Na śniadanie robię szybką zapiekankę. Wystarczy wymieszać serek wiejski z jajkami i warzywami
Zapiekanka z serka wiejskiego to szybki sposób na pożywne śniadanie: wystarczy dosłownie kilka składników, chwila mieszania i 20 minut w piekarniku, a masz konkretne danie idealne na poranki, kiedy nie chce ci się pół dnia spędzać w kuchni.
Jeśli nie masz czasu na skomplikowane śniadanie, zapiekanka z serka wiejskiego przychodzi z pomocą. Prosta, pełnowartościowa i elastyczna – możesz wrzucić do niej warzywa, wędlinę albo ser i zawsze smakuje dobrze. Warto ją robić częściej, bo jest nie tylko sycąca, ale też łatwa do modyfikacji pod dostępne składniki. Robisz ją w kilka minut wrzucasz do pieca i po chwili możesz się nią zajadać. Jest obłędna i sycąca, bo dostarczysz sobie ogromną ilość białka i błonnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit
Zapiekanka z serka wiejskiego krok po kroku
Zapiekanka z serka wiejskiego świetnie łączy się z różnymi dodatkami, więc możesz wrzucić paprykę, szczypiorek, szynkę, a jak masz ochotę, nawet brokuły albo pieczarki. Dzięki dużej zawartości białka długo trzyma i pomaga nie sięgać po byle co między posiłkami. To danie nadaje się też świetnie na wynos, dosłownie zrobisz większą porcję i masz śniadanie do pracy albo przekąskę na później. Jest lekka, ale treściwa. Koniecznie ją zrób w domu.
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego,
- 3 jajka,
- 1/4 papryki (ok. 50 g),
- 50 g wędliny (np. szynka, salami),
- 50 g żółtego sera (mozzarella, gouda, cheddar),
- mały pęczek szczypiorku,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, chili, zioła prowansalskie, natka pietruszki,
- tłuszcz do wysmarowania formy (masło klarowane lub oliwa).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
- Pokrój paprykę w kostkę, wędlinę w paski, posiekaj szczypiorek, zetrzyj ser.
- Natłuść naczynie żaroodporne.
- W misce połącz serek wiejski, jajka, warzywa, wędlinę i większą część sera.
- Dopraw mieszankę przyprawami według uznania.
- Przelej do naczynia, posyp resztą sera.
- Piecz przez 20–25 minut, do momentu aż zapiekanka się zarumieni, a środek będzie ścięty.
Kiedy warto sięgnąć po zapiekankę z serka wiejskiego?
To danie pasuje nie tylko na śniadanie. Zapiekanka z serka wiejskiego sprawdzi się też na kolację albo szybki obiad, gdy nie masz siły gotować. Nada się na chłodniejsze poranki, kiedy chcesz zjeść coś ciepłego, ale i w środku lata, bo jest lekka, nie obciąża żołądka i daje energię. Możesz ją jeść z pieczywem albo solo. Możesz zapiec ją w foremce na muffinki i mieć mini porcje na wynos. To uniwersalny przepis, który warto zapamiętać. Jeśli rano nie masz pomysłu, a chcesz zjeść coś domowego i pożywnego, zapiekanka z serka wiejskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Robisz raz i wracasz do niej często.