Karol Okrasa nie gotuje knedli. Jego sposób przygotowania jest o niebo lepszy i pyszniejszy
Karola Okrasę dobrze ogląda się w akcji. Poza tym, że widać, że naprawdę zna się na rzeczy, to ma się dodatkowo poczucie, że żaden składnik w jego przepisach nie jest przypadkowy. Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle może jednak zaskakiwać. Do tego przygotowania nie potrzebujemy bowiem wody!
10.11.2022 | aktual.: 08.08.2023 13:52
Ten przepis Okrasa określił mianem ,,złamanej kuchni regionalnej". Jak powiedział, tak zrobił. Wegetariańskie i wytrawne, a na dodatek smażone, a nie gotowane. Knedle z fasoli od Karola Okrasy już w zapowiedzi brzmią obrazoburczo, rebeliancko i potwornie dobrze.
Nazwa dania - złote kule - również nie jest przypadkowa. Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle zakłada bowiem użycie wysmażonej na złoto panierki. Czyżby to początek drogi knedli do przybrania wielu nietypowych form podania wzorem choćby naleśników? Sprawdź przepis i sama zadecyduj, czy to by się przyjęło.
Rewolucyjny przepis Karola Okrasy na knedle
Składniki:
- 0,5 kg białej fasoli z puszki
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- 150 g niemielonego, tłustego twarogu
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 5 listków mięty
- 150 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietany 18%
- 1 butelka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu białego ziołowego
Sposób przygotowania:
Fasolę z puszki odcedź, zachowaj trochę wody - może się przydać do rozrzedzenia masy. Zmiksuj fasolę blenderem i przełóż do miski.
Teraz dodaj do niej 1 jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną - sprawi, że knedle nie będą się rozpadać. Dopraw solą i białym pieprzem. Następnie partiami wsypuj mąkę. Ciasto wyrób, przykryj ściereczką i odłóż.
Twaróg pokrusz do kolejnej miski, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Tak przygotowany farsz podziel na dwie miski. Do pierwszej dodaj majeranek i ostrą paprykę. Do drugiej posiekane listki mięty.
Stolnicę oprósz odrobiną mąki i wyłóż na nią ciasto. Uformuj wałki i pokrój w grube plastry. Każdy z nich obsyp mąką, rozłóż w dłoni, nałóż farsz i zamknij. Uformuj kulki.
Do miski wbij i roztrzep jajko. Zamocz w nim knedle i obtocz w bułce tartej.
Olej wlej do garnka i nagrzej do średniej temperatury. Smaż w nim uformowane kulki do momentu, aż zaczną delikatnie pękać. To oznaka tego, że knedle są gotowe. Podawaj ze śmietaną i listkami mięty.
Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.