Katarzyna Bosacka zaskoczyła internautki. Z tym trikiem galaretka stężeje w mig

Galaretka to przede wszystkim smak lata. Zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie smakuje z owocami i bitą śmietaną, chociaż tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Bardzo dobrze komponuje się z ciastami z kremem i bez niej nie zrobimy sernika na zimno. Jednak ogromnym minusem jest fakt, iż trzeba długo czekać, aż się zgęstnieje. Katarzyna Bosacka ma na to sposób.

ObrazekKatarzyna Bosacka o galaretce (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

W sklepach znajdziemy mnóstwo różnego rodzaju galaretek. Smaki możemy wybierać dosłownie godzinami. Która z nich jest najlepsza? Przede wszystkim powinniśmy przeczytać etykiety. Galaretki są naszpikowane konserwantami, sztucznymi aromatami i cukrem. Jak spośród nich wybrać tę dobrą? Najlepiej kupić produkty, które zawierają naturalne barwniki i aromaty oraz są praktycznie pozbawione cukru. Dobrym pomysłem będzie produkt z agarem, który zawiera bardzo dużo błonnika.

Obrazek
Katarzyna Bosacka pokazała prosty trik na tężenie galaretki (Pxhere)

Katarzyna Bosacka pokazała trik na szybkie tężenie galaretki

Od razu po kupieniu galaretki, chcemy ją przygotować. Niestety, zajmuje to mnóstwo czasu, gdyż przez kilka godzin musimy czekać do momentu, w którym stężeje. Na całe szczęście słynna dziennikarka kulinarna znalazła na to sposób. Dzięki jej poradom galaretkę zrobimy o wiele szybciej, niż nam się wydaje.

- Wystarczy wziąć szklankę wrzątku. Do tego wsypujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją bardzo dokładnie. I uwaga, uwaga, to jest właśnie ten trik: dolewamy szklankę zimnej wody. W ten sposób galaretka będzie stygła o połowę krócej - mówi Katarzyna Bosacka w swoim filmiku na Instagramie.

Internautki szybko podłapały pomysł

Dla wielu obserwatorek Bosackiej ta porada była wielkim odkryciem.

"Mam 52 lata i nigdy na to nie wpadłam", "Tyle lat robię galaretki, a o tym sposobie nie pomyślałam" - czytamy w komentarzach. Inne panie podzieliły się swoimi trikami:

"Ja dodaję zamrożone owoce i mam galaretę z owocami gotową w 5 minut".

"Do tej pory ustawiałam tuż pod klimatyzatorem, ale rzeczywiście tak jest szybciej i taniej" - napisała jedna użytkowniczka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"