Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Pyszna kanapka z francuskiego rogalika w nietypowej odsłonie zaskoczy cię smakiem. Wyborne croissanty na słono z burratą i szynką.

Kanapka z croissanta na słono- PysznościKanapka z croissanta na słono- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Za francuskimi rogalikami szaleje cały świat. Mając przed oczami wizję śniadania w Paryżu, najczęściej widzę w niej małą kawiarenkę ze świeżymi wypiekami serwowanymi na słodko. Nie jestem jednak wielką fanką słodkich śniadań, jadam je raczej od święta, więc postanowiłam, że popularne croissanty podam w niestandardowy sposób. Francuski klasyk połączyłam z flagowymi produktami włoskimi: szynką parmeńską, burratą i octem balsamicznym. Aby urozmaicić całość, dorzuciłam też chrupiące pistacje. To śniadanie to strzał w dziesiątkę. Nie powstydziłaby się go nawet dobra restauracja. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek z serem, szynką i pomidorem, po jakie sięgamy najczęściej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Wytrawna kanapka z croissanta

Składniki:

  • 2 croissanty,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 burrata,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • pieprz do smaku,
  • garść pistacji,
  • ok. 4 plastry szynki parmeńskiej,
  • garść rukoli,
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

1. Croissanta umieszczam na blacie i spłaszczam przy pomocy wałka do ciasta. Dzięki temu jego jedzenie i składanie będzie o wiele wygodniejsze.

Wałkowanie rogalika- Pyszności
Wałkowanie rogalika- Pyszności

2. Pieczywo podsmażam z obu stron na patelni z roztopionym masłem, polewając je odrobiną miodu.

3. Na talerzu układam jednego rogalika. Kładę na nim burratę, rozrywając ją przy pomocy rąk. Dzięki temu uwolnimy śmietankowe, kremowe wnętrze.

Obrazek
Kanapka z croissanta z burratą- Pyszności

4. Ser doprawiam pieprzem i polewam niezbyt dużą ilością octu balsamicznego. Dodaję garść obranych pistacji oraz plasterki szynki parmeńskiej, zawijając ją nieco, by nie wychodziła poza pieczywo. Na samej górze układam zielony akcent w postaci rukoli.

Kanapka z croissanta z burratą- Pyszności
Kanapka z croissanta z burratą- Pyszności

5. Całość przykrywam drugim croissantem i przekrajam na pół, aby wygodniej było chwycić za porcję przekąski. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekanymi pistacjami. Słodki rogalik świetnie komponuje się z tymi wytrawnymi dodatkami. To połączenie to po prostu mistrzostwo świata.Smacznego!

Obrazek
Kanapka z croissanta z burratą- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach