Dodaję do rozgniecionych jaj i nakładam na chleb. Solidna porcja białka na śniadanie

Wielu sięga po nią z sentymentu, inni – bo robi się ją w kilka minut. Pasta z makreli to klasyk śniadań z dzieciństwa, który wraca do łask. Prosty przepis, świetne wartości odżywcze i smak, którego się nie zapomina.

Pasta z makreliPasta z makreli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pasta z makreli to jedna z tych potraw, które kojarzą się z domem i porannym zapachem w kuchni. Choć przepis nie wymaga wielu składników, efekt potrafi zaskoczyć – gładka, kremowa konsystencja, wyrazisty smak i solidna porcja białka na dzień dobry. Dzięki połączeniu ryby, jajek i warzyw, taka pasta to nie tylko sposób na szybkie śniadanie, ale też świetny pomysł na posiłek po treningu. W dodatku – to zdrowa alternatywa dla sklepowych past i smarowideł pełnych zbędnych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Pasta z makreli na kanapki

Pasta z makreli to niekwestionowany klasyk polskich śniadań. Zrobisz ją w mniej niż kwadrans, a smakuje, jakbyś spędził nad nią pół dnia. Najważniejsze to dobrze oczyścić rybę z ości i użyć jajek na twardo – wtedy pasta będzie nie tylko pyszna, ale i idealnie kremowa. Do tego obowiązkowo ogórki kiszone i cebulka – bo bez nich nie ma tej wyrazistej nuty, która robi całą robotę.

Składniki:

  • 250 g wędzonej makreli,
  • 4 jajka,
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • 2 małe cebule,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki,
  • 1/2 soli łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Makrelę dokładnie obierz z ości i skóry.
  3. Pokrój ogórki i cebulę w drobną kostkę.
  4. Posiekaj szczypiorek.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pasta z makreli jest już prawie gotowa, jeszcze tylko ostatnie kroki.
  6. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.
  7. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Schłodź przez minimum 30 minut przed podaniem.

Pasta z makreli najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jeśli chcesz zrobić wersję fit, to zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego lub greckiego. Możesz też kombinować z przyprawami lub ziołami. Świetnie sprawdzi się natka pietruszki, koperek, majeranek, papryka słodka, a nawet chilli. To ostatnie tylko w przypadku, gdy lubisz ostre smaki.

Dlaczego pasta z makreli to dobry wybór na śniadanie?

Pasta z makreli to nie tylko smaczna propozycja, to również bomba odżywcza:

Makrela wędzona to źródło kwasów omega-3, które wspierają serce, mózg i układ nerwowy. Zawiera witaminę D, B12 i selen. Jajka dostarczają pełnowartościowego białka oraz witamin A, E i z grupy B, a także minerałów takich jak żelazo i fosfor. Ogórki kiszone i cebulka wzmacniają odporność i wspierają trawienie, nadając paście charakteru. Majonez lub jogurt naturalny zapewniają kremową konsystencję. A jeśli wybierzesz jogurt, dostarczysz sobie naturalnych probiotyków.

Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem