Rodzina ustawi się w kolejce po dokładkę. Wrzuć mięso do woreczka, dodaj kapustę i gotowe!

Bywają takie dni, że w nawale spraw brak ci czasu, prawda? Wówczas nawet przygotowanie obiadu wydaje się ponad siły. W takich sytuacjach warto korzystać z szybkich i sprawdzonych przepisów. Proponujemy dziś jeden z nich - kapustę pieczoną z mięsem.  To świetny pomysł na szybki obiad.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Kapusta to jedno z najtańszych i najbardziej pożytecznych warzyw. Jest cennym źródłem witamin z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny, a jednocześnie dużą ilością błonnika pokarmowego. Stąd też jedzenie kapusty zapewnia nam uczucie sytości na długi czas i nie spowoduje skoków poziomu cukru we krwi. Warto więc podać ją na obiad.

Szatkowana biała kapusta - Pyszności; źródło: AdobeStock
Szatkowana biała kapusta - Pyszności; źródło: AdobeStock

Najczęściej jemy ją w formie kiszonej (jest bardzo zdrowa), dodajemy do zup i robimy gołąbki lub bigos. Jednak te dwie ostatnie potrawy są dość czasochłonne. Jeśli lubisz kapustę - przygotuj ją na obiad w formie pieczonej  w rękawie z dodatkiem mięsa i przypraw. To danie praktycznie robi się samo, sprawdź.

Kapusta pieczona w rękawie - przepis na szybki obiad

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe marchewki
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapusta pieczona z mięsem to fantastyczny pomysł na obiad. Kapustę oczyść, przekrój na pół i wytnij z niej głąb. Pozostałą część drobno posiekaj. Wrzuć do miski i oprósz obficie solą. Odstaw na kilkanaście minut na bok, aby zmiękła
  2. Teraz dopraw kapustę pieprzem. Dodaj też koncentrat pomidorowy i kminek. Wszystko starannie wymieszaj.
  3. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Mięso pokrój w kawałki, jak na gulasz. Całość dodaj do miski z kapustą i jeszcze raz zamieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kapustę wraz z dodatkami przełóż do rękawa do pieczenia. Zawiąż oba jego końce. Folię ponakłuwaj w kilku miejscach. Wstaw potrawę do pieczenia na 45-50 minut.
  5. Gotową kapustę pieczoną z mięsem wyjmij z piekarnika. Rozetnij rękaw od góry i wyłóż danie na półmisek. Przed podaniem udekoruj je posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Kapusta doskonale nadaje się także do odgrzania na obiad kolejnego dnia.

Poznaj też nasz przepis na krem z kalafiora:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej