Kanapka, która może zastąpić deser. Zamiast wędliny czy sera połóż między kromkami chleba lody
Żółty ser, wędlina i pomidor to klasyczny zestaw na kanapki. Warto jednak przełamać rutynę. Autor książki "Wielka księga kanapek" udowadnia, że kromka chleba czy bułka mogą zamienić się w kulinarne dzieło sztuki, a nawet... deser. Nie wierzycie? A więc przekonajcie się sami.
14.07.2024 11:59
W "Wielkiej księdze kanapek" znajdziemy wariacje na temat klasycznych kanapek, śmiałe połączenia składników, pyszne sposoby na wykorzystanie resztek, kanapki na śniadanie, kanapki na obiad, kanapki na deser. Ogółem ponad 100 przepisów na genialne kanapki i dodatki do nich. Autor stworzył też receptury na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz wszystkie możliwe komponenty kanapek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka lodowa
Składniki:
- chleb typu Mother’s Pride15 lub cokolwiek smacznego i miękkiego, opieczone,
- duże porcje lodów o dowolnym smaku, nabierane z kubeczka łyżką, a nie gałki, krem ciasteczkowy marki Lotus Biscoff (chrupiący, jeśli masz możliwość wyboru),
- ½ łyżeczki Horlicksa (lub tania alternatywa pod marką własną),
- resztki jakichś orzechów lub pokruszone herbatniki, jeśli gdzieś się poniewierają pod ręką,
- sól,
- melasa z granatów (to wina Ottolenghiego).
Sposób przygotowania:
- Ten niesamowity fenomen świetnie nadaje się do wykorzystania wszelkiego rodzaju słodkości, które masz pod ręką. Zamiast kremu ciasteczkowego można użyć masła orzechowego, dżemu lub nutelli. Karmel w jakiejkolwiek postaci byłby równie genialny. Możesz zrobić snickersa!
- Miód, mascarpone, jogurt, budyń, wszystko dozwolone. Daj im szansę – to ma potencjał!
- Wyjmij lody 5-10 minut wcześniej. I przygotuj też tost, ponieważ chcesz, aby ostygł, zanim zrobisz kanapkę.
- Posmaruj oba tosty kremem ciasteczkowym, a następnie nałóż na nie porządną warstwę lodów.
- Całość posyp horlicksem, pokruszonymi orzechami i tym, co masz pod ręką, oraz odrobineczką soli.
- Skrop wszystko cudowną słodko-kwaśną melasą z granatów i przykryj drugą kromką. Przekrój na pół i zjedz.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"