PrzepisPrzekąski"Kanapki pogrzebowe". W USA od lat biją rekordy popularności

"Kanapki pogrzebowe". W USA od lat biją rekordy popularności

Kanapki pogrzebowe
Kanapki pogrzebowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.10.2023 16:45, aktual.: 07.10.2023 17:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób organizuje stypę po pogrzebie. Nie wszyscy zamawiają catering, a do przygotowywania pięknie wyglądających dań nie mają głowy. Nic dziwnego, pogrzeb to trudny dzień i nie ma czasu ani chęci myśleć o skomplikowanych potrawach. Co zrobić w takiej sytuacji? Możesz przygotować kanapki pogrzebowe, w USA cieszą się ogromną popularnością.

Nie ulega wątpliwości, że poczęstunek podczas stypy jest dość istotny. Nie trzeba jednak serwować wykwintnych zestawów obiadowych i najlepszych ciast. Zamiast tego możesz przygotować ciekawą przekąskę. Jest ona bardzo syta, a przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilka chwil. Na terenie Stanów Zjednoczonych królują kanapki pogrzebowe, które zostały wymyślone w 1779 roku, czyli ponad 200 lat temu. Pod tą ciekawą nazwą kryją się bułeczki z bardzo ciekawym obkładem. W tamtych rejonach przekąska ta znika ze stołów w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki pogrzebowe, czyli najlepsze przekąski na stypę

Składniki na 12 kanapek:

  • 12 podłużnych bułek,
  • 24 plasterki szynki lub innej ulubionej wędliny,
  • 24 plasterki sera,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki soku Worcester,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej cebuli,
  • sól i pieprz do smaku.
Kanapki pogrzebowe
Kanapki pogrzebowe© pxhere | fritz dorries
  1. Zrobienie ekspresowych kanapek nie jest trudne ani długotrwałe. Musisz wykonać tylko kilka kroków.
  2. Na samym początku przygotuj sos. Połącz musztardę, sos Worcester oraz sproszkowaną cebulę. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj je do pozostałych składników. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Bułkę przetnij wzdłuż, wnętrze posmaruj wcześniej przygotowanym sosem. Poukładaj na niej po dwa plasterki sera i szynki.
  4. Kanapki pogrzebowe przechowuj w lodówce. Kiedy goście przyjdą, wstaw je do piekarnika na 10-15 minut. Dzięki temu ser się rozpuści, a kanapki staną się bardziej chrupiące.
  5. Możesz być pewien, że przekąska bardzo szybko zniknie z talerza, a przybyłe osoby nie będą się mogły jej oprzeć.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także