Obiad jak z francuskiej restauracji. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej
To danie cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Piękne kolory i wspaniały smak to przepis na zachwyty przy stole.
Kuchnia francuska to nie tylko bagietki, ślimaki i żabie udka. Ratatouille to tradycyjne danie pochodzące z kuchni prowansalskiej, a konkretnie z Nicei, w południowo-wschodniej Francji. Chociaż wygląda bardzo efektownie, to sposób przygotowania jest naprawdę prosty. Samo słowo "ratatouille" pochodzi od prowansalskiego "ratatolha" i francuskiego "touiller", co oznacza "mieszać" lub "mieszanka". Pierwotnie było to danie ubogich rolników, którzy wykorzystywali świeże warzywa sezonowe z własnych zbiorów. Dziś taką zapiekankę zamówić można we francuskich restauracjach, również tych drogich i eleganckich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Ratatouille - francuska zapiekanka warzywna
Ratatouille to pełne kolorów danie, które czaruje smakiem. Głównymi składnikiem jest cukinia, bakłażan, papryka (często czerwona, żółta), pomidory i cebula, a wszystko doprawione czosnkiem i prowansalskimi ziołami, takimi jak tymianek, rozmaryn i bazylia. Taka warzywna zapiekanka często podawana jest jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna, wegetariańska potrawa w towarzystwie ryżu, kuskusu lub świeżego pieczywa.
Największą popularność na świecie ratatouille zyskało dzięki animowanemu filmowi "Ratatuj" z 2007 roku. Głównym bohaterem jest mysz o imieniu Remy, marzący o byciu wielkim szefem kuchni w Paryżu. To właśnie warzywna zapiekanka urzekła surowego krytyka kulinarnego, Antona Ego. Proste danie przeniosło go do wspomnień dzieciństwa i sprawiło, że rozkochał się w kuchni tworzonej przez mysz.
Przepis na ratatouille
To wspaniały sposób na to, by do kuchni przemycić więcej warzyw. Warzywny gulasz przekona nawet tych, którzy z deserów najbardziej lubią kiełbasę.
Składniki:
- 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze,
- 2-3 cukinie,
- 2-3 papryki (np. 1 czerwona, 1 żółta),
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek
- świeże zioła: gałązka tymianku, rozmarynu, świeża bazylia (lub suszone zioła prowansalskie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę lub grubsze plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski lub kostkę.
- Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, czosnek posiekaj.
- Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej oliwę.
- Najpierw smaż bakłażana partiami, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Bakłażan wchłania oliwę jak gąbka, więc dodawaj ją stopniowo. Odłóż na bok.
- Następnie podsmaż cukinię, aż zmięknie i się zarumieni. Odłóż.
- Na tej samej patelni dodaj oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i paprykę, smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
- Dodaj pomidory z puszki do cebuli, czosnku i papryki. Duś przez około 10-15 minut.
- Włóż z powrotem na patelnię usmażonego bakłażana i cukinię.
- Dodaj świeże zioła (tymianek, rozmaryn), dopraw solą i pieprzem.
- Duś wszystko razem na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie i smaki się połączą. Na koniec wmieszaj świeżą bazylię.
Możesz również postawić na bardziej spektakularną wersję. Układaj wtedy warzywa układa się naprzemiennie, pionowo, w spiralny wzór w naczyniu. Całość zapiecz w piekarniku pod przykryciem, a następnie przez chwilę bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Jest to bardziej pracochłonna wersja, ale efekt robi wrażenie. Smacznego!