Tak oszukują nas producenci. Nie uwierzysz, co dodają do lodów

Co to kastoreum? Dlaczego producenci lodów dodają do składu wydzielinę z bobra? Producenci lodów dodają do swoich wyrobów nietypowy składniki. Mało osób wie, że jadło... wydzieliny bobra! Jak tego uniknąć i po co są dodawane?

Obrazek
Ewa

Co to kastoreum? Wydzielina bobra w lodach. Jak oszukują producenci?

Do czego używa się wydzieliny z bobra w lodach? Czym jest Kastoreum? To wydziela się z worków gruczołowych w odbycie bobra. Zwierzęta używają tej śliskiej, brązowej substancji, aby oznaczyć swoje terytorium.  Dla nas ludzi stanowi on dodatek do jedzenia, który uważany jest za „naturalny aromat”. Najczęściej podkreśla on smak wanilii, truskawki i maliny. Stosowany jest przy produkcji lodów.

Producenci jedzenia używają wydzieliny odbytniczej bobra w celu poprawiania aromatu produktu!
dse.en.ecplaza.net

Wbrew temu, co większość z nas może sobie wyobrazić, kastoreum, po przetworzeniu, emituje przyjemny zapach, który znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym. Zapach kastoreum jest tak przyjemny, że producenci perfum używają go od dziesięcioleci do wytwarzania różnych zapachów. Uważa się, że te wydzieliny odbytnicze bobrów zawierają około 24 różnych cząsteczek, z których wiele działa niczym naturalne feromony. Spodziewaliście się, że wydzielina bobra w lodach może tak… smakować?

W przemyśle spożywczym wydzielina z bobra w lodach (kastoreum) oznaczona jako bezpieczny składnik naturalny.

Producenci jedzenia używają wydzieliny odbytniczej bobra w celu poprawiania aromatu produktu!
wikipedia.org

Podczas gdy niektórzy uważają wydzielinę z bobra nazywaną kastoreum za „naturalny”, gdyż w końcu został on wydzielony przez zwierzę, czy to oznacza, że ​​można go bezpiecznie spożywać? W końcu, kto by naprawdę chciał świadomie jeść wydzielinę z odbytu bobra? Trzeba przyznać- świadomość, czym jest ta substancja, może być odpychająca.

Czy lody z kastoreum są zdrowe?

Podobnie jak w przypadku wielu innych wątpliwych dodatków i składników na dzisiejszym rynku żywności, decyzja o spożywaniu kastoreum ostatecznie spoczywa na Tobie. Jeśli nie potrafisz znieść myśli, że posilasz się kastoreum w lodach, czyli wydzieliną z okolic odbytu bobra, to uważnie sprawdzaj skład jedzenia, które kupujesz.

Z drugiej strony: czy taka wydzielina nie byłaby lepsza niż masa sztucznych dodatków i chemii, którą producenci potrafią nafaszerować nawet proste produkty?

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć