WAŻNE
TERAZ

Trump: podejrzany o zabójstwo Kirka w areszcie

"Kanapki pogrzebowe". W USA od lat biją rekordy popularności

Wiele osób organizuje stypę po pogrzebie. Nie wszyscy zamawiają catering, a do przygotowywania pięknie wyglądających dań nie mają głowy. Nic dziwnego, pogrzeb to trudny dzień i nie ma czasu ani chęci myśleć o skomplikowanych potrawach. Co zrobić w takiej sytuacji? Możesz przygotować kanapki pogrzebowe, w USA cieszą się ogromną popularnością.

Kanapki pogrzeboweKanapki pogrzebowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ulega wątpliwości, że poczęstunek podczas stypy jest dość istotny. Nie trzeba jednak serwować wykwintnych zestawów obiadowych i najlepszych ciast. Zamiast tego możesz przygotować ciekawą przekąskę. Jest ona bardzo syta, a przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilka chwil. Na terenie Stanów Zjednoczonych królują kanapki pogrzebowe, które zostały wymyślone w 1779 roku, czyli ponad 200 lat temu. Pod tą ciekawą nazwą kryją się bułeczki z bardzo ciekawym obkładem. W tamtych rejonach przekąska ta znika ze stołów w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Kanapki pogrzebowe, czyli najlepsze przekąski na stypę

Składniki na 12 kanapek:

  • 12 podłużnych bułek,
  • 24 plasterki szynki lub innej ulubionej wędliny,
  • 24 plasterki sera,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki soku Worcester,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej cebuli,
  • sól i pieprz do smaku.
Kanapki pogrzebowe
Kanapki pogrzebowe © pxhere | fritz dorries
  1. Zrobienie ekspresowych kanapek nie jest trudne ani długotrwałe. Musisz wykonać tylko kilka kroków.
  2. Na samym początku przygotuj sos. Połącz musztardę, sos Worcester oraz sproszkowaną cebulę. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj je do pozostałych składników. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Bułkę przetnij wzdłuż, wnętrze posmaruj wcześniej przygotowanym sosem. Poukładaj na niej po dwa plasterki sera i szynki.
  4. Kanapki pogrzebowe przechowuj w lodówce. Kiedy goście przyjdą, wstaw je do piekarnika na 10-15 minut. Dzięki temu ser się rozpuści, a kanapki staną się bardziej chrupiące.
  5. Możesz być pewien, że przekąska bardzo szybko zniknie z talerza, a przybyłe osoby nie będą się mogły jej oprzeć.

Wybrane dla Ciebie

To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"