Już nigdy nie pokroisz arbuza inaczej. Tak wygodnie jeszcze nie było
Sezon na arbuza trwa w najlepsze, a my chcemy ci zaprezentować niesamowity sposób na jego pokrojenie. To nie tylko kwestia ułatwienia sobie życia — chociaż tak rzeczywiście jest — ale również pięknego podania tego zdrowego owocu. Zobacz to koniecznie, a pokrojony w ten sposób arbuz będzie częstym gościem w twoim domu!
14.06.2023 15:34
Przerwa w szkole — myślisz: drożdżówka. Seans w kinie — myślisz: popcorn. A lato, piknik, plaża? Czyż nie kojarzą ci się od razu z arbuzem? No właśnie! Wraz z początkiem czerwca sklepy i warzywniaki zapełniły się tymi dużymi, okrągłymi owocami z zieloną skórką i czerwonym, smakowitym miąższem. Ponieważ ich smak znamy już doskonale, to warto zaznajomić się jeszcze z dwoma sprawami. Tym, jak arbuz wpływa na organizm, a także tym, jak pokroić go w sposób szybki, łatwy i niezwykle efektowny.
Arbuz — dlaczego warto go jeść?
Picie i jedzenie w jednym — czy może być lepiej? Arbuz to owoc, który doskonale sprawdza się zwłaszcza latem, przynosząc nam orzeźwienie i nieraz ratując skórę, gdy butelki z wodą zostały już opróżnione do dna. Jeśli jednak myślałeś, że arbuz to właściwie sama woda, to chcemy cię wyprowadzić z tego błędu. Chociaż rzeczywiście jest jej tam od groma, to wraz z nią dostarczamy organizmowi jeszcze solidnej dawki wartości odżywczych.
Żeby w prosty sposób zobrazować to, ile zdrowia daje nam jedzenie arbuza, warto przytoczyć tu obecne w nim witaminy i minerały. Jeden owoc to sześciokrotna dawka dziennego zapotrzebowania na witaminę C i pięciokrotna na witaminę A. Arbuz to również minerały: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo. Nie ma w nim wiele błonnika, ale jest za to niskokaloryczny. Czyżby przekąska doskonała? Jasne, ale warto jeszcze wiedzieć, jak podać go w efektowny sposób.
Arbuz pokrojony w ten sposób to mistrzostwo świata
Nietypowy patent na pokrojenie arbuza został pokazany na Instagramie przez użytkownika @afrahali.14. Spróbujemy streścić ci instrukcję; możesz też obejrzeć zamieszczony tu filmik. Chwila roboty, a wszystkim będą cieszyły się buzie. Zwłaszcza dzieciom!
- Arbuza pokrój na ćwiartki i ułóż je na płasko
- Następnie odkrój końcówki z prawej i lewej strony.
- Odkrój po pasku skórki z góry i dołu w ten sposób, by ostatni, wąski kawałek przebiegał przez środek ćwiartki arbuza.
- Teraz pokrój arbuza na odpowiadającą ci grubość. Właśnie uzyskałeś pięknie wyglądające kawałki, przypominające... lody. Smacznego!