Nasze babcie robiły je często, a my zapomnieliśmy. To pyszny i tani obiad
Kluski kładzione to smaczna klasyka dzieciństwa, którą warto przypomnieć. Z prostych składników (mąki, jajek i odrobiny mleka lub wody) nasze babcie robiły miękkie kluski o wyjątkowym smaku. Zapomniane dziś, te kluski potrafią zaskoczyć swoją prostotą i uniwersalnością.
Kluski kładzione to tradycyjne kluski przygotowywane z mąki pszennej i jajek, z niewielką ilością płynu. Konsystencja ciasta powinna pozwalać na nabieranie go łyżką i kładzenie małych porcji bezpośrednio do wrzątku. Nazwa "kładzione" pochodzi od właśnie tej czynności: kładzenia ciasta na wodę. Były kiedyś częstym daniem na polskich stołach, a dziś są niestety odrobinę zapomniane. Dzięki prostemu przepisowi można je przygotować w każdej chwili, co czyni je świetnym pomysłem niskobudżetowy i prosty obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowej kuchni i smaku dzieciństwa. Miękkie, delikatne i szybkie do zrobienia — idealne jako dodatek do gulaszu, sosu lub po prostu z masłem i cebulką.
Składniki:
- 2 jajka,
- szklanka mąki pszennej (ok. 150 g),
- 4–5 łyżek mleka lub wody,
- szczypta soli,
- łyżka masła lub oleju (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W misce roztrzep jajka z solą, wlej mleko (lub wodę) i wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie gęste ciasto.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
- Nabieraj ciasto mokrą łyżką i kładź porcje na wrzącą wodę.
- Gotuj kluski na małym ogniu 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmij ugotowane kluski łyżką cedzakową i podaj gorące.
Jak podawać kluski kładzione?
Kluski kładzione mają swoje korzenie w kuchni chłopskiej. Były popularne w Polsce i w innych krajach Europy Środkowej (Czechy, Niemcy, Ukraina). Kiedyś równie powszechne jak ziemniaki: gospodyni nie potrzebowała wiele, by wyczarować sycący obiad z prostych składników. Z czasem danie to uległo zapomnieniu, choć nadal przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i obiady u babci.
Te kluski można podawać na wiele sposobów:
- z sosem pieczarkowym, koperkowym lub pomidorowym - klasyczne, aromatyczne podanie na słono,
- z podsmażoną na maśle cebulką i chrupiącym boczkiem - aromatyczne i sycące,
- w rosole lub zupie pomidorowej - znakomicie zastępują makaron lub pierożki w zupie,
- z warzywami: podsmażone z sezonowymi warzywami (np. cebulą, marchewką, papryką) i ziołami tworzą szybkie danie wegetariańskie,
- na słodko: polane masłem i posypane cukrem lub cynamonem (jak kluski leniwe), a latem z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.