Karol Okrasa nie gotuje knedli. Jego sposób przygotowania jest o niebo lepszy i pyszniejszy

Karola Okrasę dobrze ogląda się w akcji. Poza tym, że widać, że naprawdę zna się na rzeczy, to ma się dodatkowo poczucie, że żaden składnik w jego przepisach nie jest przypadkowy. Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle może jednak zaskakiwać. Do tego przygotowania nie potrzebujemy bowiem wody!

ObrazekRewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: KuchniaLidla.pl
SKOMENTUJ

Ten przepis Okrasa określił mianem ,,złamanej kuchni regionalnej". Jak powiedział, tak zrobił. Wegetariańskie i wytrawne, a na dodatek smażone, a nie gotowane. Knedle z fasoli od Karola Okrasy już w zapowiedzi brzmią obrazoburczo, rebeliancko i potwornie dobrze.

Obrazek
Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: KuchniaLidla.pl

Nazwa dania - złote kule - również nie jest przypadkowa. Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle zakłada bowiem użycie wysmażonej na złoto panierki. Czyżby to początek drogi knedli do przybrania wielu nietypowych form podania wzorem choćby naleśników? Sprawdź przepis i sama zadecyduj, czy to by się przyjęło.

Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle

Składniki:

                
  • 0,5 kg białej fasoli z puszki
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 150 g niemielonego, tłustego twarogu
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 5 listków mięty
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 butelka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu białego ziołowego

Sposób przygotowania:

Fasolę z puszki odcedź, zachowaj trochę wody - może się przydać do rozrzedzenia masy. Zmiksuj fasolę blenderem i przełóż do miski.

Teraz dodaj do niej 1 jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną - sprawi, że knedle nie będą się rozpadać. Dopraw solą i białym pieprzem. Następnie partiami wsypuj mąkę. Ciasto wyrób, przykryj ściereczką i odłóż.

Twaróg pokrusz do kolejnej miski, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Tak przygotowany farsz podziel na dwie miski. Do pierwszej dodaj majeranek i ostrą paprykę. Do drugiej posiekane listki mięty.

Obrazek
Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: KuchniaLidla.pl

Stolnicę oprósz odrobiną mąki i wyłóż na nią ciasto. Uformuj wałki i pokrój w grube plastry. Każdy z nich obsyp mąką, rozłóż w dłoni, nałóż farsz i zamknij. Uformuj kulki.

Do miski wbij i roztrzep jajko. Zamocz w nim knedle i obtocz w bułce tartej.

Olej wlej do garnka i nagrzej do średniej temperatury. Smaż w nim uformowane kulki do momentu, aż zaczną delikatnie pękać. To oznaka tego, że knedle są gotowe. Podawaj ze śmietaną i listkami mięty.

Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna