Kanapka, która może zastąpić deser. Zamiast wędliny czy sera połóż między kromkami chleba lody

Żółty ser, wędlina i pomidor to klasyczny zestaw na kanapki. Warto jednak przełamać rutynę. Autor książki "Wielka księga kanapek" udowadnia, że kromka chleba czy bułka mogą zamienić się w kulinarne dzieło sztuki, a nawet... deser. Nie wierzycie? A więc przekonajcie się sami.

Kanapka lodowaKanapka lodowa
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

W "Wielkiej księdze kanapek" znajdziemy wariacje na temat klasycznych kanapek, śmiałe połączenia składników, pyszne sposoby na wykorzystanie resztek, kanapki na śniadanie, kanapki na obiad, kanapki na deser. Ogółem ponad 100 przepisów na genialne kanapki i dodatki do nich. Autor stworzył też receptury na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz wszystkie możliwe komponenty kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Kanapka lodowa

Składniki:

  • chleb typu Mother’s Pride15 lub cokolwiek smacznego i miękkiego, opieczone,
  • duże porcje lodów o dowolnym smaku, nabierane z kubeczka łyżką, a nie gałki, krem ciasteczkowy marki Lotus Biscoff (chrupiący, jeśli masz możliwość wyboru),
  • ½ łyżeczki Horlicksa (lub tania alternatywa pod marką własną),
  • resztki jakichś orzechów lub pokruszone herbatniki, jeśli gdzieś się poniewierają pod ręką,
  • sól,
  • melasa z granatów (to wina Ottolenghiego).

Sposób przygotowania:

  1. Ten niesamowity fenomen świetnie nadaje się do wykorzystania wszelkiego rodzaju słodkości, które masz pod ręką. Zamiast kremu ciasteczkowego można użyć masła orzechowego, dżemu lub nutelli. Karmel w jakiejkolwiek postaci byłby równie genialny. Możesz zrobić snickersa!
  2. Miód, mascarpone, jogurt, budyń, wszystko dozwolone. Daj im szansę – to ma potencjał!
  3. Wyjmij lody 5-10 minut wcześniej. I przygotuj też tost, ponieważ chcesz, aby ostygł, zanim zrobisz kanapkę.
  4. Posmaruj oba tosty kremem ciasteczkowym, a następnie nałóż na nie porządną warstwę lodów.
  5. Całość posyp horlicksem, pokruszonymi orzechami i tym, co masz pod ręką, oraz odrobineczką soli.
  6. Skrop wszystko cudowną słodko-kwaśną melasą z granatów i przykryj drugą kromką. Przekrój na pół i zjedz.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"

Wielka księga kanapek
Wielka księga kanapek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy