Już nie kupuję, robię sama włoskie serki z przyprawami. Wystarczy 1 urządzenie

Pyszne, doprawione i wyjątkowe. Serki typu włoskiego to klasyka na wielu targach śniadaniowych, a okazuje się, że łatwo odtworzyć ten przysmak w domu. Pod warunkiem że masz airfryer, który podbija polskie kuchnie.

Daria Rudny-Dul

Ogromną zaletą tego przepisu jest możliwość swobodnego doprawiania serków - każdy może stworzyć swoją własną, ulubioną wersję. My proponujemy trzy warianty: klasyczny z papryką, śródziemnomorski z bazylią i oregano oraz intensywnie aromatyczny z ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami.

Włoskie serki z frytkownicy beztłuszczowej

Serek typu włoskiego to najczęściej nieduży, okrągły, twardawy ser podpuszczkowy, inspirowany włoskimi serami takimi jak caciotta, pecorino fresco czy scamorza. W Polsce dostępny jest zwykle jako mały krążek o zwartej konsystencji, który dobrze znosi marynowanie i obróbkę cieplną, np. w airfryerze, na patelni lub grillu. Jest łagodny w smaku, z lekko mleczną nutą, dzięki czemu świetnie chłonie przyprawy i zioła. Po podpieczeniu staje się lekko ciągnący w środku i przyjemnie chrupiący z zewnątrz. To doskonała baza do domowych wariacji smakowych — zarówno na słono, jak i lekko pikantnie.

Przepis na serek z airfryera w przyprawach

Pamiętaj, że poniższe mieszanki przypraw łatwo zmodyfikujesz - przykładowo o dodatek pikantnego chili lub wykluczenie czosnku, jeśli akurat go nie lubisz.

Składniki:

  • 3 serki typu włoskiego,
  • 2 l zimnej wody,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 10 g papryki ostrej,
  • 10 g papryki słodkiej,
  • 10 g suszonej bazylii,
  • 10 g oregano,
  • 10 g czosnku granulowanego,
  • 20 g ziół prowansalskich,
  • 20 g suszonych pomidorów z czosnkiem.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj solankę, łącząc 2 litry zimnej wody z 3 łyżkami soli i 1 łyżką cukru.
  2. Umieść serki typu włoskiego w solance i zostaw na 12 godzin.
  3. Odcedź serki i dokładnie odsącz z wody.
  4. W misce połącz ostrą i słodką paprykę, a następnie obtocz w mieszance pierwszy serek.
  5. W osobnej misce wymieszaj bazylię, oregano i czosnek granulowany, po czym obtocz drugi serek.
  6. Trzeci serek obtocz w mieszance ziół prowansalskich i suszonych pomidorów z czosnkiem.
  7. Umieść serki w airfryerze i piecz w 90°C przez 30 minut.
  8. Przewróć serki na drugą stronę i piecz w 120°C przez kolejne 30 minut.
  9. Nastaw urządzenie na 150°C i piecz serki przez 10 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟