Już nie smażę, ani nie piekę w piekarniku. Takie kotlety są najlepsze i nie siąkną tłuszczu
Kotlety schabowe to uwielbiana klasyka polskich stołów. Niestety, ze względu na sporą ilość tłuszczu używanego do smażenia, nie są najlepszym wyborem. Na szczęście jest jeden sposób, żeby uczynić kotlety nieco zdrowszymi.
Kotlety schabowe to tradycyjny polski obiad – są uwielbiane za chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Jednak zwykłe smażenie wymaga sporej ilości tłuszczu, co nie każdemu odpowiada, zwłaszcza jeśli zależy ci na lżejszym jedzeniu. Na szczęście można przygotować je w zdrowszy sposób, przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Jak działa air fryer?
Air fryer to urządzenie, które smaży potrawy gorącym powietrzem, pozwalając znacznie ograniczyć ilość używanego tłuszczu. W porównaniu do piekarnika, air fryer nagrzewa się szybciej i zużywa mniej energii, co skraca czas przygotowania posiłków. Dodatkowo jest wyjątkowo wszechstronny – oprócz smażenia pozwala także piec, grillować czy gotować na parze, a również - przygotować pyszne schabowe.
Zdrowa wersja polskiego klasyka
Kotlety schabowe z air fryera to lżejsza i zdrowsza wersja polskiego klasyka. Dzięki minimalnej ilości tłuszczu są łatwiejsze do strawienia, a jednocześnie zachowują chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. To idealna opcja dla osób dbających o linię, z problemami trawiennymi lub wysokim cholesterolem, a także dla tych, którzy chcą przygotować zdrowszy obiad dla dzieci.
Przepis na schabowe z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki:
- 500 g pokrojonego schabu,
- cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki domowej bułki tartej,
- 2 łyżki mąki pszennej do panierowania,
- ok 150 ml mleka,
- 1-2 łyżki oleju (lub olej w atomizerze jeśli taki posiadasz),
- przyprawa słodka papryka,
- suszony czosnek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj mięso. Każdy plaster schabu rozbij tłuczkiem. Najlepiej zrób to przez kawałek ściereczki lub folię spożywczą, by nie uszkodzić struktury mięsa.
- Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka.
- Mięso dopraw solą oraz przyprawami i przełóż do woreczka strunowego razem z cebulą.
- Zalej całość mlekiem, zamknij woreczek (usuń wcześniej nadmiar powietrza) i schowaj do lodówki – na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
- Przed smażeniem wyjmij schab z lodówki i zostaw na blacie, aby nabrał temperatury pokojowej.
- Wyciągnij plastry z marynaty, a cebulę odłóż – służyła tylko do aromatyzowania mięsa w podczas moczenia.
- Każdy kawałek dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Do jednej miski wbij jajka, dodaj odrobinę soli i roztrzep widelcem.
- Na dwa płaskie talerze wysyp mąkę i bułkę tartą.
- Panieruj mięso kolejno w mące, jajku i bułce, starając się docisnąć panierkę do mięsa.
- Kotlety posmaruj delikatnie olejem – jeśli masz atomizer, możesz go użyć, ale jeśli nim nie dysponujesz, wlej 1 lub 2 łyżki oleju na talerz i rozmasuj go pędzelkiem po kotletach.
- Włóż je do frytkownicy beztłuszczowej – najlepiej na papierze pergaminowym.
- Piecz w 195°C przez 11 minut, a po około 6 minutach przewróć je na drugą stronę i ponownie posmaruj olejem.
- Gdy kotlety będą złociste i chrupiące, podaj je z ulubionymi dodatkami.