"Kanapki pogrzebowe". W USA od lat biją rekordy popularności
Wiele osób organizuje stypę po pogrzebie. Nie wszyscy zamawiają catering, a do przygotowywania pięknie wyglądających dań nie mają głowy. Nic dziwnego, pogrzeb to trudny dzień i nie ma czasu ani chęci myśleć o skomplikowanych potrawach. Co zrobić w takiej sytuacji? Możesz przygotować kanapki pogrzebowe, w USA cieszą się ogromną popularnością.
07.10.2023 | aktual.: 07.10.2023 17:06
Nie ulega wątpliwości, że poczęstunek podczas stypy jest dość istotny. Nie trzeba jednak serwować wykwintnych zestawów obiadowych i najlepszych ciast. Zamiast tego możesz przygotować ciekawą przekąskę. Jest ona bardzo syta, a przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilka chwil. Na terenie Stanów Zjednoczonych królują kanapki pogrzebowe, które zostały wymyślone w 1779 roku, czyli ponad 200 lat temu. Pod tą ciekawą nazwą kryją się bułeczki z bardzo ciekawym obkładem. W tamtych rejonach przekąska ta znika ze stołów w kilka chwil.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki pogrzebowe, czyli najlepsze przekąski na stypę
Składniki na 12 kanapek:
- 12 podłużnych bułek,
- 24 plasterki szynki lub innej ulubionej wędliny,
- 24 plasterki sera,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki musztardy,
- 3 łyżki soku Worcester,
- 2 łyżeczki sproszkowanej cebuli,
- sól i pieprz do smaku.
- Zrobienie ekspresowych kanapek nie jest trudne ani długotrwałe. Musisz wykonać tylko kilka kroków.
- Na samym początku przygotuj sos. Połącz musztardę, sos Worcester oraz sproszkowaną cebulę. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj je do pozostałych składników. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Bułkę przetnij wzdłuż, wnętrze posmaruj wcześniej przygotowanym sosem. Poukładaj na niej po dwa plasterki sera i szynki.
- Kanapki pogrzebowe przechowuj w lodówce. Kiedy goście przyjdą, wstaw je do piekarnika na 10-15 minut. Dzięki temu ser się rozpuści, a kanapki staną się bardziej chrupiące.
- Możesz być pewien, że przekąska bardzo szybko zniknie z talerza, a przybyłe osoby nie będą się mogły jej oprzeć.