Nasze babcie robiły je często, a my zapomnieliśmy. To pyszny i tani obiad

Kluski kładzione to smaczna klasyka dzieciństwa, którą warto przypomnieć. Z prostych składników (mąki, jajek i odrobiny mleka lub wody) nasze babcie robiły miękkie kluski o wyjątkowym smaku. Zapomniane dziś, te kluski potrafią zaskoczyć swoją prostotą i uniwersalnością.

Kluski kładzioneKluski kładzione
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kluski kładzione to tradycyjne kluski przygotowywane z mąki pszennej i jajek, z niewielką ilością płynu. Konsystencja ciasta powinna pozwalać na nabieranie go łyżką i kładzenie małych porcji bezpośrednio do wrzątku. Nazwa "kładzione" pochodzi od właśnie tej czynności: kładzenia ciasta na wodę. Były kiedyś częstym daniem na polskich stołach, a dziś są niestety odrobinę zapomniane. Dzięki prostemu przepisowi można je przygotować w każdej chwili, co czyni je świetnym pomysłem niskobudżetowy i prosty obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jak zrobić kluski kładzione?

Kluski kładzione to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowej kuchni i smaku dzieciństwa. Miękkie, delikatne i szybkie do zrobienia — idealne jako dodatek do gulaszu, sosu lub po prostu z masłem i cebulką.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej (ok. 150 g),
  • 4–5 łyżek mleka lub wody,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła lub oleju (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W misce roztrzep jajka z solą, wlej mleko (lub wodę) i wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie gęste ciasto.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  4. Nabieraj ciasto mokrą łyżką i kładź porcje na wrzącą wodę.
  5. Gotuj kluski na małym ogniu 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Wyjmij ugotowane kluski łyżką cedzakową i podaj gorące.

Jak podawać kluski kładzione?

Kluski kładzione mają swoje korzenie w kuchni chłopskiej. Były popularne w Polsce i w innych krajach Europy Środkowej (Czechy, Niemcy, Ukraina). Kiedyś równie powszechne jak ziemniaki: gospodyni nie potrzebowała wiele, by wyczarować sycący obiad z prostych składników. Z czasem danie to uległo zapomnieniu, choć nadal przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i obiady u babci.

Te kluski można podawać na wiele sposobów:

  • z sosem pieczarkowym, koperkowym lub pomidorowym - klasyczne, aromatyczne podanie na słono,
  • z podsmażoną na maśle cebulką i chrupiącym boczkiem - aromatyczne i sycące,
  • w rosole lub zupie pomidorowej - znakomicie zastępują makaron lub pierożki w zupie,
  • z warzywami: podsmażone z sezonowymi warzywami (np. cebulą, marchewką, papryką) i ziołami tworzą szybkie danie wegetariańskie,
  • na słodko: polane masłem i posypane cukrem lub cynamonem (jak kluski leniwe), a latem z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇