbawione tego składnika i przygotować np. chleb bez mąki. Przepis na ten wypiek opublikowała Joanna Opozda w swojej relacji na Instagramie. Gwiazda wychwalała go pod niebiosa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczny chleb bez mąki. Użyj tylko 4 składników

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 g twarogu,
  • szklanka siemienia lnianego (mielony, możesz też samodzielnie zmielić ziarenka),
  • pół łyżeczki soli.
Chleb bez mąki
Chleb bez mąki© flickr

Sposób wykonania:

  1. Siemię lniane możesz zmielić w młynku do kawy i takiego użyć. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnego produktu. Połącz go z rozgniecionym twarogiem.
  2. Wbij jajka i dopraw wszystko solą. Wymieszaj składniki ze sobą. Powinna powstać gładka i lepka masa. Ciasto będzie też ciężkie.
  3. Przenieś masę na blaszkę lub do keksówki (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia).
  4. Chleb bez mąki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Zanim wyciągniesz wypiek, sprawdź stopień jego wypieczenia. Zrób to za pomocą drewnianego patyczka.
  5. Wystudź chleb na kratce. Po kilku godzinach będziesz mógł przygotowywać sobie zdrowe i pożywne kanapki.
przepischlebdieta bez glutenu
Wybrane dla Ciebie