Dodaję do rozgniecionych jaj i nakładam na chleb. Solidna porcja białka na śniadanie

Wielu sięga po nią z sentymentu, inni – bo robi się ją w kilka minut. Pasta z makreli to klasyk śniadań z dzieciństwa, który wraca do łask. Prosty przepis, świetne wartości odżywcze i smak, którego się nie zapomina.

Pasta z makreliPasta z makreli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pasta z makreli to jedna z tych potraw, które kojarzą się z domem i porannym zapachem w kuchni. Choć przepis nie wymaga wielu składników, efekt potrafi zaskoczyć – gładka, kremowa konsystencja, wyrazisty smak i solidna porcja białka na dzień dobry. Dzięki połączeniu ryby, jajek i warzyw, taka pasta to nie tylko sposób na szybkie śniadanie, ale też świetny pomysł na posiłek po treningu. W dodatku – to zdrowa alternatywa dla sklepowych past i smarowideł pełnych zbędnych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Pasta z makreli na kanapki

Pasta z makreli to niekwestionowany klasyk polskich śniadań. Zrobisz ją w mniej niż kwadrans, a smakuje, jakbyś spędził nad nią pół dnia. Najważniejsze to dobrze oczyścić rybę z ości i użyć jajek na twardo – wtedy pasta będzie nie tylko pyszna, ale i idealnie kremowa. Do tego obowiązkowo ogórki kiszone i cebulka – bo bez nich nie ma tej wyrazistej nuty, która robi całą robotę.

Składniki:

  • 250 g wędzonej makreli,
  • 4 jajka,
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • 2 małe cebule,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki,
  • 1/2 soli łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Makrelę dokładnie obierz z ości i skóry.
  3. Pokrój ogórki i cebulę w drobną kostkę.
  4. Posiekaj szczypiorek.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pasta z makreli jest już prawie gotowa, jeszcze tylko ostatnie kroki.
  6. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.
  7. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Schłodź przez minimum 30 minut przed podaniem.

Pasta z makreli najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jeśli chcesz zrobić wersję fit, to zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego lub greckiego. Możesz też kombinować z przyprawami lub ziołami. Świetnie sprawdzi się natka pietruszki, koperek, majeranek, papryka słodka, a nawet chilli. To ostatnie tylko w przypadku, gdy lubisz ostre smaki.

Dlaczego pasta z makreli to dobry wybór na śniadanie?

Pasta z makreli to nie tylko smaczna propozycja, to również bomba odżywcza:

Makrela wędzona to źródło kwasów omega-3, które wspierają serce, mózg i układ nerwowy. Zawiera witaminę D, B12 i selen. Jajka dostarczają pełnowartościowego białka oraz witamin A, E i z grupy B, a także minerałów takich jak żelazo i fosfor. Ogórki kiszone i cebulka wzmacniają odporność i wspierają trawienie, nadając paście charakteru. Majonez lub jogurt naturalny zapewniają kremową konsystencję. A jeśli wybierzesz jogurt, dostarczysz sobie naturalnych probiotyków.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis