WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Obiad jak z francuskiej restauracji. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej

To danie cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Piękne kolory i wspaniały smak to przepis na zachwyty przy stole.

To danie jest francuskim klasykiemTo danie jest francuskim klasykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia francuska to nie tylko bagietki, ślimaki i żabie udka. Ratatouille to tradycyjne danie pochodzące z kuchni prowansalskiej, a konkretnie z Nicei, w południowo-wschodniej Francji. Chociaż wygląda bardzo efektownie, to sposób przygotowania jest naprawdę prosty. Samo słowo "ratatouille" pochodzi od prowansalskiego "ratatolha" i francuskiego "touiller", co oznacza "mieszać" lub "mieszanka". Pierwotnie było to danie ubogich rolników, którzy wykorzystywali świeże warzywa sezonowe z własnych zbiorów. Dziś taką zapiekankę zamówić można we francuskich restauracjach, również tych drogich i eleganckich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Ratatouille - francuska zapiekanka warzywna

Ratatouille to pełne kolorów danie, które czaruje smakiem. Głównymi składnikiem jest  cukinia, bakłażan, papryka (często czerwona, żółta), pomidory i cebula, a wszystko doprawione czosnkiem i prowansalskimi ziołami, takimi jak tymianek, rozmaryn i bazylia. Taka warzywna zapiekanka często podawana jest jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna, wegetariańska potrawa w towarzystwie ryżu, kuskusu lub świeżego pieczywa.

Francuska zapiekanka warzywna
Francuska zapiekanka warzywna © Pixabay

Największą popularność na świecie ratatouille zyskało dzięki animowanemu filmowi "Ratatuj" z 2007 roku. Głównym bohaterem jest mysz o imieniu Remy, marzący o byciu wielkim szefem kuchni w Paryżu. To właśnie warzywna zapiekanka urzekła surowego krytyka kulinarnego, Antona Ego. Proste danie przeniosło go do wspomnień dzieciństwa i sprawiło, że rozkochał się w kuchni tworzonej przez mysz.

Przepis na ratatouille

To wspaniały sposób na to, by do kuchni przemycić więcej warzyw. Warzywny gulasz przekona nawet tych, którzy z deserów najbardziej lubią kiełbasę.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze,
  • 2-3 cukinie,
  • 2-3 papryki (np. 1 czerwona, 1 żółta),
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła: gałązka tymianku, rozmarynu, świeża bazylia (lub suszone zioła prowansalskie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę lub grubsze plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski lub kostkę.
  2. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej oliwę.
  4. Najpierw smaż bakłażana partiami, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Bakłażan wchłania oliwę jak gąbka, więc dodawaj ją stopniowo. Odłóż na bok.
  5. Następnie podsmaż cukinię, aż zmięknie i się zarumieni. Odłóż.
  6. Na tej samej patelni dodaj oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i paprykę, smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
  7. Dodaj pomidory z puszki do cebuli, czosnku i papryki. Duś przez około 10-15 minut.
  8. Włóż z powrotem na patelnię usmażonego bakłażana i cukinię.
  9. Dodaj świeże zioła (tymianek, rozmaryn), dopraw solą i pieprzem.
  10. Duś wszystko razem na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie i smaki się połączą. Na koniec wmieszaj świeżą bazylię.

Możesz również postawić na bardziej spektakularną wersję. Układaj wtedy warzywa układa się naprzemiennie, pionowo, w spiralny wzór w naczyniu. Całość zapiecz w piekarniku pod przykryciem, a następnie przez chwilę bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Jest to bardziej pracochłonna wersja, ale efekt robi wrażenie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem