Na śniadanie robię szybką zapiekankę. Wystarczy wymieszać serek wiejski z jajkami i warzywami

Zapiekanka z serka wiejskiego to szybki sposób na pożywne śniadanie: wystarczy dosłownie kilka składników, chwila mieszania i 20 minut w piekarniku, a masz konkretne danie idealne na poranki, kiedy nie chce ci się pół dnia spędzać w kuchni.

Zapiekanka z serka wiejskiegoZapiekanka z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli nie masz czasu na skomplikowane śniadanie, zapiekanka z serka wiejskiego przychodzi z pomocą. Prosta, pełnowartościowa i elastyczna – możesz wrzucić do niej warzywa, wędlinę albo ser i zawsze smakuje dobrze. Warto ją robić częściej, bo jest nie tylko sycąca, ale też łatwa do modyfikacji pod dostępne składniki. Robisz ją w kilka minut wrzucasz do pieca i po chwili możesz się nią zajadać. Jest obłędna i sycąca, bo dostarczysz sobie ogromną ilość białka i błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Zapiekanka z serka wiejskiego krok po kroku

Zapiekanka z serka wiejskiego świetnie łączy się z różnymi dodatkami, więc możesz wrzucić paprykę, szczypiorek, szynkę, a jak masz ochotę, nawet brokuły albo pieczarki. Dzięki dużej zawartości białka długo trzyma i pomaga nie sięgać po byle co między posiłkami. To danie nadaje się też świetnie na wynos, dosłownie zrobisz większą porcję i masz śniadanie do pracy albo przekąskę na później. Jest lekka, ale treściwa. Koniecznie ją zrób w domu.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 1/4 papryki (ok. 50 g),
  • 50 g wędliny (np. szynka, salami),
  • 50 g żółtego sera (mozzarella, gouda, cheddar),
  • mały pęczek szczypiorku,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, chili, zioła prowansalskie, natka pietruszki,
  • tłuszcz do wysmarowania formy (masło klarowane lub oliwa).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
  2. Pokrój paprykę w kostkę, wędlinę w paski, posiekaj szczypiorek, zetrzyj ser.
  3. Natłuść naczynie żaroodporne.
  4. W misce połącz serek wiejski, jajka, warzywa, wędlinę i większą część sera.
  5. Dopraw mieszankę przyprawami według uznania.
  6. Przelej do naczynia, posyp resztą sera.
  7. Piecz przez 20–25 minut, do momentu aż zapiekanka się zarumieni, a środek będzie ścięty.

Kiedy warto sięgnąć po zapiekankę z serka wiejskiego?

To danie pasuje nie tylko na śniadanie. Zapiekanka z serka wiejskiego sprawdzi się też na kolację albo szybki obiad, gdy nie masz siły gotować. Nada się na chłodniejsze poranki, kiedy chcesz zjeść coś ciepłego, ale i w środku lata, bo jest lekka, nie obciąża żołądka i daje energię. Możesz ją jeść z pieczywem albo solo. Możesz zapiec ją w foremce na muffinki i mieć mini porcje na wynos. To uniwersalny przepis, który warto zapamiętać. Jeśli rano nie masz pomysłu, a chcesz zjeść coś domowego i pożywnego, zapiekanka z serka wiejskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Robisz raz i wracasz do niej często.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥