PrzepisInni nacierają karkówkę majerankiem i papryką. Ja zawsze dodaję nieoczywistą przyprawę

Inni nacierają karkówkę majerankiem i papryką. Ja zawsze dodaję nieoczywistą przyprawę

Aromatyczna karkówka z cynamonem i korzennymi przyprawami - Pyszności
Aromatyczna karkówka z cynamonem i korzennymi przyprawami - Pyszności
Agnieszka
10.09.2022 12:22, aktualizacja: 10.09.2022 13:29

Aromatyczna karkówka z cynamonem podbije twoje kubki smakowe. Idealnie sprawdzi się na obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaczków. Jeśli masz ochotę na to rewelacyjnie aromatyczne danie - poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku. Okazuje się, że nie jest to takie trudne!

Sekret tej fantastycznej karkówki tkwi w dodatku cynamonu, gałki muszkatołowej oraz miodu. Składniki te nadają jej wyjątkowo głębokiego aromatu. Jeśli lubisz takie niecodzienne połączenie smaków - koniecznie wypróbuj tę potrawę.

Wyjątkowo aromatyczna przyprawa

Laska cynamonu - Pyszności; Foto: Canva.com
Laska cynamonu - Pyszności; Foto: Canva.com

Cynamon z reguły kojarzy nam się z piernikiem, czy szarlotką. Jego dodatek wspaniale podkreśla charakter tych pysznych ciast. Okazuje się jednak, że przyprawa ta świetnie sprawdzi się również w połączeniu z mięsem. W związku z tym ten nietypowy składnik często używany jest za granicą do przygotowania schabu, czy karkówki. Cynamon nadaje potrawom wyrazistego i głębokiego aromatu.

Karkówka z cynamonem

Karkówka - Pyszności
Karkówka - Pyszności

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszki
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj, a następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. W kolejnym kroku pokrój mięso na porcje o grubości ok. 1,5 cm. Następnie lekko je rozbij. Do miski wrzuć ketchup, musztardę, miód, olej oraz koncentrat pomidorowy. Na końcu dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotowane porcje karkówki wysmaruj dokładnie marynatą z każdej strony. Następnie przełóż je do naczynia, przykryj folią do żywności oraz odstaw na całą noc w lodówce.

Karkówkę przygotuj na grillu lub smaż na patelni. Pamiętaj, aby co parę minut przewracać ją na drugą stronę. Gotowa karkówka odznacza się pięknym kolorem i głębokim aromatem. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami w musztardzie krok po kroku. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także