WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Już nigdy nie pokroisz arbuza inaczej. Tak wygodnie jeszcze nie było

Sezon na arbuza trwa w najlepsze, a my chcemy ci zaprezentować niesamowity sposób na jego pokrojenie. To nie tylko kwestia ułatwienia sobie życia — chociaż tak rzeczywiście jest — ale również pięknego podania tego zdrowego owocu. Zobacz to koniecznie, a pokrojony w ten sposób arbuz będzie częstym gościem w twoim domu!

ObrazekTak pokrojony arbuz to mistrzostwo świata! - Pyszności; foto: Canva, Instagram

Przerwa w szkole — myślisz: drożdżówka. Seans w kinie — myślisz: popcorn. A lato, piknik, plaża? Czyż nie kojarzą ci się od razu z arbuzem? No właśnie! Wraz z początkiem czerwca sklepy i warzywniaki zapełniły się tymi dużymi, okrągłymi owocami z zieloną skórką i czerwonym, smakowitym miąższem. Ponieważ ich smak znamy już doskonale, to warto zaznajomić się jeszcze z dwoma sprawami. Tym, jak arbuz wpływa na organizm, a także tym, jak pokroić go w sposób szybki, łatwy i niezwykle efektowny.

Arbuz — dlaczego warto go jeść?

Picie i jedzenie w jednym — czy może być lepiej? Arbuz to owoc, który doskonale sprawdza się zwłaszcza latem, przynosząc nam orzeźwienie i nieraz ratując skórę, gdy butelki z wodą zostały już opróżnione do dna. Jeśli jednak myślałeś, że arbuz to właściwie sama woda, to chcemy cię wyprowadzić z tego błędu. Chociaż rzeczywiście jest jej tam od groma, to wraz z nią dostarczamy organizmowi jeszcze solidnej dawki wartości odżywczych. 

Obrazek
Arbuz to owoc zarówno smaczny, jak i zdrowy - Pyszności; foto: Canva

Żeby w prosty sposób zobrazować to, ile zdrowia daje nam jedzenie arbuza, warto przytoczyć tu obecne w nim witaminy i minerały. Jeden owoc to sześciokrotna dawka dziennego zapotrzebowania na witaminę C i pięciokrotna na witaminę A. Arbuz to również minerały: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo. Nie ma w nim wiele błonnika, ale jest za to niskokaloryczny. Czyżby przekąska doskonała? Jasne, ale warto jeszcze wiedzieć, jak podać go w efektowny sposób.

Arbuz pokrojony w ten sposób to mistrzostwo świata

Nietypowy patent na pokrojenie arbuza został pokazany na Instagramie przez użytkownika @afrahali.14. Spróbujemy streścić ci instrukcję; możesz też obejrzeć zamieszczony tu filmik. Chwila roboty, a wszystkim będą cieszyły się buzie. Zwłaszcza dzieciom!

  1. Arbuza pokrój na ćwiartki i ułóż je na płasko
  2. Następnie odkrój końcówki z prawej i lewej strony.
  3. Odkrój po pasku skórki z góry i dołu w ten sposób, by ostatni, wąski kawałek przebiegał przez środek ćwiartki arbuza.
  4. Teraz pokrój arbuza na odpowiadającą ci grubość. Właśnie uzyskałeś pięknie wyglądające kawałki, przypominające... lody. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser