PrzepisPrzekąski"Kanapki pogrzebowe". W USA od lat biją rekordy popularności

"Kanapki pogrzebowe". W USA od lat biją rekordy popularności

Wiele osób organizuje stypę po pogrzebie. Nie wszyscy zamawiają catering, a do przygotowywania pięknie wyglądających dań nie mają głowy. Nic dziwnego, pogrzeb to trudny dzień i nie ma czasu ani chęci myśleć o skomplikowanych potrawach. Co zrobić w takiej sytuacji? Możesz przygotować kanapki pogrzebowe, w USA cieszą się ogromną popularnością.

Kanapki pogrzebowe
Kanapki pogrzebowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.10.2023 | aktual.: 07.10.2023 17:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ulega wątpliwości, że poczęstunek podczas stypy jest dość istotny. Nie trzeba jednak serwować wykwintnych zestawów obiadowych i najlepszych ciast. Zamiast tego możesz przygotować ciekawą przekąskę. Jest ona bardzo syta, a przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilka chwil. Na terenie Stanów Zjednoczonych królują kanapki pogrzebowe, które zostały wymyślone w 1779 roku, czyli ponad 200 lat temu. Pod tą ciekawą nazwą kryją się bułeczki z bardzo ciekawym obkładem. W tamtych rejonach przekąska ta znika ze stołów w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki pogrzebowe, czyli najlepsze przekąski na stypę

Składniki na 12 kanapek:

  • 12 podłużnych bułek,
  • 24 plasterki szynki lub innej ulubionej wędliny,
  • 24 plasterki sera,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki soku Worcester,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej cebuli,
  • sól i pieprz do smaku.
Kanapki pogrzebowe
Kanapki pogrzebowe© pxhere | fritz dorries
  1. Zrobienie ekspresowych kanapek nie jest trudne ani długotrwałe. Musisz wykonać tylko kilka kroków.
  2. Na samym początku przygotuj sos. Połącz musztardę, sos Worcester oraz sproszkowaną cebulę. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj je do pozostałych składników. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Bułkę przetnij wzdłuż, wnętrze posmaruj wcześniej przygotowanym sosem. Poukładaj na niej po dwa plasterki sera i szynki.
  4. Kanapki pogrzebowe przechowuj w lodówce. Kiedy goście przyjdą, wstaw je do piekarnika na 10-15 minut. Dzięki temu ser się rozpuści, a kanapki staną się bardziej chrupiące.
  5. Możesz być pewien, że przekąska bardzo szybko zniknie z talerza, a przybyłe osoby nie będą się mogły jej oprzeć.
kanapkiprzepiskanapka