Kanapka, która może zastąpić deser. Zamiast wędliny czy sera połóż między kromkami chleba lody

Żółty ser, wędlina i pomidor to klasyczny zestaw na kanapki. Warto jednak przełamać rutynę. Autor książki "Wielka księga kanapek" udowadnia, że kromka chleba czy bułka mogą zamienić się w kulinarne dzieło sztuki, a nawet... deser. Nie wierzycie? A więc przekonajcie się sami.

Kanapka lodowaKanapka lodowa
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

W "Wielkiej księdze kanapek" znajdziemy wariacje na temat klasycznych kanapek, śmiałe połączenia składników, pyszne sposoby na wykorzystanie resztek, kanapki na śniadanie, kanapki na obiad, kanapki na deser. Ogółem ponad 100 przepisów na genialne kanapki i dodatki do nich. Autor stworzył też receptury na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz wszystkie możliwe komponenty kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Kanapka lodowa

Składniki:

  • chleb typu Mother’s Pride15 lub cokolwiek smacznego i miękkiego, opieczone,
  • duże porcje lodów o dowolnym smaku, nabierane z kubeczka łyżką, a nie gałki, krem ciasteczkowy marki Lotus Biscoff (chrupiący, jeśli masz możliwość wyboru),
  • ½ łyżeczki Horlicksa (lub tania alternatywa pod marką własną),
  • resztki jakichś orzechów lub pokruszone herbatniki, jeśli gdzieś się poniewierają pod ręką,
  • sól,
  • melasa z granatów (to wina Ottolenghiego).

Sposób przygotowania:

  1. Ten niesamowity fenomen świetnie nadaje się do wykorzystania wszelkiego rodzaju słodkości, które masz pod ręką. Zamiast kremu ciasteczkowego można użyć masła orzechowego, dżemu lub nutelli. Karmel w jakiejkolwiek postaci byłby równie genialny. Możesz zrobić snickersa!
  2. Miód, mascarpone, jogurt, budyń, wszystko dozwolone. Daj im szansę – to ma potencjał!
  3. Wyjmij lody 5-10 minut wcześniej. I przygotuj też tost, ponieważ chcesz, aby ostygł, zanim zrobisz kanapkę.
  4. Posmaruj oba tosty kremem ciasteczkowym, a następnie nałóż na nie porządną warstwę lodów.
  5. Całość posyp horlicksem, pokruszonymi orzechami i tym, co masz pod ręką, oraz odrobineczką soli.
  6. Skrop wszystko cudowną słodko-kwaśną melasą z granatów i przykryj drugą kromką. Przekrój na pół i zjedz.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"

Wielka księga kanapek
Wielka księga kanapek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce