Na śniadanie robię szybką zapiekankę. Wystarczy wymieszać serek wiejski z jajkami i warzywami

Zapiekanka z serka wiejskiego to szybki sposób na pożywne śniadanie: wystarczy dosłownie kilka składników, chwila mieszania i 20 minut w piekarniku, a masz konkretne danie idealne na poranki, kiedy nie chce ci się pół dnia spędzać w kuchni.

Zapiekanka z serka wiejskiegoZapiekanka z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli nie masz czasu na skomplikowane śniadanie, zapiekanka z serka wiejskiego przychodzi z pomocą. Prosta, pełnowartościowa i elastyczna – możesz wrzucić do niej warzywa, wędlinę albo ser i zawsze smakuje dobrze. Warto ją robić częściej, bo jest nie tylko sycąca, ale też łatwa do modyfikacji pod dostępne składniki. Robisz ją w kilka minut wrzucasz do pieca i po chwili możesz się nią zajadać. Jest obłędna i sycąca, bo dostarczysz sobie ogromną ilość białka i błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Zapiekanka z serka wiejskiego krok po kroku

Zapiekanka z serka wiejskiego świetnie łączy się z różnymi dodatkami, więc możesz wrzucić paprykę, szczypiorek, szynkę, a jak masz ochotę, nawet brokuły albo pieczarki. Dzięki dużej zawartości białka długo trzyma i pomaga nie sięgać po byle co między posiłkami. To danie nadaje się też świetnie na wynos, dosłownie zrobisz większą porcję i masz śniadanie do pracy albo przekąskę na później. Jest lekka, ale treściwa. Koniecznie ją zrób w domu.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 1/4 papryki (ok. 50 g),
  • 50 g wędliny (np. szynka, salami),
  • 50 g żółtego sera (mozzarella, gouda, cheddar),
  • mały pęczek szczypiorku,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, chili, zioła prowansalskie, natka pietruszki,
  • tłuszcz do wysmarowania formy (masło klarowane lub oliwa).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
  2. Pokrój paprykę w kostkę, wędlinę w paski, posiekaj szczypiorek, zetrzyj ser.
  3. Natłuść naczynie żaroodporne.
  4. W misce połącz serek wiejski, jajka, warzywa, wędlinę i większą część sera.
  5. Dopraw mieszankę przyprawami według uznania.
  6. Przelej do naczynia, posyp resztą sera.
  7. Piecz przez 20–25 minut, do momentu aż zapiekanka się zarumieni, a środek będzie ścięty.

Kiedy warto sięgnąć po zapiekankę z serka wiejskiego?

To danie pasuje nie tylko na śniadanie. Zapiekanka z serka wiejskiego sprawdzi się też na kolację albo szybki obiad, gdy nie masz siły gotować. Nada się na chłodniejsze poranki, kiedy chcesz zjeść coś ciepłego, ale i w środku lata, bo jest lekka, nie obciąża żołądka i daje energię. Możesz ją jeść z pieczywem albo solo. Możesz zapiec ją w foremce na muffinki i mieć mini porcje na wynos. To uniwersalny przepis, który warto zapamiętać. Jeśli rano nie masz pomysłu, a chcesz zjeść coś domowego i pożywnego, zapiekanka z serka wiejskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Robisz raz i wracasz do niej często.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste