Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara
Pyszna kanapka z francuskiego rogalika w nietypowej odsłonie zaskoczy cię smakiem. Wyborne croissanty na słono z burratą i szynką.
07.08.2023 | aktual.: 07.08.2023 11:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Za francuskimi rogalikami szaleje cały świat. Mając przed oczami wizję śniadania w Paryżu, najczęściej widzę w niej małą kawiarenkę ze świeżymi wypiekami serwowanymi na słodko. Nie jestem jednak wielką fanką słodkich śniadań, jadam je raczej od święta, więc postanowiłam, że popularne croissanty podam w niestandardowy sposób. Francuski klasyk połączyłam z flagowymi produktami włoskimi: szynką parmeńską, burratą i octem balsamicznym. Aby urozmaicić całość, dorzuciłam też chrupiące pistacje. To śniadanie to strzał w dziesiątkę. Nie powstydziłaby się go nawet dobra restauracja. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek z serem, szynką i pomidorem, po jakie sięgamy najczęściej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Wytrawna kanapka z croissanta
Składniki:
- 2 croissanty,
- 2 łyżki masła,
- 1 burrata,
- 2 łyżeczki miodu,
- pieprz do smaku,
- garść pistacji,
- ok. 4 plastry szynki parmeńskiej,
- garść rukoli,
- 1-2 łyżki octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
1. Croissanta umieszczam na blacie i spłaszczam przy pomocy wałka do ciasta. Dzięki temu jego jedzenie i składanie będzie o wiele wygodniejsze.
2. Pieczywo podsmażam z obu stron na patelni z roztopionym masłem, polewając je odrobiną miodu.