Nasze babcie robiły je często, a my zapomnieliśmy. To pyszny i tani obiad

Kluski kładzione to smaczna klasyka dzieciństwa, którą warto przypomnieć. Z prostych składników (mąki, jajek i odrobiny mleka lub wody) nasze babcie robiły miękkie kluski o wyjątkowym smaku. Zapomniane dziś, te kluski potrafią zaskoczyć swoją prostotą i uniwersalnością.

Kluski kładzioneKluski kładzione
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kluski kładzione to tradycyjne kluski przygotowywane z mąki pszennej i jajek, z niewielką ilością płynu. Konsystencja ciasta powinna pozwalać na nabieranie go łyżką i kładzenie małych porcji bezpośrednio do wrzątku. Nazwa "kładzione" pochodzi od właśnie tej czynności: kładzenia ciasta na wodę. Były kiedyś częstym daniem na polskich stołach, a dziś są niestety odrobinę zapomniane. Dzięki prostemu przepisowi można je przygotować w każdej chwili, co czyni je świetnym pomysłem niskobudżetowy i prosty obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jak zrobić kluski kładzione?

Kluski kładzione to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowej kuchni i smaku dzieciństwa. Miękkie, delikatne i szybkie do zrobienia — idealne jako dodatek do gulaszu, sosu lub po prostu z masłem i cebulką.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej (ok. 150 g),
  • 4–5 łyżek mleka lub wody,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła lub oleju (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W misce roztrzep jajka z solą, wlej mleko (lub wodę) i wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie gęste ciasto.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  4. Nabieraj ciasto mokrą łyżką i kładź porcje na wrzącą wodę.
  5. Gotuj kluski na małym ogniu 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Wyjmij ugotowane kluski łyżką cedzakową i podaj gorące.

Jak podawać kluski kładzione?

Kluski kładzione mają swoje korzenie w kuchni chłopskiej. Były popularne w Polsce i w innych krajach Europy Środkowej (Czechy, Niemcy, Ukraina). Kiedyś równie powszechne jak ziemniaki: gospodyni nie potrzebowała wiele, by wyczarować sycący obiad z prostych składników. Z czasem danie to uległo zapomnieniu, choć nadal przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i obiady u babci.

Te kluski można podawać na wiele sposobów:

  • z sosem pieczarkowym, koperkowym lub pomidorowym - klasyczne, aromatyczne podanie na słono,
  • z podsmażoną na maśle cebulką i chrupiącym boczkiem - aromatyczne i sycące,
  • w rosole lub zupie pomidorowej - znakomicie zastępują makaron lub pierożki w zupie,
  • z warzywami: podsmażone z sezonowymi warzywami (np. cebulą, marchewką, papryką) i ziołami tworzą szybkie danie wegetariańskie,
  • na słodko: polane masłem i posypane cukrem lub cynamonem (jak kluski leniwe), a latem z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia