Na śniadanie robię szybką zapiekankę. Wystarczy wymieszać serek wiejski z jajkami i warzywami

Zapiekanka z serka wiejskiego to szybki sposób na pożywne śniadanie: wystarczy dosłownie kilka składników, chwila mieszania i 20 minut w piekarniku, a masz konkretne danie idealne na poranki, kiedy nie chce ci się pół dnia spędzać w kuchni.

Zapiekanka z serka wiejskiegoZapiekanka z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli nie masz czasu na skomplikowane śniadanie, zapiekanka z serka wiejskiego przychodzi z pomocą. Prosta, pełnowartościowa i elastyczna – możesz wrzucić do niej warzywa, wędlinę albo ser i zawsze smakuje dobrze. Warto ją robić częściej, bo jest nie tylko sycąca, ale też łatwa do modyfikacji pod dostępne składniki. Robisz ją w kilka minut wrzucasz do pieca i po chwili możesz się nią zajadać. Jest obłędna i sycąca, bo dostarczysz sobie ogromną ilość białka i błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Zapiekanka z serka wiejskiego krok po kroku

Zapiekanka z serka wiejskiego świetnie łączy się z różnymi dodatkami, więc możesz wrzucić paprykę, szczypiorek, szynkę, a jak masz ochotę, nawet brokuły albo pieczarki. Dzięki dużej zawartości białka długo trzyma i pomaga nie sięgać po byle co między posiłkami. To danie nadaje się też świetnie na wynos, dosłownie zrobisz większą porcję i masz śniadanie do pracy albo przekąskę na później. Jest lekka, ale treściwa. Koniecznie ją zrób w domu.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 1/4 papryki (ok. 50 g),
  • 50 g wędliny (np. szynka, salami),
  • 50 g żółtego sera (mozzarella, gouda, cheddar),
  • mały pęczek szczypiorku,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, chili, zioła prowansalskie, natka pietruszki,
  • tłuszcz do wysmarowania formy (masło klarowane lub oliwa).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
  2. Pokrój paprykę w kostkę, wędlinę w paski, posiekaj szczypiorek, zetrzyj ser.
  3. Natłuść naczynie żaroodporne.
  4. W misce połącz serek wiejski, jajka, warzywa, wędlinę i większą część sera.
  5. Dopraw mieszankę przyprawami według uznania.
  6. Przelej do naczynia, posyp resztą sera.
  7. Piecz przez 20–25 minut, do momentu aż zapiekanka się zarumieni, a środek będzie ścięty.

Kiedy warto sięgnąć po zapiekankę z serka wiejskiego?

To danie pasuje nie tylko na śniadanie. Zapiekanka z serka wiejskiego sprawdzi się też na kolację albo szybki obiad, gdy nie masz siły gotować. Nada się na chłodniejsze poranki, kiedy chcesz zjeść coś ciepłego, ale i w środku lata, bo jest lekka, nie obciąża żołądka i daje energię. Możesz ją jeść z pieczywem albo solo. Możesz zapiec ją w foremce na muffinki i mieć mini porcje na wynos. To uniwersalny przepis, który warto zapamiętać. Jeśli rano nie masz pomysłu, a chcesz zjeść coś domowego i pożywnego, zapiekanka z serka wiejskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Robisz raz i wracasz do niej często.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką