Obiad jak z francuskiej restauracji. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej

To danie cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Piękne kolory i wspaniały smak to przepis na zachwyty przy stole.

To danie jest francuskim klasykiemTo danie jest francuskim klasykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia francuska to nie tylko bagietki, ślimaki i żabie udka. Ratatouille to tradycyjne danie pochodzące z kuchni prowansalskiej, a konkretnie z Nicei, w południowo-wschodniej Francji. Chociaż wygląda bardzo efektownie, to sposób przygotowania jest naprawdę prosty. Samo słowo "ratatouille" pochodzi od prowansalskiego "ratatolha" i francuskiego "touiller", co oznacza "mieszać" lub "mieszanka". Pierwotnie było to danie ubogich rolników, którzy wykorzystywali świeże warzywa sezonowe z własnych zbiorów. Dziś taką zapiekankę zamówić można we francuskich restauracjach, również tych drogich i eleganckich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Ratatouille - francuska zapiekanka warzywna

Ratatouille to pełne kolorów danie, które czaruje smakiem. Głównymi składnikiem jest  cukinia, bakłażan, papryka (często czerwona, żółta), pomidory i cebula, a wszystko doprawione czosnkiem i prowansalskimi ziołami, takimi jak tymianek, rozmaryn i bazylia. Taka warzywna zapiekanka często podawana jest jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna, wegetariańska potrawa w towarzystwie ryżu, kuskusu lub świeżego pieczywa.

Francuska zapiekanka warzywna
Francuska zapiekanka warzywna © Pixabay

Największą popularność na świecie ratatouille zyskało dzięki animowanemu filmowi "Ratatuj" z 2007 roku. Głównym bohaterem jest mysz o imieniu Remy, marzący o byciu wielkim szefem kuchni w Paryżu. To właśnie warzywna zapiekanka urzekła surowego krytyka kulinarnego, Antona Ego. Proste danie przeniosło go do wspomnień dzieciństwa i sprawiło, że rozkochał się w kuchni tworzonej przez mysz.

Przepis na ratatouille

To wspaniały sposób na to, by do kuchni przemycić więcej warzyw. Warzywny gulasz przekona nawet tych, którzy z deserów najbardziej lubią kiełbasę.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze,
  • 2-3 cukinie,
  • 2-3 papryki (np. 1 czerwona, 1 żółta),
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła: gałązka tymianku, rozmarynu, świeża bazylia (lub suszone zioła prowansalskie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę lub grubsze plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski lub kostkę.
  2. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej oliwę.
  4. Najpierw smaż bakłażana partiami, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Bakłażan wchłania oliwę jak gąbka, więc dodawaj ją stopniowo. Odłóż na bok.
  5. Następnie podsmaż cukinię, aż zmięknie i się zarumieni. Odłóż.
  6. Na tej samej patelni dodaj oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i paprykę, smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
  7. Dodaj pomidory z puszki do cebuli, czosnku i papryki. Duś przez około 10-15 minut.
  8. Włóż z powrotem na patelnię usmażonego bakłażana i cukinię.
  9. Dodaj świeże zioła (tymianek, rozmaryn), dopraw solą i pieprzem.
  10. Duś wszystko razem na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie i smaki się połączą. Na koniec wmieszaj świeżą bazylię.

Możesz również postawić na bardziej spektakularną wersję. Układaj wtedy warzywa układa się naprzemiennie, pionowo, w spiralny wzór w naczyniu. Całość zapiecz w piekarniku pod przykryciem, a następnie przez chwilę bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Jest to bardziej pracochłonna wersja, ale efekt robi wrażenie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇